Katajanokan sataman kehittäminen

Katajanokan satama on Helsingin toiseksi vanhin kaupunkisatama, joka perustettiin vuonna 1878, kun Eteläsatama laajeni Katajanokalle.

Vuoteen 1936 saakka Katajanokalla toimi Helsingin lentoasema eli lentosatama. Matkustajaterminaalitoiminnot entisessä satamamakasiinissa aloitettiin vuonna 1976 ja mm. Finnjet on aikanaan liikennöinyt Katajanokalta.

Nyt Katajanokan terminaalirakennuksen toiminnallisuuksia ja ilmettä uudistetaan. Terminaalissa alkoi lokakuussa 2016 terminaalin ensimmäisen kerroksen muutostyöt, jotka jatkuvat toukokuulle 2017. Matkustajahalli ja sitä ympäröivät tilat remontoidaan ja järjestellään uudelleen.   

Muutostöiden yhteydessä uusitaan rakenteet, kalusteet, valaistus ja opastus. Tuloksena syntyy esteetön, valoisa ja matkustajia ohjaava terminaali.

 • Kaikki Viking Linen palvelutiskit sijaitsevat matkustajahallin pääsisääntulo-ovilta katsottuna oikeassa päädyssä
 • Liikuntarajoitteisille on kaksi omaa invapalvelupistettä. Ne sijaitsevat check-in –palvelutiskin molemmissa päissä
 • Jonotukset eri palvelupisteille ovat yhdensuuntaiset
 • Matkustajille tulee lisää odotustilaa, kun nykyiset tiskit puretaan kauttaaltaan
 • Info- ja kutsupiste tulee sijaitsemaan pääsisäänkäyntiä vastapäätä
 • Matkatavaroiden säilytys siirtyy hallin pääsisäänkäynniltä katsoen vasemmalle päätyseinustalle
 • Otto- ja valuutanvaihtoautomaatit siirtyvät uuteen paikkaan
 • Matkatoimistojen tilat uusitaan nykyisille paikoilleen
 • Kioski, hissit ja WC-tilat säilyvät nykyisillä paikoillaan
 • Henkilökunnalle varataan taustatiloja
 • Opastus toteutetaan sekä valo-opastein että pilareihin maalattavin opastein
 • Matkustajahallin valaistusta parannetaan

Tiedote 21.10.2016: Katajanokan matkustajapaviljongin 1. kerroksen muutostyöt alkavat

Esteetön asiakaspalvelutiski
Developing Katajanokka Harbour

Katajanokalle toteutetut muut uutuudet

Katajanokanlaiturilla aivan sataman kupeessa on toteutunut kaksi kaupunkilaisten aktiivisuudesta ja aloitteista syntynyttä yksityistä hanketta, United International Leisuren maailmanpyörä Finnair Sky Wheel ja Korjaamo Groupin kelluva merikylpylä Allas Sea Pool. Molemmat rakennelmat ovat väliaikaisia ja tulevat toimimaan Katajanokalla muutamia vuosia, mahdollisesti pitkäänkin.  

Nämä hankkeet eivät liity Helsingin Sataman toimintaan, mutta meriliikennettä harjoittavien yrittäjien tarpeet ja satama-alueen toiminnan turvallisuus ovat kuuluneet hankkeiden suunnittelun lähtökohtiin.


Maailmanpyörä pyörii

Maailmanpyörä pyörii

 

Finnair SkyWheel valmistui ja aloitti toimintansa kesäkuun alusta 2014. Näillä näkymin maailmapyörässä voisi kaupunki- ja merinäkymiä ihailla lokakuulle 2018 saakka.

 

 


Merikylpylä Allas Sea Pool

Helsingin Kauppatorin kupeeseen Katajanokalle on avattu syyskuussa 2016 Allas Sea Pool -merikylpylä altaineen, terasseineen ja saunoineen. Puhdas merivesi pumpataan altaisiin Katajanokan toiselta puolelta, jossa veden laatu on parempi kuin Eteläsataman alueella. Merikylpylä on parhaillaan hakemassa jatkoaikaa toiminnalleen. Hakemuksen mukaan kylpylä olisi Katajanokalla 15 vuotta.

Katajanokalle on tulossa myös pidempiaikaisia rakennushankkeita: YIT valmistelee maanalaisen pysäköintihallin rakentamista Kruunuvuorenkadun ja Katajanokanlaiturin väliselle alueelle ja maanpäällistä toimisto- ja hotellihanketta Kanavakatu 14:ään.