Usein kysyttyä

Olen menossa vastaan kansainvälisellä risteilyaluksella tulevaa sukulaista. Mistä tiedän, mihin satamaan laiva tulee?

Laivojen saapumisajat ja -paikat löytävät täältä ja kartta laitureista löytyy täältä. Matkustajia voi mennä vastaan porttialueen ulkopuolelle.

Olen tulossa kansainvälisellä risteilyaluksella Helsinkiin. Onko kaupungin keskusta kävelymatkan päässä?

Risteilyalusten laitureilta on enintään 4 km keskustaan. Helsinkiin saapuville matkustajille ohjeet kaupungin keskustaan löytyvät eri terminaalien sivuilta (esim. Matkustajat / Länsiterminaali1). Terminaalien sivuillta löydät myös reittioppaan. Kansainvälisten risteilyalusten matkustajat löytävät liikkumisohjeita täältä.

Olen tulossa laivalla Helsinkiin, miten pääsen lentokentälle?

Löydät ohjeita jatkoyhteyksistä mm. Helsinki-Vantaan lentokentälle terminaalien sivuilta (esim. Matkustajat / Länsiterminaali). Sieltä löytyy myös HSL:n reittiopas.

Saavun edellisenä iltana Helsinkiin, pääseekö terminaaliin odottamaan aamulla lähtevää laivaa?

Matkustajaterminaalit eivät ole auki 24 h. Terminaalien aukioloajat löytyvät eri terminaalien sivuilta (esim. Matkustajat / Hansaterminaali). Vuosaaren satamassa 24 h auki on esimerkiksi ABC-liikennemyymälä.

Onko terminaaleissa matkatavarasäilytystä?

Muissa terminaaleissa paitsi Hansaterminaalissa on matkatavarasäilytyslokeroita.

Mihin voin pysäköidä autoni laivamatkan ajaksi?

Terminaalien läheisyydestä löytyy pysäköintipaikkoja laivamatkojen ajaksi. Pysäköintipaikat ja -hinnat löytyvät sivulta Pysäköinti satamassa.

Tarvitsenko passia laivamatkalle?

Ruotsiin suuntautuville risteilyille ei tarvitse passia, henkilökortti tai ajokortti on riittävä todistamaan henkilöllisyyden. Tallinnaan suuntautuville matkoille tarvitset joko passin tai kuvallisen henkilökortin, ajokortti ei ole riittävä todistamaan henkilöllisyyttä. Pietarinristeilylle passi tarvitaan.

Passini jäi kotiin, pääsenkö silti laivaan?

Jos matkasi suuntautuu Tallinnaan tai Saksaan, et pääse laivaan, ellei sinulla ole kuvallista henkilökorttia tai passia. Pietarin risteilylle tarvitset passin. Ruotsin risteilylle riittää kuvallinen henkilökortti tai ajokortti. Pikapassin voi hankkia Pasilan poliisiasemalta. (Helsinki-Vantaa lentokentällä myönnetään passeja ainoastaan lentomatkustajille.)

Minulla on invalidipysäköintipaikkaan oikeuttava kortti, mihin voin pysäköidä autoni risteilyn ajaksi?

Terminaalien edustalla on merkittyjä invapaikkoja. Jos paikat ovat täynnä, voitte pysäköidä maksutta mille tahansa maksullisille pysäköintipaikoille.

Olen liikuntarajoitteinen ja tarvitsen pyörätuolin päästääkseni laivaan. Mihin minun tulee ottaa yhteyttä?

Helsingin Sataman terminaaleissa tarjotaan maksutonta avustamispalvelua niille matkustajille, joiden liikuntakyky on rajoittunut fyysisen vamman tai kehitysvamman takia, näkö- ja kuulovammaisille, iäkkäille matkustajille, tilapäisesti liikuntarajoitteisille ja kaikille, jotka tarvitsevat erityisapua. Avuntarpeesta tulee kertoa jo matkaa varatessa tai viimeistään 48 tuntia ennen lähtöä matkatoimistolle tai varustamolle.

Olen tuomassa autoa Saksasta Suomeen. Mihin minun pitää ottaa yhteyttä kuljetusta varten? Entäpä tullimuodollisuudet?

Kuljetus hoituu helposti esim. ottamalla yhteyttä lähimpään KTK:hon (esim Helsingin KTK). Mahdollisia tullimuodollisuuksia voi hoitaa Vuosaaren sataman Gatehousessa, Komentosilta 1, Tullin palvelupisteen yhteystiedot ja aukioloajat löytyvät täältä.

Olen muuttamassa ulkomaille. Miten lähetän tavarani laivakontissa?

Tavaran lähettämistä varten ota yhteyttä haluamaasi huolintaliikkeeseen.

Minulla on kontissa tavaraa odottamassa Vuosaaren satamassa, miten noudan tavarat?

Yksityinen henkilö ei voi noutaa tavaraa tavarasatamasta. Huolintaliike hoitaa asian tai voit tulla käymään Gatehousessa, jossa sijaitsee kaikkien operaattoreiden palvelupisteet.

Mistä varmistan, onko konttimme saapunut satamaan?

Soittamalla sille operaattorille jonka alueella tavara sijaitsee. Gatehousesta voi asiaa selvittää myös, mutta vähintään pitää tietää millä laivalla tavara tulee ja mielellään myös kontin numero.

Yrityksemme haluaisi järjestää tutustumiskäynnin Vuosaaren satamaan. Miten pääsen tutustumaan Vuosaaren satamaan?

Suljetulle satama-alueelle ei pääse ilman kulkulupaa. Kansalaiset pääsevät näkemään Vuosaaren sataman Porvarinsillalla ja Horisontti-näköalapaikalta. Ota yhteyttä Teija Ahlgreniin, etunimi.sukunimi(at)portofhelsinkihel.fi

Olen tulossa rekalla Vuosaaren satamaan useita tunteja ennen laivan lähtöä. Miten kulutan aikaani satamassa?

Raskaan liikenteen kuljettajilla on käytettävissä useita ravintoloita ja peseytymismahdollisuuksia saunoineen. Lisäksi Merimieskeskus palvelee raskaan liikenteen kuljettajia ja merimiehiä 24 h vuorokaudessa. Merimieskeskuksesta löytyy mm. sauna, kirjasto, kirkko ja kanttiini. Tutustu nettisivuumme Vuosaaren sataman raskaan liikenteen palveluista.

Olen tulossa rekalla Saksan laivaan Vuosaaren satamassa. Miten tiedän, mihin menen?

Vuosaaren satamassa on elektroninen opastejärjestelmä, joka tunnistaa ajoneuvot ja ohjaa ne oikeaan paikkaan. Varmista, että autosi eturekisterikilpi on puhdas, jotta järjestelmä pystyy tunnistamaan rekkasi.

Haluaisin kesätöihin satamaan, mistä kyselen töitä?

Helsingin Satamalla on joitain kesätyöpaikkoja vuosittain. Avoimet paikat löytyvät työpaikat-sivuiltamme.
Lisäksi varustamot, logistiikkayritykset ja satamaoperaattorit palkkaavat kesätyöntekijöitä. Katso yritysten yhteystiedot Palvelut yrityksille –sivulta.