Eteläsataman maasähköympäristöinvestointi käyttöön vuoden lopulla

07.04.2020
Uutiset
Silja Serenade Eteläsatamassa

Helsingin Satama rakentaa Olympiaterminaalille uuden maasähköliitännän Tukholman liikennettä varten. Maasähköllä voidaan vähentää laivan satamassaolon aikana aiheutuneita ilmastopäästöjä jopa 50–80 prosentilla, kun laivat saavat laiturissa ollessaan tarvitsemansa sähkön maista, eikä apukoneita tarvitse pitää päällä sähköä tuottamassa. Käyttöön uudet maasähköliitännät saataneen kuluvan vuoden loppuun mennessä.

–  Tämä ympäristöinvestointimme parantaa ilmanlaatua ja vähentää melua kaupungin keskustassa. Lisäksi se on tärkeä askel kohti hiilineutraalia satamaa vuoteen 2035 mennessä, sanoo Ville Haapasaari, Helsingin Sataman toimitusjohtaja.

–  Vaikka koronapandemia on vaikuttanut ensimmäisten joukossa myös Helsingin Satamaan – matkustajaliikenne on lähes kokonaan pysähtynyt – pidämme maasähkön laajentamista erittäin tärkeänä toimenpiteenä, jota emme aio lykätä. 

Olympiaterminaalille toteutettavaan maasähköinvestointiin kuuluu mm. automaatiosuunnittelua ja -tekniikkaa, nykyisen muuntamon saneeraus, laituritöitä sekä merkittävimpänä osuutena maasähköjärjestelmä asennuksineen. Sataman osalta investoinnin kokonaisarvo on noin 1,8 miljoonaa euroa. Tallink Siljan Symphony ja Serenade -aluksille maasähköliitännät on toteutettu vuosina 2018–2019, ja alukset käyttävät maasähköä Tukholmassa. 

Eteläsatamaan toteutetaan yksi kauko-ohjattava kaapelinosturi, jolla maasähköä tarjotaan aluksille keskijännitteellä. Se vaatii nykyisen muuntamon saneerauksen ja koko satama-alueen sähköliittymän teho nostetaan n. 0,5 MW:sta neljään. Maasähkötoteutusten teknisten ratkaisujen kansainväliset standardit yhä osittain puuttuvat, jolloin isoja investointeja joudutaan räätälöimään kunkin hetken tarpeen mukaan.

Sähköurakoinnin toteuttaa Electric Power Finland Oy ja sen työt alkavat heinäkuun alussa. Käyttöön uusi järjestelmä saataneen perusteellisen testausvaiheen jälkeen jouluksi 2020. 

–  Nyt toteutettavan maasähköliitännän jälkeen ne alukset, jotka seisovat keskustasatamissa päivittäin, pidemmän ajan kerrallaan, ovat maasähkön piirissä. Tälle laituripaikalle investoimalla saamme suhteessa suurimmat vaikutukset paikallisiin ilmanpäästöihin ja meluun, sekä ilmastonmuutosta kiihdyttäviin hiilidioksidipäästöihin, Haapasaari toteaa. 

Myös Länsisataman maasähköliitäntöjen suunnittelu on käynnissä Länsiterminaali 2 viereisille laituripaikoille. Paikkoja käyttää tällä hetkellä lyhyen kääntöajan reittiliikenne, joten maasähkö tulee palvelemaan lähinnä laitureissa yöpyviä aluksia. Myös Vuosaaren satamaan sekä Hernesaaren risteilylaitureille on suunnitteilla maasähköliitäntöjä. Katajanokan satamassa maasähköliitäntä on ollut Viking Linen M/S Mariella ja M/S Gabriella -alusten käytössä jo vuodesta 2012. 

maasähkö = maalla keskitetysti tuotettu sähkö

Lisätietoja: 
toimitusjohtaja Ville Haapasaari, Helsingin Satama Oy
ville.haapasaari(at)portofhelsinki.fi