Helsingin Länsiterminaali 2 on Vuoden valaistuskohde 2017

09.11.2017
Uutiset
Länsiterminaali 2, lähtöaula

Helsingin Sataman Länsiterminaali 2 on Vuoden valaistuskohde 2017 -kilpailun sisävalaistussarjan voittaja.  Ulkovalaistussarjan voitti Muuramen kirkko. Lisäksi kunniamaininnan saivat Kuusamon Kirkkosaaren ja Kelanrannan valaistus.

Kilpailun tuomariston mukaan Länsiterminaali 2 on hyvä esimerkki arkkitehtuurin, toiminnallisuuden ja valaistuksen yhdistämisestä. Suunnittelu perustuu harkittuun kokonaiskonseptiin, jota eri suunnittelualojen hyvällä yhteistyöllä on pystytty noudattamaan.

Helsingin Sataman helmikuussa 2017 avatun Länsiterminaali 2 suunnittelivat PES-Arkkitehdit Oy:n Tuomas Silvennoinen ja Pekka Mäkelä. Valaistussuunnittelijoina toimivat Granlund Oy:n Sanna Forsman ja Matti Syrjälä.

Valaistus integroituu arkkitehtuuriin

Länsiterminaali 2 on rakennettu palvelemaan nopeaa reittiliikennettä, joten valaistuksen yhtenä tehtävänä on ohjaaminen. Tuomariston mukaan Länsisataman terminaalin valaistussuunnittelussa yksinkertainen lineaarisen valoviivan idea erilaisin kattoon ja käsijohteisiin tehdyin sovelluksin tukee oivaltavasti valon avulla matkustajien johdattelua terminaalirakennuksessa.

Toisen kerroksen suuresta aulasta avautuu upea näköala merelle. Valtavat ikkunat tekevät mahdolliseksi myös päivänvalon hyödyntämisen vyöhykkeittäin päivänvalosensoreiden avulla.

Valaisimet ja muu tekniikka on onnistuttu integroimaan erinomaisesti puurimoista tehtyyn kattorakenteeseen, jonka johdosta tilavaikutelma on rauhallinen ja häikäisemätön.

– Terminaalin suunnittelusta lähtien Helsingin Sataman tavoitteena oli, että rakennus edustaisi toiminnallisuuden ohella korkeatasoista arkkitehtuuria. Siitä ei tingitty, ja sekä suunnittelussa että toteutuksessa sujuvat toiminnot ja arkkitehtuuri pystyttiin yhdistämään hienoksi kokonaisuudeksi, kertoo Helsingin Sataman Länsiterminaali 2 -projektia johtanut Ari Parviainen.

Tunnustusta korkeatasoisille valaistusratkaisuille

Vuoden valaistuskohteet valittiin nyt viidennentoista kerran. Kilpailussa oli mukana 15.8.2015–15.8.2017 välisenä aikana valmistuneita kohteita ja voittajat nimettiin kahdessa sarjassa: sisä- ja ulkovalaistuksessa.

Joka toinen vuosi järjestettävän kilpailun tarkoituksena on kannustaa kotimaisia valaistussuunnittelijoita ja rakennuttajia antamalla tunnustusta ansiokkaasti toteutetuille valaistuskohteille. Kilpailun järjestävät Suomen Valoteknillinen Seura ry, RAKLI ry, Sisustusarkkitehdit SIO ry, Suomen Arkkitehtiliitto SAFA ry, Sähkö- ja teleurakoitsijaliitto STUL ry, Sähkösuunnittelijat NSS ry ja Sähköteknisen Kaupan Liitto ry.

Tuomaristoon kuuluivat:

Tapio Kallasjoki, Metropolia Ammattikorkeakoulu; Suomen Valoteknillinen Seura ry
Johanna Kaalikoski; RAKLI ry
Helena Aalto, KT Interior Oy ; Sisustusarkkitehdit SIO ry
Esa Kauppi, Oulun kaupunki; Suomen Arkkitehtiliitto SAFA ry
Veli-Pekka Vitikka; Sähkö-ja teleurakoitsijaliitto STUL ry
Jonne Järvinen, Insinööritoimisto Stacon Oy; Sähkösuunnittelijat NSS ry
Ville Hasanen, Rexel Finland Oy; Sähköteknisen Kaupan Liitto ry