Helsingin Satama keskittää suurten kansainvälisten risteilyalusten palvelut Hernesaareen

17.10.2016
Uutiset

Länsisatamassa sijaitsevan Melkin laiturin käyttö päättyy 2019, jolloin alue tarvitaan asuntorakentamiseen. Helsingin Satama Oy on päättänyt korvata Melkin laiturin uudella Hernesaareen rakennettavalla laiturilla, joka tulee nykyisten Hernesaaren laitureiden jatkeeksi ja lähinnä isojen risteilyalusten käyttöön. Uuden laiturin rakentaminen on samalla välttämätön investointi myös siksi, että nykyinen asema yhtenä Itämeren parhaista risteilykohteista voidaan säilyttää.

Kuva: Helsingin Kaupunkisuunnitteluvirasto, osayleiskaavaesitys 5/16
Kuva: Helsingin Kaupunkisuunnitteluvirasto, osayleiskaavaesitys 5/16

– Samassa yhteydessä saamme keskitettyä risteilyliikenteen aluspalvelut Hernesaareen. Myös matkamuistomyynti sekä matkustaja- ja miehistöpalvelut voidaan hoitaa entistä tehokkaammin, kun risteilylaiturit ovat toistensa läheisyydessä, kertoo Helsingin Sataman matkustajasatamien johtaja Kari Noroviita.
– Ja raitiotieyhteyden myötä matkustajien liikkuminen keskustaan helpottuu.

Uuteen laituriin voidaan ottaa vastaan jopa 360 m pitkiä aluksia. Laiturin rakentaminen alkaa v 2017 aikana ja se otetaan käyttöön vuoden 2019 risteilykaudella. Hernesaareen kaavoitetaan merellistä asuinaluetta, jolle leimansa antavat monipuoliset veneilypalvelut ja kesäisin kansainvälinen risteilyliikenne.

Kansainvälisen risteilyliikenteen pääpaino on koko 2000-luvun ajan siirtynyt Eteläsatamasta Länsisataman puolelle aluskoon kasvaessa. Nykyisin jo noin 90 % kansainvälisistä risteilymatkustajista tulee Helsinkiin Hernesaaren ja Länsisataman laiturien kautta.

Kuluneena kautena Helsingissä kävi 240 risteilykäyntiä, ja risteilijöillä matkusti yhteensä 408 900 matkustajaa. Viime vuonna vastaavat luvut olivat 254 ja 436 500.

Hernesaaren osayleiskaava

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Lisätietoja:

johtaja Kari Noroviita, matkustajasatamat,
Helsingin Satama Oy
puh. 09 310 33510
etunimi.sukunimi(at)portofhelsinki.fi