Helsingin Satama ottamassa käyttöön 5G-verkon ensimmäisten suomalaisyritysten joukossa – tavoitteena palvelujen ja liiketoiminnan kehittäminen

31.07.2019
Uutiset
Länsiterminaali 2, lähtöaula

Helsingin Satama ja Elisa ovat tässä kuussa allekirjoittaneet aiesopimuksen 5G-teknologian tuomiseksi laivamatkustajien käyttöön Helsingin Länsisatamassa.

Tavoitteena on ottaa syksyn 2019 aikana käyttöön kaupallinen 5G-verkko Länsiterminaali 2:n sisätiloihin ja Länsisataman ulkoalueille. Samalla selvitellään sopivaa toimintamallia sisätilojen 5G-peiton rakentamiselle myös muiden Helsingin matkustajaterminaalien osalta.

– Tällä yhteistyöllä pyrimme parantamaan matkustajien mobiiliyhteyksiä erityisesti terminaaleissa. Tämä on meille merkittävä avaus 5G-teknologian tuomisessa sataman terminaaleihin laajemminkin, toteaa Helsingin Sataman toimitusjohtaja Ville Haapasaari.

– 5G-palveluiden kehittäminen ja -verkon rakentaminen erilaisiin tarpeisiin on äärimmäisen mielenkiintoista. Helsingin Länsiterminaalin kautta kulkee miljoonia matkustajia vuosittain, ja laivan lähdön odottelu voi olla mukavaa vaikkapa tv-sarjoja katsellessa tai pelejä pelatessa. 5G takaa tähän tarpeeseen huippunopeat yhteydet, Elisan liiketoimintajohtaja Eetu Prieur kertoo.

Uusia palveluja matkustajia kuunnellen

–Tutkimme ja kokeilemme yhdessä Helsingin Sataman kanssa, millaiset uudet teknologiaa hyödyntävät palvelut voisivat kiinnostaa terminaalissa asioivia laivamatkustajia ja miten asiakaskohtaisia privaattiverkkoja voi hyödyntää Helsingin Sataman omiin sovelluksiin, Prieur jatkaa.

5G on uuden sukupolven mobiiliverkko, joka on jopa kymmenen kertaa nopeampi kuin 4G. Esimerkiksi videot, pelit, elokuvat ja muut suuret tiedostot pyörivät ja latautuvat 5G-laitteilla todella nopeasti. Uusien palvelujen kehittymisen myötä 5G voi mullistaa tapamme käyttää ja hyödyntää mobiiliverkkoa ja -laitteita. Automaatio, robotisaatio ja etäohjattavien laitteiden käyttäminen helpottuvat ja tulevat mahdollisiksi. Lisäksi asiakaskohtaiset räätälöidyt verkkoratkaisut eli privaattiverkot yleistyvät yritysten käyttöön ja esineiden internet laajenee uusiin kohteisiin.

Helsingin Länsisatama on Suomen vilkkain matkustajasatama yli 7 miljoonalla vuosittaisella matkustajallaan. Se palvelee ennen kaikkea nopeaa reittiliikennettä Tallinnaan: matkustajia, henkilöautoliikennettä sekä tavaraliikennettä. Lisäksi Länsisatamasta on säännöllinen yhteys Pietariin.

Helsingin Satama on Suomen johtava ulkomaankaupan yleissatama sekä Euroopan vilkkain ulkomaanliikenteen matkustajasatama. Satama palvelee pääkaupunkiseudun ja koko maan elinkeinoelämää ja hyvinvointia, ja sillä on huomattavat positiiviset vaikutukset talouteen ja työllisyyteen. Vuonna 2018 sataman kautta kulki 12,1 miljoonaa matkustajaa ja tavaraa 14,7 miljoonaa tonnia. Liikevaihto oli 97 miljoonaa euroa. Lisätietoja www.portofhelsinki.fi

Elisa on tietoliikenne- ja digitaalisten palveluiden edelläkävijä. Asiakkaanamme on 2,8 miljoonaa kuluttajaa, yritystä ja julkishallinnon organisaatiota, ja kattavassa verkossamme on yli 6,2 miljoonaa liittymää. Yhteistyö mm. Vodafonen ja Telenorin kanssa mahdollistaa kansainvälisesti kilpailukykyiset palvelut. Päämarkkina-alueemme ovat Suomi ja Viro, tarjoamme digitaalisia palveluita myös kansainvälisille markkinoille. Elisan osake on noteerattu Nasdaq Helsingissä, vuonna 2018 liikevaihtomme oli 1,83 miljardia euroa ja henkilöstöä 4 800. Vastuullisena suomalaisena markkinajohtajana toimintaamme ohjaa toiminnan jatkuva parantaminen. Lisätietoja www.elisa.fi, Facebookissa @elisasuomi ja Twitterissä @ElisaOyj

Lisätietoja:
toimitusjohtaja Ville Haapasaari, Helsingin Satama
ville.haapasaari(at)portofhelsinki.fi
p. 040 709 8798  

liiketoimintajohtaja Eetu Prieur, Elisa
eetu.prieur(at)elisa.fi
p. 050 506 5313