Helsingin Sataman liikkuminen sähköistyy

02.08.2022
Uutiset
Helsingin Sataman logoteippauksella varustettu sähköauto Satamatalon edustan parkkipaikalla.
Kesän alussa Helsingin keskustasatamissa otettiin käyttöön 4 täyssähköautoa. Syksyllä vastaavanlaisia autoja on tulossa myös mm. Vuosaaren satamaan rahtiliikenteen käyttöön sekä Sataman teknisten palveluiden käyttöön.

Helsingin Satama sähköistää omaa autokantaansa ja kasvattaa latausinfraa satama-alueillaan. Kun rakennetaan kestävämpää liikkumista ja hiilineutraalia satamaa, sataman oman henkilökunnan, sidosryhmien ja matkustajien liikkumisen sähköistymisellä on iso merkitys. 

Ensimmäiset sähköautot otettiin Helsingin Satamassa vuonna 2017 ja niille rakennettiin latauspaikat Vuosaaren satamaan ja Eteläsatamaan. Nyt Sataman autokannan sähköistyminen ja latausinfran rakentaminen etenee vauhdilla. 
– Muutokseen motivoi kestävän kehityksen ja hiilineutraaliuden edistäminen. Sähköautoilu yleistyy vauhdilla niin meillä kuin yhteistyökumppaniemme sekä laivamatkustajien keskuudessa, kertoo Helsingin Sataman kestävän kehityksen päällikkö Andreas Slotte.

Samaan aikaan etsittiin taloudellisesti järkeviä ratkaisuja. Nykyään uudet täyssähköautot ovat usein melko kilpailukykyisiä hinnoiltaan, kun vertaa bensa- ja dieselautoihin. Kaikki Sataman autot ja niiden käyttötarkoitukset käytiin läpi ja arvioitiin vaihtomahdollisuudet. Samalla tehtiin myös jonkin verran karsintaa. Muutosten jälkeen syksyllä Satamassa on yhteensä 22 autoa, joista puolet on täyssähköautoja. 
Muutoksen hyviä puolia vahvistaa se, että hiilivapaan sähkön hankkimiseen Helsingin Satama siirtyi jo vuonna 2020.

Kattava latausverkko on liikenteen sähköistymisen edellytys

Ilman latausinfraa ei sähköinen liikkuminen edisty. Alkuvuodesta Helsingin Satama rakensi Eteläsatamaan Satamatalon yhteyteen 8 hidasta latauspistettä, ja loppuvuonna sinne perustetaan 14 uutta keskinopeaa latauspistettä. Keskinopealla pisteellä kestää n. 4 tuntia kun tyhjän akun lataa täyteen, eli työpäivän aikana se onnistuu hyvin. Myöhemmin näistä on helppoa varata osa myös sidosryhmien käyttöön. 

Lisäksi Vuosaaren satamaan rakennetaan Sataman omaan käyttöön 4 keskinopeaa paikkaa ja 4 hidasta latauspistettä. 

pysäköityjä autoja ja sähköauton latauspiste Katajanokan terminaalin edustalla.
Katajanokan ja Olympiaterminaalin kupeessa on otettu laivamatkustajien ja kaupunkilaisten käyttöön mainosrahoitteisia sähköauton latauspisteitä.

Myös laivamatkustajille on rakennettu sähköauton latausmahdollisuuksia Helsingin laivaterminaaleilla. Länsisataman Satamaparkkitalossa on 18 sähköauton latauspaikkaa, ja Olympiaterminaalilla ja Katajanokan terminaalilla on kesän alussa otettu käyttöön latauspisteitä, jotka rahoitetaan mainospaikoilla. Lisäksi Satama tuo syksyllä Olympiaparkkiin 9 sähköauton latauspaikkaa Tukholman risteilylle lähtevien käyttöön.