Julkista taidetta Jätkäsaareen

06.09.2021
Uutiset
Akseli Leinosen teos Litorinanmeren kalastaja.
Arkkitehti Akseli Leinonen voitti avoimen Taidetta Jätkälle -kilpailun ehdotuksellaan "Litorinameren kalastajat".

Arkkitehti Akseli Leinonen voitti avoimen Taidetta Jätkälle -kilpailun ehdotuksellaan "Litorinameren kalastajat". Kilpailulla etsittiin julkista taideteosta Länsisataman alueelle, ja aloitteen taidekilpailusta teki Osuuskunta Forum Box. Kilpailun muut järjestäjät olivat Helsingin Satama Oy, Helsingin kaupunki ja Helsingin taidemuseo HAM. Teos tulee sijoittumaan Atlantinaukiolle ja Madeiranaukiolle, jotka toteutetaan arviolta vuosina 2022–2025. Kilpailun tavoitteena oli saada Jätkäsaareen paikkasidonnainen teos, joka heijastelee alueen identiteettiä. 

Leinosen ehdotus yhdistää Atlantinaukion ja Madeiranaukion piirtämällä merenpinnan 15 metrin korkeuteen päidemme yläpuolelle. Vedenpinnan nousu puhuttaa ilmastonmuutoksen aikakaudella. Teoksen avulla tähystämme kuitenkin tulevaisuuden lisäksi myös menneisyyteen – muinaiselle Litorinamerelle. Meri on vuosituhansia yhdistänyt maita ja kansoja. Satama jatkaa tätä yhteen liittämisen perinnettä. Leinosen teos piirtää ympäristössä tapahtuvat muutokset ja jatkuvuudet ajatuksia herättävällä tavalla näkyviin.

Kilpailu oli kaksivaiheinen. Palkintolautakunta valitsi toiseen vaiheeseen viisi ehdotusta. Finaaliin pääsivät Leinosen lisäksi työryhmä Henrik Amberla (teollinen muotoilija) ja Sara Pathirane (kuva- ja mediataiteilija), kuvanveistäjä Riikka Puronen, kuvataiteilija Kaisa Ruohoranta ja kuvanveistäjä ja tekstiilitaiteilija Johanna Suonpää. Kilpailussa jaettiin kolme palkintoa, joista ensimmäinen (10 000 €) myönnettiin Leinoselle, toinen (6000 €) työryhmälle Amberla ja Pathirane ja kolmas (3000 €) Puroselle.

Palkintolautakunta edusti kilpailun järjestäjiä, ja siihen kuului kaksi Suomen Taiteilijaseuran valitsemaa jäsentä. Palkintolautakunnan jäsenet olivat Satu Aatra (suunnittelupäällikkö, Helsingin Satama Oy), Arto Jurttila (Forum Boxin hallituksen puheenjohtaja), Jukka Lehtinen (kuvanveistäjä), Sari Palosaari (kuvataiteilija), Pauliina Turakka Purhonen (kuvataiteilija), Tuomo Sipilä (Helsingin kaupunki, projektinjohtaja) ja Taru Tappola (HAM, julkisen taiteen päällikkö).

Verkkonäyttelyyn.

Lisää kilpailusta Forum Boxin nettisivuilla

Yhteydenotot:
Kersti Tainio
kilpailusihteeri / tiedottaja, Taidetta Jätkälle, Jätkäsaaren satama-alueen taidekilpailu
p. 044 298 7546
s-posti: kersti.tainio(at)forumbox.fi