Konttialus Wes Amelie on ensimmäinen Helsingin satamassa laivasta laivaan LNG-tankattu alus

23.09.2019
Uutiset
First ship-to-ship SIMOPS LNG bunker operation in the Port of Helsinki
Ensimmäinen laivasta laivaan SIMOPS LNG tankkaus Helsingin Satamassa.

Vuosaaren satamassa toteutettiin 21. syyskuuta Itämeren ensimmäinen laivasta laivaan tapahtuva nesteytetyn maakaasun (LNG:n) tankkaus samanaikaisesti, kun alusta lastattiin laiturissa.

Polttoainetta vastaanotti Unifeederin syöttöliikenteessä toimiva konttialus “Wes Amelie”, joka on maailman ensimmäinen alus, johon on jälkiasennettu LNG:llä käyvä moottori. Sen tankkasi onnistuneesti Nauticorin operoima ”Kairos”, maailman suurin LNG-tankkausalus.

Vuosaaren satamassa tapahtunut tankkaus oli ensimmäinen Wes Amelien ja Kairos -aluksen bunkraus, joka tehtiin samanaikaisesti, kun Wes Amelieta lastattiin. Aiemmin alukset ovat suorittaneet onnistuneen aluksesta alukseen -tankkauksen ankkurissa Visbyn edustalla, huhtikuussa 2019.

LNG on perinteisiä meriliikenteen polttoaineita ympäristöystävällisempi

- Vuosaaren onnistuneen LNG-bunkrauksen myötä Helsingin Satama vahvistaa tavoitettaan omalta osaltaan edistää perinteisiä öljypohjaisia polttoaineita ympäristöystävällisemmän vaihtoehdon, LNG:n käyttöä, kertoo Andreas Slotte, Helsingin Sataman kestävän kehityksen päällikkö.
-  Tämä oli seuraava luonnollinen askel prosessissa, jossa LNG:n käyttö meriliikenteen polttoaineena arkipäiväistyy Helsingissä.

LNG:n käyttö vähentää merkittävästi monia meriliikenteen ilmanpäästöjä, erityisesti rikki- ja typpipäästöjä, pienhiukkasia sekä hiilidioksidia.

Konttialusten LNG-tankkaus mutkatonta ja tehokasta

Hans Staal, Unifeeder-varustamon Head of Bunker Procurement, korostaa tapauksen merkitystä:  
- Ensimmäinen SIMOPS (simultaneous operations) bunkraus konttisatamassa oli menestys. Yhteistyö alusten miehistöjen sekä terminaalin ja sataman toimijoiden välillä oli sujuvaa, samoin yhteistyö Nauticorin asiantuntijoiden ja Unifeederin tiimin kanssa sujui hienosti.  Tämä oli jälleen yksi virstanpylväs kattavan LNG-toimitusketjun kehittämisessä. LNG:n käyttö konttialuksilla on nyt entistä tehokkaampaa.  

Nauticorin Operations Manager Lydia Glabisch on myös ylpeä yhteisestä saavutuksesta.  
-  Onnistunut operaatio todistaa, että LNG on jo nyt vakiinnuttanut paikkansa erityisesti Luoteis-Euroopan satamissa. LNG:n tankkaus on yhtä tehokasta ja mutkatonta kuin perinteisten polttoaineiden tankkaus, varsinkin kun se suoritetaan aluksesta alukseen rinnakkain lastin käsittelyn kanssa.

Port of Helsinki logo

Helsingin Satama Oy
Helsingin Satama Oy luo sujuvat puitteet merimatkailulle Helsingin, Tallinnan ja Tukholman välille. Helsinki on Euroopan vilkkain ulkomaanliikenteen matkustajasatama. Vuonna 2018 Helsingin Sataman kautta kulki 12,1 miljoonaa matkustajaa. Helsingin Satama on myös Suomen johtava ulkomaankaupan yleissatama. Kaikkiaan sataman kautta kulki vuonna 2018 tavaraa yhteensä 14,7 miljoonaa tonnia.  Satama palvelee pääkaupunkiseudun ja koko Suomen elinkeinoelämää ja hyvinvointia ja sillä on huomattavat positiiviset vaikutukset talouteen ja työllisyyteen.

Unifeeder logo

Unifeeder A/S
Logistiikkayritys Unifeeder Groupiin kuuluu Unifeeder, joka tarjoaa Euroopan laajimman feeder- ja shortsea-verkoston, sekä Unimed Feeder Services, Mustameren ja Välimeren alueiden johtava feeder operaattori. Unifeeder Groupilla on noin 50 alusta ja noin 420 työntekijää Aarhusissa, Kööpenhaminassa, Drammenissa, Helsingissä, Hampurissa, Rotterdamissa, Gdyniassa, Stallingsborough’ssa, Pietarissa ja Limassolissa.

Nauticor logo

Nauticor GmbH & Co. KG
Hampurissa päämajaansa pitävä yritys on meriliikenteen nesteytetyn maakaasun (LNG) johtava toimittaja. Nauticor on osa Linde Grouppia, maailmanlaajuista kaasu- ja konepajayritystä. Nauticor kehittää LNG-toimitusratkaisuja meriliikenteelle Luoteis-Euroopassa ja omaa laajan osaamisen mm. kylmäteknologiasta, logistiikasta ja tankkauksesta. Yrityksen toiminta kattaa koko LNG-ketjun terminaalista loppuasiakkaalle, sisältäen hankinnan, kuljetuksen, säilytyksen ja laiva-bunkrauksen strategisesti tärkeissä satamissa.