Makasiiniterminaalin purku alkaa

08.02.2023
Uutiset
Terminaalirakennus Helsingin keskustassa.
Makasiiniranta muuttuu, kun Makasiiniterminaali puretaan ja Eteläsataman matkustajaliikennettä siirretään Katajanokalle ja Länsisatamaan. Kuva: Marko Nenonen

Eteläsatamassa Makasiinirannan alueella sijaitseva Helsingin Satama Oy:n Makasiiniterminaali puretaan. Vanhan laivaterminaalin purku kestää helmikuulta heinäkuun alkupuolelle. 

Jätteiden poiskuljetus hoidetaan laivojen purkuaikojen ulkopuolella, jotta terminaalin purusta ei aiheudu haittaa satama-alueella tai tieverkossa.

Makasiiniterminaalin purkajaksi on valittu Lotus Demolition Oy. Kaikki purkujäte lajitellaan ja kierrätetään mahdollisuuksien mukaan. Teräs ja muu metallijäte menee jatkokäyttöön, samoin haitta-aineista puhtaat betonirakenteet jalostetaan maarakennusmateriaaliksi.

Purkutyömaan ja siellä syntyvän jätteen uudelleenkäytön ilmastovaikutukset eli purkutyömaan hiilijalanjälki lasketaan vähäpäästöisimpien ja ympäristöä huomioivien työtapojen selvittämiseksi.

Vuonna 1960 käyttöön otettu Makasiiniterminaali suunniteltiin alun perin satamamakasiiniksi. 1990-luvulta lähtien rakennus toimi matkustajaterminaalina, mistä kulki pika-aluksia Tallinnaan.

Makasiiniranta muuttuu, kun Sataman kehittämisohjelmassa Eteläsataman matkustajaliikennettä siirretään Katajanokalle ja Länsisatamaan. Helsingin kaupunki kaavailee Makasiiniterminaalin tilalle tulevaisuudessa uudisrakentamista, kuten arkkitehtuuri- ja designmuseota sekä rantabulevardia ja palveluita.

Lue lisää Sataman kehittämisohjelmasta täällä.

Lisätietoja: 

Helsingin Satama Oy, rakentamispäällikkö Pekka Haikonen
etunimi.sukunimi(at)portofhelsinki.fi
p. 050 5305000

Lotus Demolition Oy, toimialapäällikkö Raimo Lehtimaa
etunimi.sukunimi(at)lotusdemolition.fi
p. 040 842 4055