Päivittyvä uutinen: Koronavirus vaikuttaa Helsingin sataman liikenteeseen

11.09.2020
Uutiset

Matkustamiskielto ja maan rajojen sulkeutuminen ovat vaikuttaneet vahvasti myös Helsingin sataman liikenteeseen. Rahtiliikenne toimii, mutta  matkustusrajoitteet vaikuttavat  laivaliikenteeseen.

Kansainvälisen matkustajaliikenteeseen kohdistuu koronaan liittyviä rajoituksia. Pandemiatilanteen vuoksi Ulkoministeriön antama yleinen matkustussuositus on edelleen ”vältä tarpeetonta matkustamista”. Kuitenkin esimerkiksi Viro ja Latvia ovat poikkeusmaita, joista vapaa matkustus sallitaan. 

Suomen matkustusrajoitukset helpottuvat lauantaista 19.9. alkaen. Silloin Helsingin sataman kohdemaista matkustajaliikenne myös Ruotsiin ja Saksaan vapautuu. Päivitämme liikennöintiin liittyviä tietoja sitä mukaa kun niitä tulee. Yksityiskohtaiset tiedot matkoihin liittyen tulee tarkistaa aina varustamon omilta sivuilta.

Rajavartiolaitoksen ohjeet rajanylitykseen

Kansalaiskyselyt rajaliikenteestä

Sekä satamat että laivayhtiöt ovat valmistautuneet monilla tavoin matkustuksen asteittaiseen turvalliseen palauttamiseen. Viranomaisten kanssa tehdään tiivistä yhteistyötä, jotta liikennöinti voidaan aloittaa turvallisesti. Myös matkustajien tulee tutustua viranomaisten ohjeistuksiin ja noudattaa hygienia- ja terveyssääntöjä, joita viranomaiset ovat antaneet. 

Tutustu matkustusohjeisiin THL:n sivuilla

Helsingin kaupunki on avannut terveysneuvontapisteet laivamatkustajille Länsisatamaan terminaali 2, Olympiaterminaaliin sekä Katajanokan terminaalin edustalle. Lähiaikoina pisteitä avataan myös Länsiterminaali 1 sekä Vuosaaren Hansaterminaaliin.

Terveysneuvontapisteissä tarjotaan laivamatkustajille tietoa koronaviruksen ehkäisystä sekä ohjataan koronavirustestiin matkustajat, joilla on koronavirukseen viittaavia oireita. Terveysneuvontapisteissä ei ole ainakaan toistaiseksi koronatestausta, vaan matkustajat ohjataan tarvittaessa Helsingissä oleviin näytteenottopisteisiin.

Helsingin kaupunki on avannut 7.9. koronanäytteenottopisteen Jätkäsaareen (Länsiterminaali 1 lähistölle) osoitteeseen Tyynenmerenkatu 6 (rakennus L3). Lue lisää: Jätkäsaaren koronanäytteenotto aloittaa 7.9.

Tavoitteena on ehkäistä matkoilta saatujen koronavirustartuntojen edelleen leviäminen ja huolehtia matkustusturvallisuudesta.

Lue lisää: Helsinki avaa Länsisatamaan terveysneuvontapisteen

Lisätietoa linjauksista:

11.9.2020: Maahantulon rajoituksia muutetaan koronatilanteen perusteella

19.8.2020: Hallitus tiukensi matkustusrajoituksia uudelleen sisä- ja ulkorajoilla

UM 10.7.2020: Matkailun rajoituksia puretaan edelleen, tarpeetonta matkustamista hyvä välttää

Hallitus linjasi suunnitelmasta koronakriisin hallinnan hybridistrategiaksi ja rajoitusten vaiheittaisesta purkamisesta

Hallitus linjasi rajaliikenteen tiukennuksista Ruotsin ja Norjan vastaisella rajalla - Ahvenanmaan sairaanhoito turvataan

Hallitus linjasi suunnitelmasta koronakriisin hallinnan hybridistrategiaksi ja rajoitusten vaiheittaisesta purkamisesta

Katso varustamoiden koronakäytännöt:

 

Terminaali Auki Suljettu
Länsiterminaali 2 x  
Länsitreminaali 1 x  
Olympiaterminaali x, auki joka toinen päivä  
Makasiiniterminaali   x
Katajanokan terminaali x  
Hansaterminaali x  

Raitiolinja 5 ajaa laivojen lähtö- ja tuloaikojen mukaan Katajanokan terminaalille, raitiolinja 4 kulkee normaalisti.
Lue lisää: https://www.hsl.fi/korona

Liikenne Vuosaaren satamassa

Liikenne Vuosaaressa jatkuu normaalisti muuten paitsi:

  • Vuosaari – Muuga linjalla Sea Wind -alus ei kuljeteta matkustajia toistaiseksi. 
  • Finbo Cargo kuljettaa matkustajia ja rahtia Vuosaaren satamasta Muugan satamaan. (Lauantaisin klo 10 lähdöt ajetaan Tallinnan A-terminaalin.)

Vuosaaren tavarasataman tilannetieto:

Vuosaari Harbour Today


Liikennemäärät

Matkustajaliikenne on käytännössä pysähtynyt ja myös sataman läpi kulkevan rahdin määrissä poikkeusolot näkyvät.
•    Helsingin Sataman liikennetilastot julkaistaan kerran kuussa.

Helsingin Satama Oy:n oma toiminta

Helsingin Satama Oy jatkaa toimintaansa normaalisti. Tavoitteemme on turvata satamatoiminta ja -palvelut asiakkaillemme mahdollisimman hyvin myös muuttuvissa oloissa.

Nyt kun osa laivoista ei liikennöi enää entiseen tapaan, niitä seisotetaan satamissa. Helsingin Satama Oy on myönsi maaliskuussa laiturin käyttöön liittyvästä alusmaksusta alennusta Helsingin satamassa vakituisesti vieraileville aluksille siten, että huhtikuun loppuun alukset suorittavat vain yhden alusmaksun, mikäli ne jäävät laituriin. Huhtikuun lopulla satama jatkoi alennuksen myöntämisen aikarajaa toukokuun loppuun.  

Muita hyödyllisiä linkkejä

Lisätietoja:

Laivaliikenteen rajoittamiseen liittyviin kysymyksiin vastaa Valtioneuvoston kanslia

mediadesk(at)portofhelsinki.fi
mediapuhelin virka-aikana: 040 5065280
virka-ajan ulkopuolella: p. 050 354 3616

Uutinen julkaistu 13.3.2020. Sivu viimeksi päivitetty 11.9.2020 klo 15.45: Suomen matkustusrajoitukset helpottuvat 19.9. alkaen. Silloin Helsingin sataman matkustajaliikenne myös Ruotsiin ja Saksaan vapautuu.