Päivittyvä uutinen: Koronavirus vaikuttaa Helsingin sataman liikenteeseen

11.02.2021
Uutiset

Matkustamiskielto ja maan rajojen sulkeutuminen ovat vaikuttaneet vahvasti myös Helsingin sataman liikenteeseen. Rahtiliikenne toimii, mutta  matkustusrajoitteet vaikuttavat  laivaliikenteeseen.

Kansainvälisen matkustajaliikenteeseen kohdistuu koronaan liittyviä rajoituksia. Suomi kiristää rajaliikennettä sekä testaamis- ja karanteenisuosituksia 27. tammikuuta 2021 alkaen. Toimilla pyritään torjumaan koronaepidemian kasvun kiihtyminen uudelleen sekä virusmuunnoksen leviäminen Suomessa. 

Schengen-alueen sisärajavalvontaa jatketaan 18. maaliskuuta saakka. Maahantulo työssäkäynnin perusteella rajoitetaan vain välttämättömään. Lisäksi tiettyjen erityisryhmien on mahdollista saapua maahan. Rajanylityksiin myös palaa karanteenisuositus. Varustamot edellyttävät 23.2.2021 lähtien maahan saapuvilta matkustajilta negatiivista koronatestitulosta tai lääkärintodistusta viimeisen 6 kk aikana sairastetusta taudista.

Suomen kansalaisella on jatkossakin oikeus saapua maahan ja poistua maasta, ellei hänen matkustusoikeuttaan ole rajoitettu.

Sisäministeriö 22.1.2021: Hallitus päätti rajaliikenteen kiristämisestä

Rajavartiolaitoksen ohjeet rajanylitykseen

Kansalaiskyselyt rajaliikenteestä

Yksityiskohtaiset tiedot matkoihin liittyen tulee tarkistaa aina varustamon omilta sivuilta:

 

Terveysneuvonta ja koronatestaus

Helsingin kaupungin sosiaali- ja terveystoimi sekä HUS ohjaavat kaikki Helsinkiin saapuvat laivamatkustajat terveysneuvontapisteille ja koronatestaukseen.

Helsingin sosiaali- ja terveystoimi on perustanut Länsisataman, Katajanokan ja Vuosaaren terminaaleihin 27.1. koronatestauspisteet.  9.2. alkaen on otettu käyttöön drive-in koronatestauspisteet autolla matkustaville matkustajasatamissa Vuosaaren sataman lisäksi.

Terminaaleissa on tarjolla myös tehostettua koronaneuvontaa. Laivoilla jatketaan kohdennettuja testauksia.

Helsinkiin saapuvilta laivamatkustajilta kysytään todistusta alle puolen vuoden sisällä sairastetusta Covid-19-taudista, negatiivisesta testituloksesta (alle 72 tuntia vanha testi) tai varatusta koronatestiajasta Finentry-verkkopalvelussa. 

Kaikille matkustajille, jotka saapuvat Suomeen maista, joissa koronailmaantuvuus on suurempi kuin 25/100 00 kahden viikon aikana, suositellaan 14 vuorokauden omaehtoista karanteenia.

Jos matkustaja ei hakeudu satamassa ensimmäiseen koronatestiin, hänen tulee hakeutua testiin Suomessa vuorokauden sisällä maahan saapumisesta oleskelu- tai asuinpaikkakunnalla. Matkustajan tulee olla omaehtoisessa karanteenissa, kunnes molemmat testitulokset ovat valmistuneet ja ne ovat negatiivisia. 

Tiedote 8.2.2012: Helsinki testaa 9.2. alkaen satamissa myös automatkustajat
Lue koronatestauksista lisää Sosiaali- ja terveystoimen tiedotteesta 28.1.2021

 

FINENTRY sujuvoittaa Suomeen saapumista

Finentry-palvelun avulla halutaan varmistaa sujuva työ- ja vapaa-ajan matkustaminen koronavirustilanteesta huolimatta.
Digitaalinen palvelu antaa tietoa koronavirusepidemian edellyttämistä testauskäytännöistä ja karanteenista Suomessa. Se myös sujuvoittaa veloituksettomaan koronavirustestaustaukseen pääsyä Suomessa.

Palvelussa voi:
•    varata ajan Suomessa tehtävään koronavirustestiin
•    saada tekstiviestillä ohjeet testiin saapumiseen
•    saada tekstiviestin koronavirustestin tuloksesta.

Tutustu palveluun osoitteessa https://www.finentry.fi  

Oletko matkustamassa Viroon?

Tarkista Viron koronaohjeistus maahan saapuville: 
Travelling and border-crossing    
The Health Board’s self-service portal

Sekä satamat että laivayhtiöt tekevät viranomaisten kanssa tiiviissä yhteistyössä parhaansa, että laivamatkustus säilyy turvallisena. Matkustajien tulee tutustua viranomaisten ohjeistuksiin ja noudattaa hygienia- ja terveyssääntöjä, joita viranomaiset ovat antaneet. Matkustajia muistutetaan sekä terminaaleissa että laivoilla turvavälien pitämisestä, maskien käytöstä sekä hyvästä käsihygieniasta.

Tutustu matkustusohjeisiin THL:n sivuilla

Terminaali Auki Suljettu
Länsiterminaali 2 x  
Länsiterminaali 1   x
Olympiaterminaali   x
Makasiiniterminaali   x
Katajanokan terminaali x  
Hansaterminaali x  

Raitiolinja 5 ajaa laivojen lähtö- ja tuloaikojen mukaan Katajanokan terminaalille, raitiolinja 4 kulkee normaalisti.
Lue lisää: https://www.hsl.fi/korona

Liikenne Vuosaaren satamassa

Liikenne Vuosaaressa jatkuu normaalisti muuten paitsi:

  • Vuosaari – Muuga linjalla Sea Wind -alus ei kuljeteta matkustajia toistaiseksi. 
  • Finbo Cargo kuljettaa matkustajia ja rahtia Vuosaaren satamasta Muugan satamaan. (Lauantaisin klo 10 lähdöt ajetaan Tallinnan A-terminaalin.)

Vuosaaren tavarasataman tilannetieto:

Vuosaari Harbour Today


Liikennemäärät

Matkustajaliikenne on käytännössä pysähtynyt ja myös sataman läpi kulkevan rahdin määrissä poikkeusolot näkyvät.
•    Helsingin Sataman liikennetilastot julkaistaan kerran kuussa.

Helsingin Satama Oy:n oma toiminta

Helsingin Satama Oy jatkaa toimintaansa normaalisti. Tavoitteemme on turvata satamatoiminta ja -palvelut asiakkaillemme mahdollisimman hyvin myös muuttuvissa oloissa.

Nyt kun osa laivoista ei liikennöi enää entiseen tapaan, niitä seisotetaan satamissa. Helsingin Satama Oy on myönsi maaliskuussa laiturin käyttöön liittyvästä alusmaksusta alennusta Helsingin satamassa vakituisesti vieraileville aluksille siten, että huhtikuun loppuun alukset suorittavat vain yhden alusmaksun, mikäli ne jäävät laituriin. Huhtikuun lopulla satama jatkoi alennuksen myöntämisen aikarajaa toukokuun loppuun.  

Muita hyödyllisiä linkkejä

Lisätietoja:

Laivaliikenteen rajoittamiseen liittyviin kysymyksiin vastaa Valtioneuvoston kanslia

mediadesk(at)portofhelsinki.fi
mediapuhelin virka-aikana: 040 5065280
virka-ajan ulkopuolella: p. 050 354 3616

Uutinen julkaistu 13.3.2020. Sivu viimeksi päivitetty 11.2.2021: Lisätty liite: Sosiaali- ja terveystoimen ohjeet Suomeen saapuville