Pohjois-Euroopan ensimmäinen meriroskis laskettu vesille

09.05.2017
Uutiset
Seabin ja Pete Ceglinski Uunisaaressa
Meriroskis ja projektin perustaja Pete Ceglinski Uunisaaressa 9.5.2017. Kuva: Wärtsilä

9.5.2017 laskettiin vesille Uunisaaressa, Helsingin Kaivopuistossa Suomen ja samalla koko Pohjois-Euroopan ensimmäinen Seabin-meriroskis. Pilottiprojekti jatkuu kolmen kuukauden testijaksolla, jolloin kerätään roskisten käyttökokemuksia oikeista olosuhteista myös Suomessa. Toinen meriroskis asennetaan Helsinkiin touko-kesäkuun vaihteessa.

Meriroskisten hankkiminen Suomeen on teknologiakonserni Wärtsilän Suomi100 -hanke. Wärtsilä toimii Seabin Projectin globaalina pilottipartnerina seuraavat kolme vuotta ja lahjoittaa meriroskiksia Helsingin kaupungille ja Helsingin Satamalle, jotka vastaavat meriroskisten toiminnasta ja kunnossapidosta Helsingissä. Wärtsilä neuvottelee meriroskisten lahjoittamisesta myös Turkuun ja Vaasaan.

Helsingin Satama sitoutunut toimimaan Itämeren hyväksi

Helsingin Satama huomioi ympäristön kaikessa toiminnassaan ja tekee ympäristöyhteistyötä monien tahojen kanssa niin paikallisesti, kansallisesti kuin kansainvälisesti. Osallistuminen meriroskisten kunnossapitoon ja saadun roskasaaliin analysointiin sekä huomion kiinnittäminen merten roskaantumiseen sopii luontevasti osaksi sataman toimintaa.

– Meriroskis-projekti tarjoaa kaupunkilaisille konkreettisen tavan havainnoida yhteisen elinympäristömme tilaa ja kiinnittää huomiota jokaisen omiin tekoihin, pohtii johtaja Kari Noroviita Helsingin Satamasta.
– Olemme sitoutuneita toimimaan Itämeren hyväksi. Satamatoiminnalla on ympäristöluvat, jotka säätelevät ammattitoimintaamme, mutta meri ja vesi – ne ovat yhteiset meille kaikille.

Helsingin Satama on aktiivinen toimija myös mm. Helsingin ja Turun kaupunkien 2007 käynnistämässä Itämerihaasteessa, jossa kaupungit sitoutuivat konkreettisiin vapaaehtoisiin toimiin rannikkovesien ja koko Itämeren hyväksi ja haastoivat yhteistyöhön mukaan laajasti Itämerellä toimivia tahoja.

Seabin-projekti

Australialainen Seabin Project lanseerasi kehittämästään meriroskiksesta uuden V5 Hybrid -mallinsa huhtikuun lopussa. Sen jälkeen alkoi prototyyppien asennus pilottipartnereiden kohteisiin eri puolille maailmaa. Kolmen kuukauden testijakson aikana pilottikumppaneilta kerätään käyttökokemuksia meriroskisten toiminnasta. Seabin-meriroskisten kaupallinen myynti käynnistyy elokuun alussa.

Projekti lähestyy merten roskaantumisen haastetta etenkin koulutuksen, tutkimuksen ja teknologian näkökulmista.

Seabin on kelluva meriroskis, joka sijoitetaan veteen pienvenesatamissa, telakoilla sekä purje- ja kauppasatamissa, joissa se kerää talteen vedessä ajelehtivia roskia. Pintavesi imetään Seabin-meriroskiksen keräyspussisuodattimen läpi. Kun vesi sen jälkeen pumpataan takaisin mereen, roskat jäävät talteen keräyspussiin, josta ne hävitetään asianmukaisesti. Seabinilla on myös potentiaalia kerätä talteen osa veden pinnalla ajelehtivista öljyistä ja muista epäpuhtauksista.

Lue lisää:

Wärtsilän ja Seabin Projectin hanke etenee - Pohjois-Euroopan ensimmäinen meriroskis asennettu Helsinkiin

Helsingin Satama mukana testaamassa uivia meriroskiksia

Roskat pois satamista

Seabin Project

Itämerihaaste