Tavaraliikenteen kasvu taittui syyskuussa

14.10.2022
Uutiset
Kolme alusta laiturissa satamassa.

Helsingin kautta laivoilla kuljetetut rahtimäärät ovat tammi-syyskuussa lähes 8 % edellisvuotta korkeammat, joskin kiivain kasvu osoitti hidastumisen merkkejä syyskuussa. Linjaliikenteen laivamatkustajia oli reilut 6 miljoonaa ja kansainvälinen risteilykausi 2022 toteutui maltillisin matkustajamäärin.  

Tammi – syyskuussa Helsingin Sataman kautta kulkeneen kokonaistavaraliikenteen määrä oli 11,4 miljoonaa tonnia. Siitä tuontia oli 5,4 miljoonaa tonnia (+12 %) ja vientiä 5,9 miljoonaa tonnia (+3 %).

Yksiköidyn tavaraliikenteen* määrä oli 9,6 miljoonaa tonnia (+6 %). Konttiliikenne oli tonneissa mitattuna edellistä vuotta edellä 1,5 % ja kumipyöräliikenne** reilut 8 %.  

Helsingin Satamassa tavaraliikenteen kehitys on ollut hyvin positiivista, vaikka yleiset talousnäkymät ovat heikentyneet ja ekonomistit ennustavat Suomen talouden korkeasuhdanteen hiipuvan vähitellen. 

Laivamatkustus kiinnostaa jälleen

Laivamatkustus ei yllä koronapandemiaa edeltäneelle tasolle, mutta on selvästi edellistä vuotta vilkkaampaa (+156 %).

Helsingin linjaliikenteessä kulki tammi-syyskuussa reilut 6 miljoonaa matkustajaa. 

Lähes 80 % matkustajista kulki Helsingin ja Tallinnan välillä (4,8 miljoonaa). Tukholman ja Helsingin välinen reitti oli toiseksi suosituin: sillä kulki reilut miljoona matkustajaa. 

Kansainvälinen risteilykausi alkoi huhtikuun puolivälissä ja päättyi 9.10. Sen aikana saapui Helsinkiin ja pääkaupunkiseutuun tutustumaan kaikkiaan reilut 161 000 risteilyvierasta. Eniten matkustajia saapui Saksasta (37 %), USA:sta (21 %), Briteistä (17 %) ja Italiasta (3 %). Aluskäyntejä kertyi 164, joista 25 kerralla alus myös yöpyi Helsingissä.

 * Suurin osa Helsingin Sataman kautta kulkevasta tavarasta on Suomen ulkomaankaupan yksiköityä tavaraliikennettä, eli konteissa, rekoissa ja perävaunuissa kuljetettua rahtia.
** Kumipyöräliikenne = kuorma-autoilla, rekoilla ja perävaunuilla kuljetettu tavara.

Lisätietoja:
Helsingin Sataman liikennetilasto tammi-syyskuu 2022

sähköposti: mediadesk(at)portofhelsinki.fi
mediapuhelin virka-aikana: 040 506 5280