Toinen automaattinen laivojenkiinnitysjärjestelmä Helsingin Länsisatamassa tuo positiivisia ympäristövaikutuksia

05.07.2021
Uutiset
MS Finlandia kiinni laiturissa MoorMaster-yksiköillä.

Helsingin Satama Oy rakensi toisen automatisoidun laivankiinnitysjärjestelmän Länsisatamaan, Länsiterminaali 2 kupeeseen. Ensimmäisenä sen otti kesäkuun lopulla käyttöön laivapaikkaa käyttävä Eckerö Linen MS Finlandia. Järjestelmä nopeuttaa alusten kiinnitystä ja irrotusta sekä pienentää päästöjä Länsisatamassa ja sen ympäristössä. Tiheässä, nopeiden kääntöaikojen liikenteessä sillä on selvä positiivinen vaikutus, kun aluksella kuluu satamassa entistä vähemmän aikaa.

Olemme tyytyväisiä, että järjestelmä on saatu käyttöön. Tavoitteena on sujuvoittaa laituriin kiinnittymistä ja lähtöä. Ennakko-oletuksemme on, että automooring-järjestelmällä saavutetaan 5 minuutin aikasäästö, joka voidaan hyödyntää merimatkalla hiljaisempana nopeutena ja polttoaineen säästönä. Ympäristökin tästä kiittää, Eckerö Linen toimitusjohtaja Taru Keronen kertoo.
 Helsingin Satama on viime vuosina tehnyt useita teknologisia investointeja, jotka sujuvoittavat satamatoimintoja ja seuraavaksi odotellaan digitaalista satamaohjausta.

Helsingin Satama on sitoutunut toteuttamaan Hiilineutraalin Sataman vuoteen 2035 mennessä.  

 Automaattinen kiinnitysjärjestelmä on tärkeä osa toimenpideohjelmaamme, kertoo Helsingin Sataman satamamestari Antti Pulkkinen.
Se vähentää vilkkaiden laituripaikkojen päästöjä. Erityisen tärkeää tämä on, koska matkustajasatamamme sijaitsevat lähellä asutusalueita.

Uusi järjestelmä muodostuu kuudesta kahden tarraimen MoorMaster-yksiköstä, jotka imaisevat laivan kyljen laiturin lepuuttajia vasten alipaineistettujen paneelien avulla.

Kiinnitysjärjestelmän ohjaus hoituu kauko-ohjatusti aluksen komentosillalta tai maista käsin. Perinteinen aluksen köysikiinnitys vaatii useamman henkilön yhtäaikaisen työn.

Järjestelmän toimittaja on Cavotec Finland Oy, joka toimitti myös vuonna 2016 käyttöönotetun Länsisataman ensimmäisen järjestelmän.

Lisätietoja:
Helsingin Satama Mediadesk: mediadesk(at)portofhelsinki.fi, p. 040 506 5280