Vuoden Teräsrakenne 2017 on Helsingin Sataman Länsiterminaali 2

22.11.2017
Uutiset
Länsiterminaali 2 teräsrunko
Huhtikuussa 2016 ”Jätkäsaaren uuden maamerkin” teräsrunko oli pääosin pystytetty.

Helsingin Sataman Länsiterminaali 2 on valittu Vuoden 2017 Teräsrakenteeksi.
”Helsingin Länsisataman Viron matkustajaliikenteen terminaali on Jätkäsaaren uusi näyttävä maamerkki. Linjakkaan ja dynaamisen rakennuksen arkkitehtuuri vertautuu laivojen ja meren liikkeeseen. Veistoksellinen ja selkeä rakennus antaa erinomaisen ensivaikutelman maahan saapuville matkustajille. Suunnittelijoiden pitkä kokemus terminaalirakennusten suunnittelusta heijastuu positiivisella tavalla rakennuksen toiminnallisena ja arkkitehtonisena selkeytenä”, voittajan valinnut palkintolautakunta kehuu voittajatyötä.

Terminaalin pääsuunnittelija on PES-Arkkitehtien Tuomas Silvennoinen. PES-Arkkitehdit Oy:n lisäksi työstä palkittiin kohteen tilaaja Helsingin Satama Oy, rakennesuunnittelusta vastannut Sweco, pääurakoitsija YIT sekä teräsrungon ja lasijulkisivut toimittanut Normek.

Teräsrakenneyhdistys sai ehdotuksia kaikkiaan noin 15, niistä arkkitehti SAFA Mikko Summasen johtaman lautakunnan käsittelyyn eteni yhdeksän. Palkinnon saajan pitää sääntöjen mukaan olla arkkitehtonisesti korkeatasoinen sekä terästä että muita metalleja rakentamisvaiheessa oivaltavasti hyödyntänyt rakennushanke.

Palkintotuomaristoa viehätti kokonaisuuden laadukas tyylikkyys yhdistettynä mietittyyn toiminnallisuuteen. Tehokkaan terminaalin lisäksi tilaaja on halunnut tehdä merkittävän maamerkin uuden Jätkäsaaren ja merellisen Helsingin kaupunkikuvaan.

Kaikkiaan uusi Länsiterminaali 2 muodostuu varsinaisesta terminaalista ja sen kahta puolta olevista matkustajakäytävistä, joita pitkin matkustajat liikkuvat laivojen ja terminaalin välissä.

”Erityisen vaikuttava on toiseen kerrokseen sijoitettu lähtöaula, jonka keskeisimmän arkkitehtonisen elementin muodostaa teräsristikkorakenteinen ja puuverhoiltu jännitteisesti kaareutuva alakatto”, palkintolautakunta arvioi.

T2 lähtöaulan katon teräsristikkorakenteet
Kesäkuussa 2016 lähtöaulan katon teräsristikkorakenteet olivat vielä näkyvissä. Suuria, merelle päin aukeavia ikkunoita ei vielä ollut asennettu paikoilleen.

Arkkitehtuurilla on ollut hankkeessa suuri painoarvo ja tavoitellut esteettiset ja geometriset tavoitteet on saavutettu erinomaisesti. Tärkeänä osana onnistumisessa oli eri suunnittelijoiden tiivis yhteistyö sekä eri suunnittelualojen työt yhdistäneen tietomallin hyödyntäminen.

”Terästä rakennuksessa on käytetty arkkitehtuurin kannalta luontevissa rakenteissa. Odotushallin vaativa geometria on toteutettu teräsrakenteisena, mikä mahdollistaa pitkät jännevälit ja pystyrakenteista vapaan ilmavan tilan. Myös sekundaariset katosrakenteet kuten sisääntuloaukion taksikatos ovat ilmeikästä ja onnistunutta teräsarkkitehtuuria. Rakenteiden jäykistyksessä on hyödynnetty kehäjäykistystä, mikä tukee terminaalirakennuksen ilmavaa ja pelkistettyä yleisilmettä”, palkintolautakunta toteaa.

Teräsrakennepalkinto on Teräsrakenneyhdistyksen vuosittain jakama, arkkitehtuurin ja rakentamisen ammattilaisten keskuudessa arvotettu tunnustus. Se on annettu alan kehitystä edistävälle ja kuvaavalle teräsrakenteelle jo vuodesta 1980 lähtien.

Virtuaaliesitys: http://www.iesite.fi/terasrakenneyhdistys/Lansiterminaali2/index.htm

Lue lisää Teräsrakenneyhdistyksen tiedotteesta.