Energiatehokkuus

Ympäristön kannalta on keskeistä kuinka energiaa tuotetaan ja kuinka paljon sitä käytetään. Helsingin Satama pyrkii jatkuvasti toiminnassaan entistä energiatehokkaammaksi.  Pääosa yhtiön energiankulutuksesta syntyy aluevalaistuksesta sekä kiinteistöjen lämmityksestä.

sähkönkulutus vuosaaressa
Vuosaaren sataman sähkönkulutus on pudonnut alle puoleen käyttöönottovuoden 2009 luvuista.

Helsingin Satama tekee neljän vuoden välein energiatehokkuuslain mukaisen energiakatselmuksen, jossa selvitetään yhtiön energiankulutusprofiili ja tunnistetaan uusia energiansäästömahdollisuuksia.

Helsingin Sataman kokonaisenergiankulutus on vähentynyt jo usean vuoden ajan mm. tehtyjen valaisinratkaisujen ansiosta. Erityisesti Vuosaaren tavarasataman sähköenergiankulutus Helsingin Satama Oy:n osalta on pudonnut alle puoleen sataman käyttöönottovuoden 2009 luvuista. Vaikka sataman aluevalaistus on alun perinkin suunniteltu kuluttamaan hyvin vähän sähköä, sen ohjaukseen ja käyttöön tehdyillä muutoksilla on saavutettu merkittävää energian säästöä.

Uusiutuvan energian käyttö

Helsingin Satama asensi Vuosaaren sataman melumuurin seinämään 72 aurinkopaneelia vuoden 2015 lopulla. Aurinkopaneelien pilottihankkeella satama haluaa kerryttää kokemusta uusiutuvan energian pientuotannosta ja aurinkopaneeleiden sopivuudesta sataman olosuhteisiin. Paneelit on kytketty etäseurantaohjelmistoon ja nettiportaaliin, jonka avulla tuloksia voidaan seurata reaaliajassa. Portaalia voi seurata täältä.

Aurinkopaneelit länsiterminaali 2
Helsingin Satama laajensi omaa uusiutuvan energian tuotantoaanan: uusi Länsiterminaali 2 valaistaan aurinkoenergialla.

Helsingin Satama laajensi uusiutuvan energian tuotantoaan vuonna 2017: Länsiterminaali 2 rakentamisen yhteydessä yhden uuden matkustajasillan päälle asennettiin noin kaksi ja puoli kertaa Vuosaaren sataman aurinkopaneeleita tehokkaampi paneelisto. Uusi matkustajaterminaali valaistaan omalla, ympäristöystävällisellä aurinkoenergialla.