

Finland är beroende av utrikeshandeln, varav den största delen sker sjövägen. Helsingfors Hamn är en viktig trafikknutpunkt för vårt land i gränsområdet mellan havsmiljön och staden. Ansvaret för en miljömässigt hållbar hamnverksamhet är kärnan i vår dagliga verksamhet.
Vi förbättrar ständigt energieffektiviteten i vår egen verksamhet, men vi har också förbundit oss till att starkt inverka på minskningen av miljökonsekvenserna från hela vår bransch. Vi bär ansvar även för vår verksamhetsmiljö.
Södra hamnen, Västra hamnen och Nordsjö hamn har miljötillstånd som styr verksamheten i enlighet med miljöskyddslagen. Genom tillstånden regleras hamnområdenas buller- och utsläppsnivåer samt avfallshanteringen. Utan miljötillstånd kan hamnen inte bedriva verksamhet och tillståndsvillkoren ska följas av alla som verkar i hamnområdet.
Miljötillstånden sätter en miniminivå för verksamheten, men målen är betydligt högre.
Helsingfors Hamn rapporterar om uppnåendet av sina mål för hållbar utveckling och ansvarsfullhet som en del av sin årsrapportering.
Se Helsingfors Hamns årsberättelse 2022 (på finska)
Helsingfors Hamn har tillsammans med sin ägare Helsingfors stad förbundit sig till att förverkliga ett Koldioxidneutralt Helsingfors.
Bekanta dig närmare med Helsingfors Hamns manifest Koldioxidneutral Hamn.
Åtgärdsprogrammet på konkret nivå omfattar ett tiotal olika åtgärder för att främja koldioxidneutralitet. Det målmedvetna genomförandet av programmet är en gemensam ansträngning inom hela Helsingfors Hamn.
Teknologiska forskningscentralen VTT Ab granskade Helsingfors Hamns åtgärdsplan för en Koldioxidneutral Hamn 2035 våren 2020, och bedömde helheten som motiverad, sanningsenlig och genomförbar. Ernst&Young bedömde det praktiska genomförandet av programmet 2021, och enligt dem är verksamheten till stor del organiserad på ett ändamålsenligt sätt.