Vuosaaren sataman energiatehokas kenttävalaistus

Vuonna 2017 valmistuneen Länsiterminaali 2 sisä- ja ulkovalaistus on toteutettu energiatehokkailla led-valaisimilla, kun taas Vuosaaren sataman mittava kenttävalaistus toteutettiin sataman valmistuessa suurpainenatrium- ja monimetallivalaisimilla. Syy valintaan on luonnollinen: sataman valmistumisen aikaan 2008 ei vielä ollut saatavilla riittävän tehokkaita led-valaisimia.

Kenttävalaistus Vuosaaren satamassa yöllä

Vuosaaren sataman suljetun satama-alueen (150 ha) aluevalaistusjärjestelmään kuuluu 76 valomastoa, joissa on 908 valaisinta, joissa on yhteensä 1816 lamppua. Lamput sijaitsevat noin 40 metrin korkeudessa. Järjestelmässä on käytössä erikseen työ-, lisä-, pistolaituri/kulma- ja yövalaistus. Lähialueille kantavan hajavalon määrää on rajoitettu voimakkaasti. Aluevalaistuksen alkuperäinen kokonaisteho oli n. 1,2 MW.

Helsingin Satama on omistajansa Helsingin kaupungin tavoin sitoutunut tavoittelemaan hiilineutraalia Helsinkiä vuoteen 2035 mennessä. Satama on laatinut oman tavoite- ja toimenpideohjelmansa, jossa energiankäytön tehostamisella on merkittävä roolinsa.

Vuosaaren sataman kenttävalaistuksessa on mm. ohjaus- ja käyttömuutoksilla saavutettu jo erittäin hyviä energiansäästötuloksia: sataman oma sähköenergiankulutus on pudonnut alle puoleen ensimmäisen käyttöönottovuoden luvuista. Ja jatkuvan parantamisen hengessä energiankäytön tehostamista jatketaan myös kenttävalistuksen osalta, vaikka samansuuruisia säästöjä ei enää olekaan tavoitettavissa.

Ledeihin siirrytään vähitellen

Entistä valovoimaisempien ledien kehittymisen ja etenkin valkoisen ledin keksimisen myötä Vuosaaren sataman valaistusjärjestelmässä tullaan vähitellen siirtymään monella tavoin edulliseen led-valaistukseen. Valaisimia vaihdetaan kustannustehokkaasti niiden käyttöiän tullessa loppuun. Arviolta vuoteen 2030 mennessä koko Vuosaaren sataman aluevalaistus on toteutettu ledeillä.

  • vuonna 2021 sataman valomastoihin vaihdetaan n. 320 energiatehokasta LED-lamppua. Samalla myös valaistuksen säätömahdollisuudet paranevat, kun LEDien lisäksi mastoihin jää vielä vanhoja lamppuja reserviksi, jota ei normaaliolosuhteissa tarvitse käyttää.
  • Vuonna 2018 otettiin käyttöön led-yövalaistus D- ja E-laiturialueilla 10 valomastossa.
  • Vuonna 2017 siirryttiin laiturinkulmavaloissa sekä D-laiturin pollarivalaistuksessa ledeihin. Lisäksi koekäyttöön otettiin 4 led-valaistua valomastoa.
  • Vuonna 2017 vaihdettiin B-pistolaiturin valaistus kokonaan LED-valoihin. Uudet valaisimet soveltuvat paremmin sellun lastaamiseen riippuvana kuormana – energiatehokkuutensa ja ympäristöystävällisyytensä lisäksi. Myös ympäristöön säteilevä hajavalo saatiin tehokkaasti rajoitettua.

Led-valaistuksen monet edut

  • Hyvä suuntaavuus: viereiselle Natura-luonnonsuojelualueelle sekä lähiseudun asukkaille näkyvä hajavalo vähenee entisestään, kun valaisimet vaihdetaan suoraan alaspäin valaiseviin ledeihin.
  • Ihmisen näölle edullinen valkoinen väri ja hyvä värintoistokyky: parantaa merkittävästi työturvallisuutta ja työskentelymukavuutta satamassa.
  • Kestävyys ja pitkäikäisyys.
  • LED valojen käyttö vähentää sataman hiilidioksidipäästöjä 116 tonnia vuodessa.