Katajanokan sataman kehittäminen

Katajanokan satama on Helsingin toiseksi vanhin kaupunkisatama, joka perustettiin vuonna 1878, kun Eteläsatama laajeni Katajanokalle.

Vuoteen 1936 saakka Katajanokalla toimi Helsingin lentoasema eli lentosatama. Matkustajaterminaalitoiminnot entisessä satamamakasiinissa aloitettiin vuonna 1976 ja mm. Finnjet on aikanaan liikennöinyt Katajanokalta.

Matkustajaterminaali uudistuu

Helsingin Sataman tavoitteena on tulla maailman toimivimmaksi satamaksi ja vastata asiakkaiden tarpeisiin entistä paremmin. Osana sataman investointiohjelmaa ensimmäisenä uudistetaan Katajanokan matkustajaterminaali. Terminaalissa päivitetään palvelut kokonaisuudessaan, yleisilme ja odotustilat saneerataan sekä kehitetään opastusta. Remontin toteutus alkoi syyskuun 2019 alussa ja se valmistuu vaiheittain pääosin vuoden 2020 aikana.

Katajanokan terminaalin Facelift, työmaan vaihe 4
Matkustussujuvuuden säilyttämiseksi terminaalin remonttia tehdään vaiheittain. 25.1.2020 alkavassa työvaiheessa 3. kerroksen ravintolaan kuljetaan vain hissillä.

Terminaalin pinnat, opasteet ja wc-tilat uusitaan täysin. WC-tiloissa huomioidaan aiempaa paremmin lapsiperheiden tarpeet ja liikuntarajoitteiset. Odotustilojen kalusteet uusitaan ja puhelimien latauspisteitä lisätään. Myös lähtöselvitysportit vaihdetaan uusiin ja niiden määrää lisätään.

Remontissa keskitytään matkustamisen elämyksellisyyteen ja operatiiviseen sujuvuuteen: onnistunut merimatka alkaa toimivasta ja mukavasta terminaalista. Katajanokalla, keskelle sisääntuloaulaa sijoittuu matkustajia palvelevan infotiski. Viihdettä, elämyksiä ja matkustustietoa varten 2. kerroksen tiloihin rakennetaan esiintymislava sekä elämysseinä.

Helsingin satama on matkustajatutkimuksissaan selvittänyt kattavasti terminaalien toimivuutta ja matkustajatyytyväisyyttä. Asiakkaat toivovat monipuolisia ravintola- ja kahvilapalveluita, joita on tarkoitus kehittää myös katajanokkalaisten tarpeisiin. Yksi uudistusten tavoite onkin, että terminaalin sisääntulokerros tulee jatkossa palvelemaan matkustajien lisäksi myös kaupunkilaisia entistä monipuolisemmin arkea helpottavilla palveluilla.

Kehittyvä Katajanokan alue

Katajanokanlaiturilla aivan sataman kupeessa on toteutunut kaksi kaupunkilaisten aktiivisuudesta ja aloitteista syntynyttä yksityistä hanketta, United International Leisuren maailmanpyörä Finnair Sky Wheel ja Korjaamo Groupin kelluva merikylpylä Allas Sea Pool. Molemmat rakennelmat ovat väliaikaisia ja tulevat toimimaan Katajanokalla muutamia vuosia, mahdollisesti pitkäänkin.  

Nämä hankkeet eivät liity Helsingin Sataman toimintaan, mutta meriliikennettä harjoittavien yrittäjien tarpeet ja satama-alueen toiminnan turvallisuus ovat kuuluneet hankkeiden suunnittelun lähtökohtiin.

Katajanokalle on tulossa myös pidempiaikaisia rakennushankkeita: YIT valmistelee maanalaisen pysäköintihallin rakentamista Kruunuvuorenkadun ja Katajanokanlaiturin väliselle alueelle ja maanpäällistä toimisto- ja hotellihanketta Kanavakatu 14:ään.