Helsingin Satama
13.12.2017 //
Teksti:
Kari Martiala
//
Kuva:
Kari Martiala

Ennätysten vuosi Helsingin satamassa

Helsingin sataman toiminta on kasvanut kuluvana vuonna kaikilla osa-alueilla. – Vuodesta on näillä näkymin tulossa ennätysvuosi niin tavaraliikenteen tonnimäärissä, matkustajaliikenteessä kuin kansainvälisessä risteilylaivaliikenteessä, Helsingin sataman toimitusjohtaja Kimmo Mäki sanoo.

Suomen taloudella menee vihdoin paremmin ja se vauhdittaa myös liikennettä Helsingin satamissa. Kuluvan vuoden tammi-lokakuussa rahtiliikenteen vertailukelpoinen kasvu oli 13 prosenttia viime
vuoteen verrattuna. 

– Kuluneet kymmenkunta vuotta finanssikriisin jälkeen ovat olleet raskaita. Talouden kasvu näkyy nyt joka suunnassa, ja kun Suomella menee hyvin, myös logistiikka-alalla menee paremmin, ja se lisää intoa kehittää toimintaa. Uskon, että kasvu jatkuu, ja Suomella on hyvät edellytykset kehittyä yhä kilpailukykyisempään suuntaan, Helsingin sataman toimitusjohtaja Kimmo Mäki sanoo.

Matkustajat viihtyvät Länsiterminaalissa

Matkustajaliikenne kasvoi tammi-lokakuussa viime vuoteen verrattuna 1,5 prosenttia ja matkustajasatamien kautta kulki peräti kymmenen miljoonaa matkustajaa. Jätkäsaareen valmistunut uusi Länsiterminaali on osoittautunut Mäen mukaan toimivaksi.

– Matkustajat tuntuvat viihtyvän hyvin uudessa terminaalissa. Käynnistymiseen liittyvät tekniset haasteet on pystytty ratkaisemaan.

Rahtiliikenteessä alkusyksyllä käynnistyneen Metsä Groupin Äänekosken biotuotetehtaan selluvientiliikenteen ansiosta Vuosaaren sataman kapasiteetti on nyt hyvässä käytössä. Ensi vuonna juhlitaan jo erinomaiseksi satamaksi osoittautuneen Vuosaaren kymmenettä toimintavuotta.

Vuoden 2017 alussa Helsingin satamasta tuli Loviisan sataman suurin omistaja ja yhteistyö on lähtenyt hyvin ja luontevasti käyntiin. 

– Loviisan sataman osake-enemmistön ostaminen on osoittautunut järkeväksi toimenpiteeksi. Loviisan kautta kulkee sellaista tavaraa, jota ei liiku Helsingin alueella olevissa satamanosissa, joten meillä ei ole käytännössä juurikaan kilpailua keskenämme. Me pikemminkin täydennämme toisiamme. Meillä on organisaatiossamme paljon osaamista, kontakteja ja henkilöresursseja, joita nyt myös Loviisan Satama voi hyödyntää.

Liikennetilastot 2017

Itämeri houkuttaa risteilyaluksia

Kansainvälisten risteilyalusten matkustajamäärä nousi tänä vuonna kaikkien aikojen ennätykseensä. Ulkomaisia matkustajia saapui Helsinkiin yhteensä 478 000, kun viime vuonna vastaava luku oli 409 000. Aluskäyntejä oli kesän aikana yhteensä 266.

Kimmo Mäki pieni
Kimmo Mäki jättää paikkansa Helsingin Sataman toimitusjohtajana levollisin mielin.

– Lomailu tyylikkäillä risteilylaivoilla kasvaa globaalisti ja varustamot investoivat voimakkaasti uusiin laivoihin. Me uskomme, että risteilymatkustaminen tulee jatkossakin kasvamaan ja kehittymään, Mäki sanoo.

– Itämeri on mielenkiintoinen matkakohde, jossa voi nähdä ja kokea monta hienoa kaupunkia saman loman aikana. Meidän vahvuutemme on myös se, että Itämeri on turvalliseksi koettu alue.

Vuoden 2018 lopulla Hernesaareen valmistuu uusi risteilylaituri, joka on tarkoitus ottaa käyttöön kaudella 2019. Samalla Jätkäsaaren risteilysatama-alue vapautuu kaupungin kehittämiseen ja uusien asuintalojen rakentamiseen.

– Sataman kannalta on hienoa, että saamme keskitettyä risteilylaivaliikennettä yhä enemmän Hernesaareen. Upeassa risteilysatamassa ja ensi vuosikymmenellä valmistuvassa kaupunginosassa yhdistyvät turismi, merellisyys ja puistot. Alueen viihtyisyyttä pitää kehittää edelleen, sillä se on tällä hetkellä keskeneräinen.

Hernesaaressa on jo tällä hetkellä kaksi laivapaikkaa, ja tulevaisuudessa risteilysatamaan voi kiinnittyä saman aikaisesti kolme laivaa.