Alukset
15.05.2022 //
Teksti:
Juha Peltonen
//
Kuva:
Finnlines

Ensimmäinen hybridiroro luovutettiin Finnlinesille

Ensimmäinen Finnlinesin 500 miljoonan euron uudisrakennusohjelman  aluksista, hybridiroro-alus MS Finneco I on luovutettu Finnlinesille 28.4.2022 China Merchants Jinling -telakalla Kiinassa. Ohjelma käsittää kolme  hybridiroro- ja kaksi hybridiropax-alusta.

Hybridiroro-alusten konseptisuunnittelu alkoi 2018 tavoitteena rakentaa ympäristöystävällisin alus, joka on koskaan liikennöinyt Itämerellä. 238 metriä pitkässä laivassa on monipuolista päästövähennystekniikkaa: Pääkoneina olevien kaksitahtimoottoreiden ominaiskulutus on pienempi kuin nelitahtimoottoreiden. Ilmavoitelujärjestelmä kölin alla vähentää kitka- ja hydrodynaamista vastusta.

Satamakäyntien aikana päästöjä ei synny, sillä 5 MW:n akkuyksikkö antaa tarvittavan energian. Akkuja ladataan merimatkana aikana ja myös 600 neliömetrin aurinkopaneelit tuottavat energiaa. Laivassa on myös pakokaasujen käsittely, lämmön talteenotto ja painolastivesien käsittelyjärjestelmät.

Finneco I:n rakantaminen alkoi kesäkuussa 2020. Myös sen sisaralusten rakentaminen on edennyt. Finneco II laskettiin vesille elokuussa 2021 ja Finneco III marraskuussa 2021. Kaikki kolme aloittavat Finnlinesin Itämeren, Pohjanmeren ja Biskajan liikenteessä tänä vuonna.

Varustamon nykyisen laivaston suurimpiin laivoihin verrattuna hybridirorojen kuljetuskapasiteetti on noin 40 prosenttia suurempi. Kussakin laivassa on lastille noin 5800 kaistametriä, mikä tarkoittaa noin 400 perävaunua matkaa kohden. Lastinkäsittely on tehokasta, sillä laivassa on useita perä- ja sisäramppeja sekä nostettavat autokannet. Niiden ansiosta roro-lastin maksimikorkeus voi olla jopa seitsemän metriä.

Finnlinesin uudisrakennusohjelma käsittää myös kaksi ekotehokasta Superstar ropax-alusta, jotka aloittavat Finnlinesin liikenteessä 2023.