Kumppanit
30.05.2018 //
Teksti:
Juha Peltonen

Helsingin ja Tallinnan väli sujuvaksi

Helsingin ja Tallinnan välinen lauttayhteys on maailman vilkkaimpia. Yli kahdeksasta miljoonasta vuosittaisesta matkustajasta suuri osa käyttää Helsingin Länsisataman ja Tallinnan Vanhan sataman väliä. Molemmissa kaupungeissa on tunnistettu liikenteen aiheuttavan päästöjä, melua ja muita haittoja.

FinEst Smart Mobility puuttuu ongelmaan ICT-painotteisilla ratkaisuilla, jotka vähentävät sekä ihmisten liikkumiseen että rahdin liikuttamiseen tarvittavaa aikaa. Tavoitteena on parantaa liikennevirtoja molemmissa satamissa älykkäillä ratkaisuilla.

Viime syksynä järjestetyn tarjouskilpailun tuloksena kokeillaan kuutta pilottihanketta. Ne käynnistyivät helmi–maaliskuussa, ja ne saadaan käyttöön kesän ja syksyn aikana.

Pilottihankkeet: 

GoSwift kehittää kuljettajille ja operaattoreille raskaan liikenteen jonotusjärjestelmää, joka mahdollistaa oikea-aikaisen saapumisen satamaan ilman turhaa odottelua satama-alueen ulkopuolella.

Coreorient auttaa Suomen ja Viron välillä autolla matkustavia ottamaan kyytiinsä muita matkustajia näiden kotoa tai joukkoliikenteen solmukohdista.

Tilgi Suomi tarjoaa sekä henkilömatkustajille että raskaalle liikenteelle intuitiivisia käyttöjärjestelmiä tiedon jakamiseen. Tavoitteena on sujuva shuttle-palvelu esimerkiksi Tallinnan Viru Keskuksesta ja Helsingin Ruoholahden metroasemalta satamiin.

Fleetrange kehittää rajapintaa lauttojen reaaliaikaisen aikataulu-, sijainti- ja saapumistiedon toimittamiseen, mikä tukee matkaketjujen luotettavuutta.

Infotriplan liikenteen tilannekuvapalvelulla pyritään tehostamaan satamasta katuverkolle suuntautuvan liikenteen ohjausta.

Kyyti Groupin pilotissa sovelluksella voi ostaa helposti matkan Länsisatamasta lentokentälle joko HSL:n joukkoliikenteellä, kimppataksilla tai niiden yhdistelmällä.

Kuudesta pilottihankkeesta neljä–viisi jatkaa toukokuun jälkeen ensi vuoden helmikuulle, jonka jälkeen kokemukset kerätään loppuraporttiin. Tarkoituksena on saada aikaan pysyviä palveluja.

Helsingin, Tallinnan ja Vantaan kaupunkien lisäksi projektissa ovat mukana Helsingin omistama innovaatioyksikkö Forum Virium, HSL, Viron tiehallinto ja ITL Digital Lab, joka on virolainen ICT-klusteri. Projekti saa rahoituksensa EU:n Keskisen Itämeren ohjelmasta.