Kumppanit
28.05.2021 //
Teksti:
Juha Peltonen
//
Kuva:
Tallink Silja, Viking Line ja Eckerö Line

Kesäristeilylle voi lähteä turvallisesti

Helsingistä voi risteillä tänä kesänä vaikkapa Kotkaan, Hankoon tai Maarianhaminaan.

Helsingin Satamasta operoivilla matkustajavarustamoilla on kesäohjelmassaan uusia risteilyjä, joilla laivat käyvät Tallinnassa, mutta matkustajat poistuvat maihin vain Suomen puolella. Tällaisia kesäkohteita ovat ainakin Kotka, Hanko, Turku ja Maarianhamina.

– Paluumatkalla rajatarkastukset maan rajojen ulkopuolella käyneisiin laivoihin tehdään riskiarvion perusteella. Toisin sanoen lähtökohtaisesti tällaisten risteilyjen matkustajille ei suoriteta rajatarkastusta, ellei siihen ole jokin erityinen syy, Helsingin Sataman rajatarkastusyksikön varapäällikkö Max Pratsch sanoo.

Matkustajien on kuitenkin varauduttava rajatarkastukseen. Matkalla on siis oltava mukana passi tai muu matkustusasiakirjaksi sopiva henkilöllisyystodistus, vaikka ulkomailla ei käydä maissa. Ulkomailta Helsingin satamaan tulevilla matkustajilla on lisäksi oltava joko negatiivinen koronatestitulos, todistus sairastetusta taudista tai näiden puuttuessa on mentävä rajalla testiin.

– Varustamot ovat hienosti hoitaneet, että he katsovat jo Tallinnassa, että ihmisillä on nämä paperit, ja me tarkastamme sen Helsingissä vielä toiseen kertaan, Helsingin terveys- ja päihdepalvelujen johtaja Leena Turpeinen sanoo.

Hänen mukaansa prosessia täytyy muuttaa sitten, kun sisärajavalvonta jää pois ja matkustajamäärät kasvavat.
– Silloin ihmisiä ei voi pysäyttää Länsisatamaan, koska se olisi jo itsessään terveysturvallisuusriski. Jos testejä edellytetään, pitäisi matkustajia ohjata sisämaahan, Turpeinen pohtii.

Niin sanottuja mini- tai ostosristeilyjä, joilla ei käydä maissa ulkomailla, koronamuodollisuudet eivät koske.
– Heille on pyritty tekemään satamaan oma linja, koska heidän ei tarvitse mennä mihinkään testiin eikä näyttää koronatodistuksia. Olemme kuitenkin huomanneet, että moni käy maksuttomassa testissä vapaaehtoisesti, Turpeinen kertoo.

Sosiaali- ja terveysministeriö on lähettänyt kuntiin ja sairaanhoitopiireihin lausunnolle ehdotuksen väliaikaisista lakimuutoksista, joiden mukaan ulkomailta Suomeen saapuvilta henkilöiltä edellytettäisiin luotettavaa todistusta rokotuksesta, sairastetusta taudista tai ennen saapumista tehdystä negatiivisesta testituloksesta. Lakimuutokset olisivat voimassa toukokuun loppuun 2022.

Kotimainen versio Ruotsinristeilystä

Viking Gabriella merellä.
Tulevana kesänä Gabriella suuntaa mm. Tallinnan kautta Kotkaan sekä Hankoon.

Viking Line on koko pandemian ajan pitänyt käynnissä liikenteen Turun, Ahvenanmaan ja Tukholman välisellä reitillä sekä Helsingin ja Tallinnan välillä, pääasiassa rahdin takia. Kesän erikoisuus ovat Gabriella-laivan kohderisteilyt Helsingistä.

Varustamo avaa noin 15 kuukauden tauon jälkeen Helsingin ja Tukholman välisen reitin 12.6. sovellettuna versiona, jossa Gabriella ajaa Tukholman kautta Maarianhaminaan ja sieltä takaisin Helsinkiin. Laiva purkaa rahtia ja reittimatkustajia Tukholmaan, mutta risteilymatkustajat eivät käy maissa Tukholmassa. Maarianhaminassa sen sijaan on toisen risteilypäivän alkuillasta 3,5 tuntia aikaa tutustua paikallisiin nähtävyyksiin joko omatoimisesti tai opastetuilla kierroksilla.

– Kyseessä on kotimainen versio Ruotsinristeilystä. Koska maissa käydään vain Maarianhaminassa, ei matkustajille ole testi- eikä karanteenivaatimuksia, Viking Linen Suomen ja Viron myyntijohtaja Kaj Takolander sanoo.

Kesäkuun aikana Gabriella tekee seitsemän tällaista risteilyä. Laiva tekee Helsingistä ainutlaatuisia kotimaanristeilyjä myös Kotkaan, Hankoon ja Turkuun.
– Päätimme avata kotimaanmatkailua ihan kunnolla. Tämä on saanut hyvän vastaanoton, Takolander kehuu.

Helsingistä Kotkaan, Hankoon ja Turkuun

Gabriella suuntaa Kotkaan Tallinnan kautta ensimmäisen kerran 18.6. Risteilyn toisena päivänä matkustajille jää aikaa tutustua Kotkan nähtävyyksiin aamukymmenestä iltaseitsemään. Laiva saapuu Kotkassa Kantasatamaan eli aivan merikeskus Vellamon viereen. Myös Kotkassa risteilymatkustajille on tarjolla kattava kohdeohjelma, ja esimerkiksi polkupyörien vuokrausmahdollisuus.
Helsingistä Tallinnan kautta Turkuun Gabriella lähtee 4.7. Myös Turkuun tutustumiselle jää yhdeksän tuntia. Turun risteilyille matkustajat voivat ottaa autonkin mukaan. Bussiretkien joukossa on myös Muumimaailmaan suuntautuva.

Kylpyläkaupunki Hankoon Gabriella lähtee 8. ja 10. heinäkuuta. Samoin kuin muissa kotimaanristeilyissä, kohdekaupungissa vietetään risteilyn keskimmäinen päivä.

Tukholman kautta tehtävien risteilyjen lisäksi Maarianhaminaankin mennään Tallinnan kautta 30.6. alkaen. Näillä risteilyillä Viking Linen kotikaupunkiin tutustumiseen jää aikaa seitsemän tuntia.

Myöhemmin kesällä Viking Linen tarkoituksena on toteuttaa risteilyt Helsingistä myös Visbyyn ja Riikaan.

Silja Serenade Tallinnan reitille

Myös Tallink Silja satsaa Helsingistä lähteviin risteilyihin, joiden aikana ei käydä maissa ulkomailla. Normaalisti Helsingin ja Tukholman väliä kulkeva Silja Serenade suuntaa ensimmäistä kertaa laivan historiassa Tallinnaan.

Kesäkuun alussa alkavilla matkoilla Serenaden kyytiin otetaan vain Suomesta lähteviä risteilymatkustajia; ei rahtia eikä yhteen suuntaan matkustavia. Tallinnassa ei ole käyntiä maissa, vaan samat matkustajat palaavat Helsinkiin. Rajavalvonnan näkökulmasta laiva on kuitenkin käynyt ulkomailla, joten Olympiaterminaalissa tehdään passintarkastus ainakin kesäkuun puoliväliin, mihin asti sisärajavalvonta on nykyisillä päätöksillä voimassa.

Juhannuksesta lähtien Silja Serenade risteilee Helsingistä Tallinnan kautta Maarianhaminaan ja samaa reittiä takaisin. Maarianhaminassa matkustajilla on mahdollisuus viettää kahdeksan tuntia maissa.
– Myöskään tälle reitille ei oteta matkustajia Tallinnasta ennen kuin raja Suomen ja Viron välillä avataan, Tallink Siljan toimitusjohtaja Margus Schults kertoo.

Varustamo on jo aiemmin kertonut Silja Europan suuntaavan charteriin Englantiin. Sieltä palattuaan alus tulee Ahvenanmaan reitille ja aloittaa sen jälkeen normaalit 22 tunnin risteilynsä Tallinnaan.
– Niiden yhteydessä maissa käynti riippuu siitä, jatkuuko sisärajavalvonta vai ei, Schults sanoo.

Turusta varustamo on liikennöinyt koko pandemian ajan Baltic Princess ja Galaxy –aluksilla niin sanotulla rahtilaivakonseptilla, jossa matkustajapalveluita on ollut tarjolla vain rajatusti. Kesäkuussa nämä laivat palaavat normaaliin palvelutasoon, jolloin yhden yön risteilyt ja Ahvenanmaan hotellilomat mahdollistuvat.

Myös Tallink Silja suunnittelee kohderisteilyjä Helsingistä Riikaan, mutta Schultsin mukaan toteutumisen ratkaisee Latvian tilanne heinäkuussa. Silja Symphony tekee 11 risteilyä Tukholmasta, kohteina ovat Ystad ja Visby.

Eckeröllä päiväristeilyt Hankoon

Eckerö Linen MS Finalndia Hangossa.
Eckerö Linen m/s Finlandia risteilee Helsinki–Tallinna–Hanko–Helsinki -reitillä yhteensä kuutena lauantaina kesä- ja heinäkuussa.

Eckerö Line on lanseerannut päiväristeilyt Hankoon. Aamuyhdeksältä Helsingistä lähtevä laiva käy Tallinnassa ja päästää siellä reittimatkustajat ja rahdin laivasta, mutta ei ota uusia matkustajia kyytiin. Tallinnasta matka jatkuu Hankoon, jonne saavutaan 15.30. Matkustajilla on nelisen tuntia yhdessä Suomen kauneimmista kesäkaupungeista joko omatoimisesti tai opastetuilla retkillä. Paluu Helsinkiin on kello 23.

– Tämä on Eckeröllä ensimmäinen kotimaan risteily. Risteilyjä avattiin myyntiin kolmena kesäkuun lauantaina. Kysyntä oli hyvä, joten avasimme Hankoon kolme uutta lähtöä heinäkuulle, Eckerö Linen markkinointi- ja viestintäjohtaja Ida Toikka-Everi kertoo.

Hän muistuttaa, että myös kuuden tunnin miniristeily Tallinnaan on mahdollinen  joko aamupäivällä tai illalla. Koska maissa käyntiä Tallinnassa ei ole, matkaan tarvitaan vain normaalit matkustusdokumentit.