Kumppanit
30.05.2018 //
Teksti:
Juha Peltonen
//
Kuva:
Timo Porthan

Mutual Trust harjoitteli Serenadella

Silja Serenaden miehistö harjoitteli huhtikuun lopulla vammaisten matkustajien evakuointia laivalta. Harjoitus oli osa vammaisten, pelastusviranomaisten ja liikennöitsijöiden pelastusyhteistyötä Mutual Trustia, joka on laajentumassa myös lento- ja junaliikenteeseen.

Harjoituksessa oli mukana liikuntarajoitteisia, kehitysvammaisia, psyykkisesti vammaisia sekä näkö- ja kuulovammaisia henkilöitä. He olivat ”majoittuneet” satunnaisesti kahdelle kannelle, joten asetelma oli todentuntuinen. Risteilyjen aikanakaan miehistöllä ei aina ole tietoa, ketkä matkustajista ovat esteellisiä ja millä tavoin.

Mutual Trustin koordinaattori Daniel Saarinen neuvoo matkustajia ilmoittamaan erityistarpeista jo matkan varausvaiheessa. Hankkeessa tehtävien harjoitusten tarkoituksena on parantaa varustamoiden valmiutta kohdata ja pelastaa vammaisia matkustajia mutta myös saada vammaiset valmistautumaan erilaisiin hätätilanteisiin paremmin.

mutual trust
Pelastusveneisiin siirryttiin seiskakannelta avautuvalta rampilta.

Serenaden harjoituksessa tulipalo konehuoneessa edellytti laivan jättämistä, joten evakuointiryhmät opastivat ja avustivat kymmenen pelastettavaa ja kahdeksan henkilökohtaista avustajaa ensin seiskakannen kokoontumispaikoille, joissa kaikille jaettiin ja puettiin pelastusliivit. Harjoitus päättyi, kun kaikki pelastettavat olivat pelastusveneessä.

mutual trust 2
Pelastusveneissä miehistö jakoi kaikille lämpö- peitteet.

– Ennen evakuointiharjoitusta miehistölle järjestettiin kaksi harjoituspäivää, joiden aikana käytiin läpi risteilyä näkö- ja kuulovammaisten matkustajien näkökulmasta sekä heidän kohtaamistaan eri tilanteissa. Lisäksi harjoiteltiin liikuntarajoitteisen matkustajan nostamista sängystä ja tuolilta sekä kantamista laivan portaissa, Silja Serenaden turvallisuudesta vastaava perämies Kristian Kivimäki kertoo.

mutual trust 3
Serenaden miehistö sai hyvää harjoitusta pyörätuolimatkustajien kantamisesta portaissa.

Kaksi vuotta sitten alkaneessa Mutual Trustissa on toistaiseksi ollut liikennöitsijöistä vain varustamoja, mutta yhteistyö laajenee lento- ja junaliikenteeseen. Keväällä on harjoitus Finnairin ja syksyllä VR:n kanssa.

mutual trust 4
Harjoituksessa oli mukana lyhytkasvuisia, näkö- ja kuulovammaisia sekä eri tavoin liikuntaesteisiä matkustajia.