Helsingin Satama
13.12.2017

Risteilymatkailun kasvu on vakaata

Maailmalla myydään tänä vuonna noin 25 miljoonaa risteilymatkaa ja vuonna 2030 määrän odotetaan ylittävän 30 miljoonan matkan rajapyykin. Kasvun odotetaan jatkuvan pitkälle tulevaisuuteen.

Risteilylaivojen matkustajista yli puolet tulee Yhdysvalloista, 30 prosenttia Euroopasta ja loput Aasiasta ja Australiasta. Yhdysvalloissa kasvu on jo hidastunut, mutta Euroopassa risteilymatkojen määrä on vahvassa kasvussa ja suurin potentiaali on Kauko-Idässä, erityisesti Kiinassa.

Merellä operoivien risteilylaivojen tilauskanta on arvoltaan noin 50 miljardia dollaria, eli noin 70-80 laivaa. Risteilylaivojen rakentaminen on keskittynyt kolmelle telakkayhtiölle, Fincantierille, Meyerille ja STX Francelle, joiden vahvuutena ovat lähellä sijaitsevat alihankkijat Suomessa, Saksassa, Italiassa ja Ranskassa.

Lisäksi nykyisten laivojen uudistamiseen ja korjaamiseen käytetään vuosittain noin 1,5 miljardia dollaria. Uudisrakentamisesta poiketen korjaustoimintaa tehdään lähinnä laivojen toiminta-alueilla, eli Euroopan lisäksi Yhdysvalloissa ja tulevaisuudessa myös Aasiassa.

Lähde: Eero Mäkinen