Kumppanit
15.05.2019 //
Teksti:
Kimmo Kallonen

Ruokaviraston tarkastusasema Vuosaareen

Helsingin Satama rakennuttaa Ruokavirastolle rajatarkastusaseman Vuosaaren sataman alueelle. Uusi eläinlääkinnällinen rajatarkastusasema tulee vastaamaan maahantuotujen eläinperäisten tuotteiden tarkastuksista. Elävät eläimet eivät kuulu näiden tarkastusten piiriin.

Rakentamisen hankesuunnitelman allekirjoittivat tämän vuoden helmikuussa Ruokaviraston, Senaatti-kiinteistöjen ja Helsingin Sataman edustajat. Osapuolten sopiman työnjaon mukaan kohteen rakennuttaa ja tulee omistamaan Helsingin Satama. Se vuokraa rakennuksen Senaatti-kiinteistöille, joka vuokraa sen edelleen Ruokavirastolle. Ruokavirasto tunnettiin aiemmin nimellä Evira. 

Vuosaaren asema korvaa Hakuninmaalla sijainneen entisen Helsingin sataman eläinlääkinnällisen rajatarkastusaseman. Taustalla on EU:n valvonta-asetuksen muutos, joka kiristää vaatimuksia muun muassa aseman sijainnin suhteen. Uusi rajatarkastusasema on suunniteltu avattavaksi kesällä 2020.

Hankkeen pääsuunnittelijana toimii Siren Arkkitehdit Oy:n Timo Helminen.

Rakennuksen suunniteltu laajuus on noin 300 kerrosneliömetriä. Tavoitteena on toteuttaa monikäyttöiset ja tarpeen mukaan muunneltavat tilat, jotka palvelevat ensisijaisesti eläinlääketieteellisen rajatarkastuksen toimintaa. Tiloihin sisältyy myös toimisto- ja sosiaalitiloja.

Uudisrakennus sijoittuu alueen nykyisten rakennusten (V6 ja V7) välittömään läheisyyteen, ja sen tulee muodostaa niiden kanssa arkkitehtoninen kokonaisuus. Rakennuspaikka sijaitsee meren läheisyydessä, ja suunniteltavien materiaalien tulee soveltua rakennuspaikalle. Samaan pihapiiriin sijoittuu muita toimintoja, jotka palvelevat muun muassa raskaita ajoneuvoja.