Helsingin Satama
13.12.2017 //
Teksti:
Juha Peltonen
//
Kuva:
Timo Porthan

”Sataman tulevaisuus tehdään yhdessä”

Ville Haapasaarelle Helsingin Sataman toimitusjohtajuus tarkoittaa paluuta tuttuun ympäristöön.

Helsingin Sataman toimitusjohtajana keväällä aloittavalla Ville Haapasaarella, 46, on cv:ssään yhteensä 14 vuoden kokemus Finnlinesilla muun muassa  liikennejohtajan ja myyntijohtajan tehtävistä. Sitä ennen hän työskenteli metsäteollisuuden kuljetusten parissa.

– Palaan tuttuun ympäristöön, vastavalittu toimitusjohtaja sanoo.

Valmiiksi merenkulkualalla verkostoituneen Haapasaaren kokemuspohjaa uuteen tehtävään täydentää, että hän on viime vuodet johtanut Finavialla melkein miljardin euron laajennusohjelmaa Helsinki-Vantaan lentoasemanjohtajana. Hän näkee lentoaseman ja sataman liiketoiminnassa paljon yhtäläisyyttä.

– Molemmat ovat infraa, joka ei koskaan valmistu. Lentoasemalla painopiste on enemmän matkustajaliikenteessä, satamassa se on balanssissa rahdin kanssa. Lentoaseman johtaminen tuo hyviä lähtökohtia palvelujen kehittämiseen ja matkustajakokemuksen parantamiseen satamassa.

– Yhtä tärkeää on, että satama pystyy jatkamaan kilpailukykyisenä kumppanina rahtiasiakkaille ja tarjoamaan heille tehokkaat ja edistykselliset palvelut. Iso asia on määrittää, mitä digitaalinen murros tarkoittaa satamalle, Haapasaari sanoo.

Hän kokee tärkeäksi sataman kehittämisen yhdessä asiakkaiden, yhteistyökumppanien ja muiden sidosryhmien kanssa.

– Sataman tulevaisuus tehdään yhdessä. Se on keskeistä omassa tekemisessäni.

Haapasaari luonnehtii itseään helposti lähestyttäväksi, mutta lupaa olla myös vaativa johtaja.

– Pidän avointa viestintää tärkeänä niin yhtiön sisällä kuin sidosryhmienkin kanssa. Olen vaativa siinä, miten asetettuihin tavoitteisiin päästään, ja että operointi on kustannustehokasta.

Vaimon ja kolmen poikansa kanssa Espoossa asuva Haapasaari on koulutukseltaan maa- ja metsätaloustieteen maisteri. Hän harrastaa hiihtoa, lenkkeilyä, lukemista ja historiaa. Hän on myös metsästyksen ja kalastuksen ystävä. Kesäkaudella perhe viettää ison osan vapaa-ajastaan Tammisaaren saaristossa mökkeillen.

Sataman nykyinen toimitusjohtaja Kimmo Mäki aloittaa Finavian toimitusjohtajana tammikuussa. Siirtymäajan tehtävää hoitaa yhtiön talousjohtaja Pekka Meronen.