Helsingin Satama
21.05.2018 //
Teksti:
Soili Rajamäki
//
Kuva:
Soili Rajamäki

Seitsemän defibrillaattoria Helsingin laivaterminaaleissa – maallikotkin osaavat niitä käyttää

Tarkkasilmäiset matkustajat ovat voineet huomata Helsingin laivaterminaaleissa pyöreän, läpinäkyvän kuvun, joka on merkitty sydämellä. Sen takaa löytyy defibrillaattori, jota myös sydäniskuriksi tai deffaksi kutsutaan. Laite saattaa pelastaa sydänkohtauksen saaneen kanssamatkustajan hengen ja sitä saa – ja osaa – kuka tahansa käyttää.

defibrillaattori laivaterminaalin seinällä
Oletko jo huomannut deffan laivaterminaalin seinällä? Laitteeseen pääsee käsiksi kääntämällä kupua nuolten osoittamaan suuntaan.

Helsingin Sataman laivaterminaaleihin Eteläsatamaan, Katajanokalle ja Länsisatamaan asennettiin ensimmäiset deffat jo vuonna 1998. Kokemukset ovat olleet hyviä ja tänä keväänä laitteiden määrää lisättiin ja ne vaihdettiin uuteen malliin, joka välittää tietoa toiminnastaan reaaliajassa suoraan Helsingin kaupungin pelastuslaitokselle.
Merkittävin muutos on se, että uudet deffat asennettiin terminaaleihin selkeästi näkyville niin, että kuka tahansa voi tarvittaessa ottaa laitteen käyttöön. Tässä asiassa satama on Helsingin kaupungin pelastuslaitoksen pilottikohde.

Nopeus pelastaa ihmishenkiä

Timo Vesterback
Länsiterminaali 2 on yksi Euroopan vilkkaimmista matkustajaterminaaleista. – Hienoa, että täällä on deffat kaikkien ulottuvilla, kiittelee ensihoitomestari Timo Vesterback.

Jos joku menee tajuttomaksi, eikä tunnu hengittävän, kyseessä saattaa olla hengenvaarallinen sydämenpysähdys. Jos deffa on käytettävissä, nyt on kiireesti aika ottaa laite esille.  
– Deffa tunnistaa hengenvaarallisen rytmihäiriön - yleensä on kammiovärinän - ja antaa tarvittaessa sähköiskun, jonka tarkoituksena on palauttaa sydämen oikea rytmi, kertoo Timo Vesterback, Helsingin kaupungin pelastuslaitoksen ensihoitomestari.

Pelastuslaitos on asentanut maallikkodefibrillaattoreita kohteisiin, joissa kulkee paljon ihmisiä: laivaterminaalien lisäksi mm. kauppakeskuksiin ja rautatieasemille.
– Vaikka ambulanssi ehtii Helsingissä hälytyspaikalle nopeasti, se aina ole riittävän nopeasti. Jos deffan saa paikalle 3–5 minuutin sisällä sydänpysähdyksestä, sairaskohtauksen saaneen selviytymismahdollisuudet kasvavat merkittävästi. Nopea deffan käyttö pelastaa henkiä.

Deffa tietää milloin isku tarvitaan

Laitteen käyttö on helppoa ja turvallista myös maallikolle, jolla ei ole terveysalan koulutusta. Deffa opastaa auttajaa suomenkielisin ääni- ja tekstiohjein vaihe vaiheelta toimimaan oikein. Auttajan ei tarvitse itse päätellä tarvitseeko autettava defibrillaatioiskua, vaan kone osaa tulkita tilanteen itse.

– Deffalla ei voi vahingoittaa ketään, eikä sillä pysty antamaan sähköiskua vahingossa sairastuneelle tai itselleen, rohkaisee Vesterback laitteen käyttöön.

Taavi Tuvike
Pelastuslaitos on kouluttanut laivaterminaaleissa työskentelevää henkilökuntaa deffojen käytössä. Länsiterminaali 2 kohdevastaava Taavi Tuvike Lassila & Tikanojalta pitää laitteen käyttöä yllättävän helppona.

Kuluneena keväänä pelastuslaitos on kouluttanut terminaaleissa työskentelevää henkilökuntaa deffojen käytössä. Mukana on ollut paljon esimerkiksi varustamojen ja sataman terminaalihenkilöstöä, kiinteistönhoidon asiakaspalvelijoita sekä järjestyksenvalvonnasta vastaavien yritysten henkilökuntaa. Vaikka laitteen käyttö on yksinkertaista, koulutus laskee laitteiden käyttökynnystä ja antaa varmuutta.

– Koulutus oli oikein hyvä ja deffan antamat neuvot ovat todella selkeät, kertoo Länsiterminaali 2 kohdevastaava Taavi Tuvike Lassila & Tikanojalta.
– Tärkeintä oli saada varmuus, ettei laitteen kanssa voi tehdä sairauskohtauksen saaneelle haittaa. Eli deffaan voi rohkeasti tarttua, jos tilanne sitä vaatii!