Kumppanit
14.06.2023 //
Teksti:
Kari Martiala
//
Kuva:
Kari Martiala ja Marko Toljamo

Suomalaisten kohtaamispaikka maailmalla

Suomen Merimieskirkko on tehnyt arvokasta työtä merenkulkijoiden ja ulkomailla asuvien suomalaisten hyväksi jo vuodesta 1875.

Merenkulkijan käytössä on kansainvälisesti yli 800 ekumeenista merimieskirkkoa. Ne tarjoa­vat palveluita kaikille merenkulkijoille ja muille liikkeellä oleville ihmisille kansallisuuteen, alkuperään, kieleen, uskontoon tai kulttuuriseen taustaan katsomatta.

Suomen Merimieskirkon synty­sanat lausuttiin, kun keisarillinen senaatti hyväksyi yhdistyksen säännöt vuonna 1875. Suomalainen merimieslähetys keskittyi aluksi Englantiin, kunnes 1880-luvun lopulta lähtien työ laajeni muuallekin Eurooppaan ja Pohjois-Amerikkaan.

Tällä hetkellä Suomen Merimieskirkko ylläpitää suomalaisia merimieskirkkoja Suomessa ja muualla Euroopassa. Merimieskirkon piirissä syntyy vuosittain noin 200 000 kohtaamista.

Ulkomaan toimipaikoissa käy ulkomailla asuvia suomalaisia, merenkulkijoita, opiskelijoita, au paireja, raskaan liikenteen kuljettajia, työmatkalaisia, työkomennuksella olevia, matkailijoita ja Suomen ystäviä.

Merimieskirkko on liikkuvien ihmisten kirkko ja kävijöilleen kappale kotimaata vieraassa maassa, koti kaukana kotoa. Merimieskirkoista on muotoutunut suomalaisuuden, suomen kielen ja kulttuurin tukikohtia sekä suomalaisten elintarvikkeiden ja muotoilun näyteikkunoita Euroopassa.

Toimipaikkojen lisäksi Merimieskirkolla on liikkuvaa työtä Belgiassa, Espanjan Aurinkorannikolla, Hollannissa, Isossa-Britanniassa, Irlannissa, Luxemburgissa, Pohjois-Saksassa, Varsovassa ja Kaakkois-Aasiassa.

Suomen Merimieskirkko valmistautuu merkittävään työn laajenemiseen ulkomailla. Suomen ev.lut. kirkon kirkkohallituksen kanssa sovitun sopimuksen mukaisesti Merimieskirkko hoitaa kirkollisen ulkosuomalaistyön operatiivisen johtamisen ja koordinoinnin vuoden 2025 alusta.

Merimieskirkoilla on avoimet ovet 

Kotimaan satamissa Merimieskirkko palvelee kaikkia merenkulkijoita kansainvälisen vastavuoroisuusperiaatteen mukaisesti. Merimieskirkoilla kohdataan vuosittain tuhansia ulkomaisia merenkulkijoita yli 50 maasta.

Ovet ovat avoimia muillekin kävijöille. Palveluita käyttävät myös erilaiset ryhmät sekä raskaan liikenteen kuljettajat etenkin Turussa ja Vuosaaressa. Suomen satamien merimieskirkot tarjoavat kansainvälisille merenkulkijoille turvallisen kohtaamis- ja lepopaikan. Merimieskirkon työntekijä kotimaan toimipaikoissa on satamakuraattori, joka myös vierailee laivoilla.
 

Vuosaaren merimieskirkko
Merimieskeskuksessa eli Helsinki Seafarers’ Centressä toimivat yhdessä Suomen Merimieskirkko ja Merimiespalvelutoimisto.



Niin kuin satamissa olevat työntekijät, myös laivoilla seilaavat laivakuraattorit tekevät onnettomuuksia ennaltaehkäisevää työtä tukemalla merenkulkijoiden ja laivayhteisöjen kokonaisvaltaista hyvinvointia.

Laivakuraattorit ovat vaitiolovelvollisia ulkopuolisia kuuntelijoita, joita tarvitaan pitkien työjaksojen aikana keskusteluavuksi ja arjen tueksi.

– Tuemme ihmisiä ja yhteisöjä ilossa, surussa ja tavallisessa. Merimieskirkko on avoin ja välittävä yhteisö sekä kumppani, Merimieskirkosta kerrotaan.

Helsingissä sijaitsee Merimieskirkon toimipiste Vuosaaressa ja Hernesaaressa.

Vuosaaren merimieskirkko sijaitsee suljetun satama alueen ulkopuolella Gate Housen ja Hansaterminaalin välittömässä läheisyydessä. Samassa rakennuksessa, Merimieskeskuksessa eli Helsinki Seafarers’ Centressä toimii myös Merimiespalvelutoimiston asiamies.

Helsingin Hernesaaressa on toiminut vuodesta 2014 kesäkausina palvelupiste kansainvälisten risteilyalusten miehistöille. Toimipisteestä vastaavat yhdessä Suomen Merimieskirkko ja Merimiespalvelutoimisto. Palvelun järjestäminen tänä vuonna on kuitenkin vielä epävarmaa.

Helsinkiin saapuu kesäisin noin 250 alusta, joissa jokaisessa palvelee keskimäärin 800 merenkulkijaa. Pienillä laivoilla henkilöstöä on joitakin satoja, isoilla jopa yli 1 500 henkilöä. Suurin osa miehistöstä tulee kauko-Aasian tai Etelä- ja Väli-Amerikan maista. Hernesaaren kaltaisia palvelupisteitä maailmassa on vain kourallinen. 

Lähde: Suomen Merimieskirkko ja Mepa