Kestävä kehitys
12.12.2017

Uudet alukset kulkevat LNG:llä

Megastarin bunkraus eli LNG-tankkaus Länsiterminaalin laiturissa herätti viime keväänä paljon huomiota. Suomen vesillä LNG:n voimalla liikkuvat myös muun muassa Viking Grace ja rajavartiolaitoksen alus Turva, jota tankataan muun muassa Vuosaaren satamassa.

– Periaatteessa LNG-tankkauksia pystytään tekemään missä tahansa satamassa, kunhan turvallisuusvaatimukset täyttyvät. Kuorma-autoilla voidaan kuitenkin tuoda rajoitettu määrä LNG:tä, Gasumin myynti- ja markkinointijohtaja Tommy Mattila sanoo.

Isompia määriä tankataan Porin LNG-terminaalissa, jossa käyvät muun muassa jäänmurtaja Polaris ja kaksi öljytankkeria bunkrattavana. Ensi vuonna toimintansa aloittaa myös Tornion LNG-terminaali.

LNG:n osuus meriliikenteen energiamuotona on vieä marginaalinen, mutta uudet alukset suosivat LNG:tä. ESL Shipping ja Containerships ovat tehneet tilauksen LNG-aluksesta. Samoin Vikingille on tulossa toinen LNG-alus.

– Suurin osa uusista aluksista on valinnut LNG:n, mutta muutos on tietenkin hidas, koska vaatii alusinvestoinnin, Mattila sanoo.

– Norja on LNG:n käytön edelläkävijä. Siellä osuus on ehkä lähellä kymmentä prosenttia, Mattila arvioi varovasti. Perässä tulevat muut Itämeren maat, Euroopassa ollaan vasta alkutekijöissä.