Ville Haapasaari Helsingin Uutisissa: Miljoonat saapuvat Helsinkiin sataman kautta, mutta maailmanluokan nähtävyys vielä puuttuu
Suomen elinkeinopoliittista ajattelua hallitsi vuosia Rauma-Repolan legendaarisen johtajan Tauno Matomäen lohkaisu: ”Suomessa ei kannata viedä maailmalle mitään hevosta pienempää.” Sittemmin Nokian kännykät nostivat suomalaisyrityksen maailman mahtiasemaan ja tekivät vanhan ajattelutavan tyhjäksi.
Viime vuosina Suomessa myös palvelualojen kasvava merkitys on ymmärretty kansakunnan hyvinvoinnin tekijänä. Palvelualat synnyttävät yli 40 prosenttia kansantuotteesta ja erityisesti matkailusta kehittyi ennen koronaa vahva kasvuala. Ala työllisti yli 150 000 ihmistä ja jätti yli viiden miljardin vientiin verrattavat tulot Suomeen. Ulkomailta suuntautuvat matkailutulot jäävät Suomeen, ja siksi matkailu onkin itse asiassa vientiä. Matkailu maksaa ainoana vientialana myös arvonlisäverot Suomeen. Matkailun merkitys ihmisten henkisen hyvinvoinnin lähteenä tuli vahvasti näkyväksi koronan sulkuvuosien jälkeen.
Maailman maiden matkailu ja kansakuntien tunnettuus perustuvat pitkälti pääkaupunkien vetovoimaan ja ikonisiin turistikohteisiin. Ranska tunnetaan Pariisistaan ja Eiffel-tornistaan, Ruotsi Tukholmastaan ja Vasa-museostaan, Britannia Lontoostaan ja maailmanpyörästään.
Helsingistä puuttuu ehkä sittenkin vielä maailmanluokan nähtävyys. Parhaimmillaan uudesta arkkitehtuuri- ja designmuseosta voisi syntyä sellainen. Alvar Aalto, Eliel ja Erno Saarinen ovat maamme tunnetuimpia suomalaisia maailmalla ja erityisesti Yhdysvalloissa.
Helsingin satama on vahvasti vauhdittamassa Helsingin matkailun kasvua. Matkailuun liittyy vahva mielikuva lentoteitse maahan saapuvista turisteista, mutta miljoonat matkustajat saapuvat Suomeen Helsingin satamien kautta. Helsinki onkin Euroopan vilkkain matkustajasatama. Helsinki-Tallinna kaksoiskaupungin keskustasta keskustaan kulkeva laivaliikenne on merkittävä osa pääkaupunkimme ainutlaatuisuutta. Tukholman ja Helsingin välinen risteilymatkustaminen ulottaa maiden välisen yhteydenpidon laajoihin kansalaispiireihin.
Satama haluaa kehittää yhdessä kaupungin kanssa Helsingistä yhä vetovoimaisempaa matkailukaupunkia. Sataman väistyessä Eteläsatamasta vuosikymmenen loppuun mennessä tilaa avautuu arkkitehtuuri- ja designmuseolle. Samalla satama uudistaa matkustajaterminaalejaan tarjotakseen entistä monipuolisemman ja upeamman matkustajakokemuksen.
Kirjoittaja on Helsingin satama Oy toimitusjohtaja