Kestävä kehitys
30.05.2018 //
Teksti:
Kari Martiala
//
Kuva:
iStock

Ympäristöasiat kiinnostavat risteilymatkustajia

Risteilyasiakkaat ovat entistä kiinnostuneempia siitä, miten varustamot huolehtivat ympäristöasioista. Vielä on kuitenkin pitkä matka siihen, että varustamo valittaisiin ympäristöasioiden perusteella. Asiantuntijoiden mukaan pitkällä aikajänteellä ympäristövaatimusten laiminlyönti kuitenkin heijastuu varustamon imagoon ja asemaan markkinoilla.

Italialaisen Costa Cruises -varustamon Costa Deliziosa, joka on vieraillut myös Helsingissä, on ensimmäisiä uuden sukupolven risteilyaluksia. Sillä on satamassa mahdollisuus liittyä maasähköön. Varustamo pyrkii muutenkin olemaan edelläkävijä ekologisuudessa. 

– Costa Deliziosalla ravintoloiden hävikkiä seurataan sekä kiloissa että euroissa. Ruokajäte ananasten kuoria ja luita lukuun ottamatta murskataan kalanruoaksi. Kun laiva on matkannut kuuden kilometrin etäisyydelle rannasta, kalanruoka lasketaan mereen, kertoo hotelli- ja ravintolatoiminnasta vastaava hotellinjohtaja Eduard Puckl.

Ananasten kuoret, paperit ja muut jätteet poltetaan ja niistä tuotetaan sähköä laivan käyttöön. Lasi-, metalli- ja muovijäte viedään laivasta aina satamakäyntien yhteydessä.

jate_waste