Teknologia
27.05.2020 //
Teksti:
Soili Rajamäki
//
Kuva:
Mikael Kaplar

Ympäristöetuja Helsingin ja Rotterdamin satamien tiedonvälityksellä

Helsingin ja Rotterdamin satamat ovat aloittaneet tiedonvälitysyhteistyön. Helsingin Satama välittää rahtialusten reaaliaikaisia lähtöaikoja Euroopan vilkkaimmalle rahtisatamalle Rotterdamille. Yhteistyön tavoitteena on saada aikaan kustannussäästöjä sekä vähentää laivaliikenteen päästöjä. Oikea-aikainen logistiikka säästää ympäristöä.

Vilkkaassa Rotterdamin satamassa on paljon hakurahtiliikennettä ilman säännöllisiä aikatauluja. Sadat eri toimijat työskentelevät yhdessä ja eri toimintoja yhteensovitetaan tehokkaaksi, nopeaksi ja turvalliseksi logistiikkaketjuksi. Alusten aikataulutietojen vaihtaminen eri vastasatamien kanssa on Rotterdamin satamalle tärkeä projekti, jotta alukset voivat saapua satamaan juuri oikeaan aikaan, eivätkä turhaan joudu odottamaan omaa vuoroaan.

–  Keskustelut aikataulutietojen vaihtamisesta aloitettiin viime kesänä, kun Rotterdamin sataman edustajat vierailivat Helsingissä. Mielellämme lähdimme osaltamme mukaan kansainväliseen tiedonvaihtoon, vahvistaa Helsingin Sataman ICT:stä, kehityksestä ja taloudesta vastaava johtaja Pekka Meronen.

Vaikka digitaalinen viestinvälitys ei ole teknisesti suuri ponnistus, yhteistyöllä on merkitystä erityisesti ympäristön kannalta. Yhteinen kehitystyö sopii hyvin Helsingin sataman tavoitteeseen olla kestävän kehityksen kärjessä satama-alalla.

–  Rotterdamin sataman aikataulujen hallinta antaa aluksille mahdollisuuden ajaa merellä kiirehtimättä turhaan. Kun alus ajaa hitaammin, se myös kuluttaa vähemmän polttoainetta ja päästöjäkin tulee vähemmän. Oikealla ajoituksella on mahdollista säästää sekä rahaa että ympäristöä, Meronen vahvistaa.