Viking Glory
Viking Glory.

Matkustajien käytös muuttui

Teksti: Henni Jääskeläinen
Kuva: Joonas Kortelainen

Risteilymatkustaminen on hyvää vauhtia toipumassa korona-ajasta. Piristystä alalle tuovat uudet alukset, mutta ennustettavuutta hankaloittavat viime tipassa tulevat varaukset.
 

Helsingin matkustajasatamien koronan romauttamat matkustajamäärät ovat lähteneet kasvuun.

− Odotettavissa on vilkas matkustajakesä. Uskomme kokonaismatkustajamäärien kasvuun, sanoo Helsingin Sataman matkustajaliiketoiminnan johtaja Kaj Takolander.

− Linjavarustamot liikennöivät Helsingistä harvempia laivoja kuin ennen pandemiaa, ja se hidastaa matkustajamäärien palautumista entiselle tasolle. Arvelen kuitenkin, että 2025 ollaan jotakuinkin koronaa edeltävällä tasolla.

Venäjän aloittama hyökkäyssota ei Takolanderin mukaan ole juuri vaikuttanut linjavarustamoihin, mutta kansainvälisten risteilyalusten vierailumääriä se on vähentänyt. Viime vuonna vierailuja oli 164, tälle vuodelle niitä odotetaan noin 90. Matkustajamäärät eivät kuitenkaan laske samassa suhteessa, koska laivojen täyttöasteen ennustetaan olevan korkeampi.

Elinkustannusten nousulla taas saattaa olla risteilyvarustamoille jopa positiivinen vaikutus.

− Lähimatkailu ja laivaristeilyt ovat aiemmin osoittautuneet hyviksi ”lamatuotteiksi”. Näin varmasti nytkin. Ostovoiman heiketessä kaukomatkoista karsitaan herkemmin, Takolander kertoo.

Hän huomauttaa, että risteilyvarustamoiden on edelleen tärkeä pitää huoli matkakohteiden houkuttelevuudesta ja laivojen tarjoamista elämyksistä.

− Pitkällä aikavälillä myös Tukholman liikenteen kaluston uusiminen on välttämätöntä.

Ennustaminen vaikeutui

Oman haasteensa tulevan kehityksen arviointiin tuo matkustajien käyttäytymisen muutos, joka on huomattu kaikilla Helsingin ja Tallinnan sekä Helsingin ja Tukholman välillä liikennöivillä varustamoilla.

− Kesälomakausi on meidän korkean sesongin aikaamme, eli silloin laivat ovat yleensä hyvin täysiä. Matkat kuitenkin varataan tällä hetkellä aivan viime tipassa, eli nyt voimme vasta ennustaa kesän menevän jälleen hyvin, kertoo Tallink Siljan operatiivinen johtaja ja varatoimitusjohtaja Janeka Rauva.

− Vielä emme ole saavuttaneet koronaa edeltäviä määriä, mutta toisaalta puolet laivoistamme on vuokrattuina majoitustarkoituksiin ympäri Eurooppaa.

Janeka Rauva
Janeka Rauvan mukaan uudet laivat tuovat aina piristystä koko alalle.
Kuva: Anna Dammert

Tällä hetkellä Tallink Siljan Helsinki–Tallinna-reitiltä puuttuu risteilylaiva Silja Europa ja Turku–Tukholma-reitiltä Galaxy. Helsinki–Tukholma-reitillä taas liikennöivät molemmat laivat, ja siellä on Rauvan mukaan pitkälti jo palattu koronaa edeltävään tasoon.

Tallink kertoi huhtikuussa vuokraavansa Star-aluksen 20 kuukauden sopimuksella irlantilaiselle Irish Continental Groupille. Sopimukseen sisältyvät 2+2 vuoden jatkomahdollisuus sekä ostomahdollisuus. Tallink etsi Helsinki–Tallinna-reitillä vuodesta 2007 lähtien liikennöineelle Starille uusia vaihtoehtoja, koska MyStar korvasi sen joulukuussa 2022.

Rauvan mukaan uudet laivat tuovat aina piristystä koko alalle.

− MyStar on saanut todella hyvän vastaanoton, ja matkustajia on ollut kivasti, hän kertoo.

Vielä 1970- ja 1980-luvuilla varustamoiden laivakanta uusiutui nopeasti, ja matkustajalaivan elinkaari oli paljon nykyistä lyhyempi. Nyt laivoja huolletaan ja päivitetään, jotta niiden käyttöikä pitenisi. Esimerkiksi 1990-luvun alussa valmistuneilla Silja Serenadella ja Silja Symphonylla toivotaan olevan yli kymmenen vuotta elinaikaa jäljellä. Uuden MyStarin odotetaan palvelevan 40, jopa 50 vuotta.

Korona-ajan reiteille ei jatkoa

Vuonna 2019 Tallinkin matkustajista kuusi prosenttia oli aasialaisia, mutta vuonna 2021 heidän osuutensa oli laskenut yhteen prosenttiin. Venäläisiä, joiden osuus oli vuonna 2019 noin kolme prosenttia, on nyt hyvin vähän. Rauvan mukaan aasialaiset ryhmät, erityisesti korealaiset, japanilaiset ja singaporelaiset, ovat kuitenkin alkaneet nyt palata.

− Emme pysty suoraan sanomaan, mikä asia vaikuttaa mihinkin. Korona, maailman geopoliittinen tilanne, ihmisten matkustushalukkuus yleisesti, kasvaneet elinkustannukset ja niin edelleen vaikuttavat varmasti kaikki osaltaan matkustajamääriin, Rauva sanoo.

Koronan jyllätessä varustamot joutuivat miettimään vaihtoehtoista tarjontaa. Silloin suomalaiset matkailijat löysivät Ahvenanmaan, joka kiinnostaa edelleen paljon. Tallinkin korona-ajan menestys oli Helsinki-Riika-reitti Silja Serenadella.

− Toistaiseksi meillä ei ole suunnitelmissa jatkaa tätä reittiä. Myös Silja Symphonylla tehdyt Ruotsin sisäiset reitit olivat suosittuja. Molempien suosio perustui tietysti uusiin kohteisiin ja ennen kaikkea siihen, että muualle ei oikeastaan päässyt matkustamaan, Rauva kertoo.

Pandemian aikaan myös Viking Line ja Eckerö Line järjestivät risteilyjä Tallinnan ja Tukholman sijaan esimerkiksi Ahvenanmaalle, Hankoon ja Kotkaan. Tänä kesänä niitä ei enää jatketa, vaan varustamot keskittyvät tuttuihin reitteihin.

Viking Linen hittejä ovat Glory ja Visby

Viking Linella on tällä hetkellä vain yksi alus kulkemassa Helsingin ja Tukholman väliä. Turun ja Tukholman väliä taas kulkee nyt reilu vuosi sitten liikennöintinsä aloittanut Glory, joka on paljon edeltäjäänsä suurempi.

− Kokonaisuutena olemme lähestymässä kovaa vauhtia vuoden 2019 liikennöintiä ja varausmääriä, ja tiettyinä viikkoina ja tietyillä reiteillä olemme menneet yli. Helsingin ja Tukholman reitillä emme kuitenkaan pääse samoihin matkustajamääriin kuin kahdella laivalla, kertoo Viking Linen kaupallisena johtajana helmikuussa aloittanut Minna Tuorila.

Suosituimman lomakauden ajaksi Viking Line tuo uudistetun Cinderellan toiseksi laivaksi liikennöimään Helsinki-Tukholma-reitille.

Kesän hittejä ovat Ahvenanmaa saaristoineen ja Visby. Sinne Viking Line tekee neljä risteilyä, joille on jäljellä enää yksittäisiä paikkoja.

− Kysyntä yllätti meidätkin. Risteilyt myytiin periaatteessa loppuun tammikuussa, Tuorila kertoo.

Minna Tuorila
– Varauksia tulee vielä samana päivänäkin, kertoo Minna Tuorila. Kuva: Shanshan Gong

Aasialaiset ja venäläiset puuttuvat

Myös Viking Linella varataan matkoja huomattavasti aiempaa myöhemmin, usein vasta aivan viimetipassa. 

− Varauksia tulee vielä samana päivänäkin. Alkuviikolla on vaikea tietää, mikä tilanne on loppuviikosta, Tuorila kertoo.

Myös Venäjän aloittama sota näkyy. Aasialaismatkustajien osuuden palautuminen pandemian jälkeen on kestänyt odotettua kauemmin. Tämä johtuu Tuorilan mukaan pitkälti siitä, ettei Finnair voi enää lentää nopeaa reittiään Venäjän yli Aasiaan. Myös venäläismatkustajien osuus on aiemmin ollut Viking Linella merkittävä, mutta nyt he puuttuvat kokonaan.

Tuorilan mukaan kansainväliset ryhmät tulevat tällä hetkellä pääasiassa Euroopasta, ja heidän osaltaan kysyntä onkin palautunut. Myös intialaisten, japanilaisten sekä arabimaista tulevien osuus on kasvussa.

− Eurooppalaisia ryhmiä on hyvin sisällä kesäksi. Jännä nähdä, miten Natoon liittyminen vaikuttaa, Tuorila sanoo.

Kohonneen inflaation myötä kesälle on todennäköisesti luvassa aiempaa vähemmän matkatarjouksia. Inflaatio näkyy hieman yllättäen myös virolaisten matkustajien määrän kasvuna, sillä elinkustannukset ovat nousseet Virossa Suomea enemmän.

− Sieltä tullaan Suomeen ostamaan tiettyjä tuotteita, ja se näkyy meilläkin pre orderissa, Tuorila kertoo.

Viking Linella on myös huomattu, että itse laivalla olo on yhä useammalle risteilyn kohokohta, ei esimerkiksi päivä Tukholmassa. Tämä näkyy erilaisten spa-palveluiden kysynnän kasvuna.

− Turun ja Tukholman välillä ei välttämättä käydä Tukholmassa ollenkaan, vaan nautitaan palveluista laivalla.

Kansainväliset matkustajat palaamassa Eckerö Linelle

Helsinki–Tallinna-reitin matkustajamäärät eivät ole vielä kokonaisuudessaan palautuneet koronaa edeltävälle tasolle, mutta tahti on nousujohteinen. Eckerö Linella matkustajamäärät ovat lähes samat kuin vuonna 2019.

− Matkustajamäärät ovat kehittyneet hyvin. Olemme iloisia, että myös kansainväliset markkinat elpyvät. Suurin kasvu kansainvälisissä matkustajissa on USA:sta, Saksasta ja Ranskasta, kertoo Eckerö Linen toimitusjohtaja Taru Keronen.

Eckerölläkin kesän tilannetta on hankala ennustaa myöhäisten varausten vuoksi. Kerosen mukaan ryhmien varaustilanne touko-kesäkuulle näyttää kuitenkin positiiviselta.

Ms Finlandia
Eckerö Linellä matkustajamäärät ovat kehittyneet hyvin. M/S Finlandia. Kuva: Eckerö Line

Hän kertoo, että Venäjän hyökkäyssodan vaikutuksia matkustajamääriin on vaikea arvioida. Esimerkiksi ukrainalaismatkustajien määrä on kuitenkin huomattavasti suurempi nyt kuin ennen sotaa.

Elinkustannusten nousu taas ei vaikuta hillinneen matkustamista nyt, kun ulkomaille taas pääsee.

− Perinteisesti niin sanotut kovat ajat ovat lisänneet matkustusta kotimaassa ja lähimarkkinoilla. Uskomme Viron vetovoimaan edelleen, Keronen sanoo.

− Hintataso sekä Suomessa että Virossa on noussut inflaation myötä, mutta hintaeroa suomalaisten eduksi on edelleen. Myös matkustus Virosta Suomeen on lähes ennallaan.

Finnlinesin matkustaja­liikenne toipunut nopeasti

Finnlinesin matkustajaliiketoiminta on elpynyt nopeasti. Koska varustamo kuljettaa rahtia matkustajaliikenteen toimiessa ekstrana, laivat liikennöivät normaalisti koko korona-ajan. Pelkästään tämän vuoden ensimmäinen neljännes ylittää korona-ajan matkustajaliiketoiminnan 20 prosentilla.

− Myös kesän varauksissa näkyy positiivinen trendi. Tällä hetkellä olemme melkein kymmenen prosenttia edempänä kuin viime vuonna samaan aikaan, kertoo konsernin matkustajaliiketoiminnasta vastaava Marco Palmu.

− Helsingin ja Saksan Travemünden välillä olemme palautuneet vuoden 2019 lukuihin, ja tänä vuonna mennään ohi.

Saksalaiset ovat Finnlinesin suurin matkustajaryhmä.

− Saksalaisten matkustus Suomeen on ollut hyvin kesäpainotteista, mutta yhä enemmän tehdään lyhyempiä, parin päivän vierailuja talvellakin, Palmu sanoo.

Myös suomalaisten matkustus Saksaan ja sen kautta muualle Keski-Eurooppaan lähti kasvuun koronarajoitusten poistamisen jälkeen.

Finnlinesin kolme matkustajarahtilaivaa liikennöivät päivittäin Helsingin ja Travemünden välillä. Reilun vuorokauden pituisella laivamatkalla automatkailijat säästävät jopa tuhat ajokilometriä matkustamalla suoraan Itämeren yli. Finnlines liikennöi myös Naantalista Ahvenanmaan kautta Ruotsiin Kapellskäriin. Tämän reitin matkustajakapasiteetti kasvaa syksyllä 500 matkustajasta yli tuhanteen kahden uuden Superstar-luokan aluksen myötä. 

Monipuolisuus saa viihtymään

Janeka Rauva aloitti Tallink Siljan operatiivisena johtajana ja varatoimitusjohtajana tammikuussa 2023. Hän on työskennellyt yhtiössä lähes kymmenen vuotta ja päässyt vaikuttamaan toimintaan monesta eri roolista.

− Aloitin talousjohtajana elokuussa 2013. Elimme silloin yhtiönä aikaa, jolloin automaatiot ja datan käyttö taloudessa olivat kaukainen haave, Rauva kertoo.

− Pääsin tiimini kanssa rakentamaan uusiksi kaikki talouteen liittyvät prosessit sekä maissa että merillä. Teimme talousosaston digiloikan ja automatisoimme ison määrän prosesseja, minkä tuloksena parantuivat sekä työtekijä- että asiakaskokemus.

Rauva on toiminut Tallinkilla myös yhdeksän kuukautta HR-johtajan sijaisena vuosina 2017–2018. Kesällä 2018 hän sai talouden lisäksi vastuulleen kaikki yhtiön viisi Suomessa toimivaa matkustajaliikenteen terminaalia ja niiden digitoimintojen kehittämisen.

− Nyt olen taas uuden edessä ja hyvin innoissani siitä.