Andreas Slotte kertoo, että Green Corridorin lopputulosta ei ole määritetty ennalta.

Kilpailijat yhdistävät voimansa viherkäytävän rakentamisessa

Teksti: Ralf Ahlskog
Kuva: Timo Porthan

Helsingin ja Tallinnan satamien sekä kolmen varustamon välinen sopimus erottuu maailman muista Green Corridor -sopimuksista osapuolten määrällä. Erikoista ja esimerkillistä on, että mukana olevat varustamot ovat keskenään kilpailijoita ja siitä huolimatta sitoutuneet yhteiseen asiaan.

– Käytännössä viherkäytävää on lähdetty toteuttamaan perustamalla teematyöryhmiä, jotka koostuvat sopimusosapuolten henkilöstöstä, Tallinnan Sataman viestintäjohtaja Sirle Arro kertoo.

Green Shipping -työryhmä keskittyy laivaliikenteeseen, Port infrastructure -työryhmä perehtyy satamien rakentamisen ja rakenteiden kehittämiseen ja Port Operations tarkastelee satamissa tapahtuvia toimintoja, kuten ahtausta. Port services -työryhmän vastuualueeseen kuuluvat satamissa tuotettavat palvelut, kuten polttoaineen jakelu.

Lisäksi kaupunkiyhteistyön työryhmä tarkastelee sataman ja muun yhteiskuntarakenteen rajapintaa ja sen yhteistyön mahdollisuuksia. Hallinnollinen työryhmä koordinoi kaikkea sopimukseen ja yhteistyöhön liittyvää toimintaa ja sopimuksen toteutumista valvoo ja ohjaa osapuolten toimitusjohtajista koostuva ohjausryhmä.

– Green Corridor on ennen kaikkea prosessi, jolla ei alkuvaiheessa ole kovin tarkkaan määriteltyä lopputulosta, vaan erilaisia välitavoitteita, Helsingin sataman kestävän kehityksen päällikkö Andreas Slotte sanoo.

Työryhmien tämän vuoden tavoite on selvittää oman osa-alueensa päästövaikutuksia ja laati sen pohjalta suunnitelmaa päästöjen ja ympäristövaikutusten pienentämiseksi.