Matkustajia ja raskasta liikennettä kuljettavilla ropax-aluksilla maasähkö on jo käytössä.

Maasähkön käyttö laajenee Vuosaaren satamassa

Teksti: Juha Peltonen
Kuva: Veikko Somerpuro

Helsingin Satama selvittää maasähkön tarjoamista roro- ja lolo-aluksille Vuosaaressa.

Satamassa on käynnissä maasähkötarjonnan laajentamisen selvitysvaihe, jonka aikana haastatellaan varustamoja ja tutustutaan markkinoilla oleviin laitteisiin. Samalla tarkastellaan sähköverkon riittävyyttä ja laitteiden mahdollisia sijoituspaikkoja.

– Olemme haastatelleet myös sidosryhmiä, esimerkiksi ns. narumiehiä eli aluspalvelujen tarjoajia, varustamoita ja satamaoperaattoreita, Helsingin Sataman kehittämispäällikkö Jani Lindroos sanoo.
– Keskitymme nyt lolo- eli konttialuksiin, mutta pidämme myös rekkoja ja trailereita kuljettavat roro-alukset mielessä.

Selvityksessä pyritään luomaan hyvä kuva siitä mitä uudet ratkaisut tarkoittavat laiturin partaalla. Miten kaapeloinnit tehdään niin, että ne eivät häiritse töiden tekemistä ja operointi on turvallista ja tehokasta.

– Samaan aikaan tutkitaan tietysti, mitä sähköverkko kestää. Eli maasähkö on aika iso lisäys Vuosaaren kokonaiskulutukseen riippuen tietysti siitä, montako alusta on kerrallaan sitä käyttämässä ja minkälaisia tehoja alukset tulevaisuudessa tarvitsevat, Lindroos miettii.

Päivittäisessä toiminnassa satamassa haasteiksi tulevat muodostumaan talvi, lumi ja jää. Miten esimerkiksi liikkuvat ratkaisut toimivat Suomen talvessa?

Helsingin Satama on saanut EU:lta rahoitusta, joka kattaa sekä lolo- että roro-alusten maasähköselvitykset ja laitteistot. Maasähkö on käytössä Vuosaaressa jo ropax-aluksilla.

EU-sääntely lisää kiinnostusta maasähköön

Maasähkön suosioon tähän vaikuttaa myös tulossa oleva pakottava regulaatio, eli EU-tason sääntely, joka astuu voimaan vuonna 2030. Päästökauppa ja jopa asiakkaiden vaatimukset vaikuttavat samaan suuntaan. Uudet alukset varustellaankin nykyisin jo alusta asti niin, että ne pystyvät käyttämään maasähköä.

Maasähköä käyttävät jo muun muassa Finnlinesin Saksan-reitin alukset, sekä Vuosaaressa että maaliskuusta 2025 alkaen myös määränpäässä Travemündessa.

– Meidän tavoitteemme on, että saamme ensimmäiset uudet maasähköjärjestelmät käyttöön Vuosaaressa jo vuoden 2027 aikana. Riippuen laivojen valmiuksista ottaa maasähköä vastaan, järjestelmiä voidaan rakentaa lisää kysynnän kasvaessa, Lindroos sanoo.

– Kehitystä on tulossa myös roro-puolelle, jossa pääsemme sopimaan suoraan varustamojen kanssa näistä asioista. Konttipuolella se laituripaikka, jossa laivaa puretaan ja lastataan, saattaa vaihtua. Eli linjaliikenne ja roro-liikenne ovat hyvin erilaisia maasähkön tarjoajan näkökulmasta.

Maasähkö on Lindroosin mukaan niin iso asia, että se vaikuttaa sähköverkon suunnitteluun ja vaikutus saattaa ulottua aina kantaverkkoon asti. Varsinkin, kun satamassa samaan aikaan sähköistyvät myös raskas liikenne ja työkoneet.