
Helsingin Sataman vuosikertomus

Matkustajia
9,5 M
Aluskäyntejä
7 299
Liikevaihto
99,6 MEUR

Tekijöitä
97
satamalaista

Rahtia
14,0 M ton
Asiakastyytyväisyys
3,9/5
Toimitusjohtajan katsaus
Asiakas-, matkustaja- ja henkilöstötyytyväisyys säilyivät hyvällä tasolla.

Hiilidioksidipäästöt vähenivät
Sataman oman toiminnan hiilidioksidipäästöt laskivat 2,5 % ja satama-alueiden päästöjen kokonaismäärä 3,3 %. Erityisesti alusten maasähkön entistä laajempi käyttö näkyy vähennyksessä.
Länsisataman uudistusten ympäristövaikutusten arviointi saatiin päätökseen ja satamatunnelille valittiin linjaus yhdessä Helsingin kaupungin kanssa.
Länsiterminaali 2:n lähtöaulaan tuotiin suomalaisia matkailijoita palveleva infoseinä, joka kertoo mielenkiintoisimmat tapahtumavinkit niin Tallinnaan kuin muualle Viroon.

Useita viikkoja kestäneet laajat lakot hiljensivät jonkun verran myös Helsingin Sataman rahtiliikennettä. Lakoilla työntekijöiden liitot vastustavat hallituksen suunnittelemia työmarkkinauudistuksia.

Länsisataman uudistusten ympäristönvaikutusten arviointi valmistui. Uudistusten suunnitelmat todettiin toteuttamiskelpoisiksi. Jatkosuunnittelussa löydettiin hyviä teknisiä ratkaisuja, jotka minimoivat lähialueisiin kohdistuvat luontohaitat Satamatunnelin rakentamisen aikana.


X-Press Feeders ja kuusi eurooppalaista satamaa, Helsingin Satama mukaan lukien, allekirjoittavat yhteisymmärryspöytäkirjan vihreistä meriväylistä. Tavoite on mm. kehittää kasvihuonekaasujen suhteen nollapäästöisiä polttoaineiden toimitusketjuja.

Vuosaaren sataman A-portin uusi porttijärjestelmä otettiin keväällä käyttöön. Se tunnistaa, punnitsee, mittaa ja kuntokuvaa raskaan liikenteen ajoneuvot niiden sisäänajon yhteydessä ja tuo myös täysin uutta dataa operaattoreiden ja varustamojen käyttöön.


Helsingin Satama Oy hankki 11 hehtaarin alueen Vuosaaren logistiikka-alueelta ja kutsui kiinnostuneet toimijat keskusteluun yhteistyömahdollisuuksista. Tavoitteena on houkutella alueelle uutta yksikköliikennettä yhtiön kasvustrategian tukemiseksi.
Maira Kettunen aloitti Helsingin Sataman viestintäjohtajana ja johtoryhmän jäsenenä. Hänellä on vahvaa kokemusta mm. sidosryhmäviestinnästä.

Vuosaaren sataman ensimmäinen maasähköjärjestelmä otettiin käyttöön kesän alussa Helsingin ja Travemünden välisessä liikenteessä. Järjestelmä tarjoaa satamassa olevalle alukselle maissa tuotettua sähköä. Tällöin aluksen ei tarvitse pitää apukoneitaan käynnissä sähköä tuottamassa. Maasähkön käyttö voi vähentää laivan ilmanpäästöjä satama-alueella merkittävästi.


Länsisatamassa ja Katajanokan satamassa otettiin käyttöön uusi Smart Port -porttijärjestelmä sekä henkilöautoille että raskaalle liikenteelle.


Helsingin ja Tallinnan satamat saivat yhteishankkeeseen yli 15 miljoonan euron EU-rahoituksen. Nelivuotisessa projektissa toteutetaan alusliikenteen maasähköjärjestelmiä, joiden avulla vähennetään alusliikenteen päästöjä satama-alueilla.


Kesän jälkeen Helsingin Satama kutsui lähialueidensa asukkaita tutustumaan Vuosaaren sataman toimintaan. Lisäksi tapasimme kaupunkilaisia ja naapureita Itämeripäivässä ja Jätkäsaarelaisten Hyväntuulen Fest -tapahtumassa.

Mika Alava nimitettiin Helsingin Sataman talousjohtajaksi ja johtoryhmän jäseneksi. Hänellä on erityisen kattava asiantuntemus pääomaintensiivisten projektien ja niihin liittyvien rahoitusjärjestelyjen suunnittelusta ja toteutuksesta.

Kansainvälisen risteilyliikenteen aluskäyntejä Helsingissä kertyi risteilykaudella kaikkiaan 97 ja niiden mukana kaupungissa ja pääkaupunkiseudulla vieraili yhteensä 137 000 matkailijaa. Perinteisen risteilykauden jälkeen Helsinkiin saapui useita kertoja talviristeilyihin erikoistunut alus, MS Le Commandant Charcot, joka tarjoaa seikkailunhaluisille matkustajilleen talvista eksotiikkaa ja modernia luksusta kiertämällä pohjoisia risteilykohteita.

Länsisataman vanhan T1 terminaalin purku alkoi. Ensin purettiin matkustajakäytäviä, sitten työ eteni sisätiloihin.

