Helsingin Sataman vuosikertomus

Rahtia

13,9 M ton

Liikevaihto

91,5 MEUR

Aluskäyntejä

7 321

Matkustajia

9,1 M

Toimitusjohtajan katsaus

Vuosi 2023 oli Helsingin Satamalle kaksijakoinen. Matkustajien määrä jatkoi kasvuaan, mutta sataman kautta kulkevan rahdin tahti hiipui taantuman myötä.

Lataa koko vuosikertomus ja saat tiiviiin tietopaketin

Vuosikertomukseen tutustumalla saat hyvän käsityksen Helsingin Sataman liiketoiminnasta ja taloudellisesta suoriutumisesta. Lisäksi se tarjoaa tietoa sataman vastuullisuustyöstä sekä kehitysohjelman edistymisestä ja avaa sataman roolia keskeisenä osana suomalaisten arkea.

Hiilidioksidipäästöt vähenivät satama-alueilla 15 %

Helsingin satama-alueiden hiilidioksidipäästöt muodostuvat alus- ja työkonepäästöistä, kumipyöräliikenteen päästöistä sekä satamayhtiön oman toiminnan päästöistä. Edelliseen vuoteen verrattuna kokonaispäästömäärä laski 15 %, erityisesti alusliikenteen päästöt vähenivät.

Työelämän merkityksellisimmät asiat toteutuivat Satamassa hyvin

Satama sai ensimmäistä kertaa Future Workplaces 2023 sertifikaatin. Se kertoo, että työntekijöille merkitykselliset asiat toteutuvat Satamassa hyvin. Työhyvinvoinnin ja johtamisen suunnitelmallinen kehittäminen tuottaa tulosta.

Lokakuussa perustettu Green Corridor -hanke vauhdittaa Helsingin ja Tallinnan välisen reitin nollapäästöisyyttä.

2023
Tammikuu
Uusi turvallisuusperehdytys julkaistiin

Helsingin Satama julkaisi turvallisuusperehdytyksen, mikä kaikkien Helsingin keskustasatamissa työskentelevien on suoritettava ennen kulkulupien hakemista.

Henkilö puhuu radiopuhelimeen Helsingin Sataman turvaliivi ja kypärä päällä satamassa.
Helmikuu
Hyvästit Makasiiniterminaalille

Makasiiniterminaalin purku alkoi helmikuussa. Heinäkuussa pitkäaikainen Eteläsataman maamerkki oli poissa katukuvasta. Purkumateriaalien uusiokäytöstä saavutettu ympäristöhyöty oli suurempi kuin purkamisella aiheutettu hiilijalanjälki.

Kaivinkoneet purkavat rakennusta.
Huhtikuu
Helsinki sai 163 00 risteilyvierasta

Kansainvälisten risteilijöiden kausi kesti Helsingissä huhtikuulta lokakuulle. Risteilyvieraita saapui kaupunkiin 163 000 – yhtä paljon kuin edellisellä kaudella.

Huhtikuu
Uusi sovellus esittelee matkaan lähtijälle terminaalin palvelut

Ennen kesäsesonkia otettiin käyttöön Olympiaterminaalin matkustajille terminaalipalvelujen web-sovellus. Laivamatkan varannut saa ennen matkaansa varustamolta muistutusviestin, josta on linkitys myös uuteen sovellukseen. Se esittelee matkaanlähtijälle jo etukäteen juuri hänen käyttämänsä terminaalin palvelut. Sovellus otettiin käyttöön marraskuussa myös Länsiterminaali 2:n.

Henkilö selaa sormella puhelinta.
Toukokuu
Uusi kaksoisramppi valmistui tehostamaan Vuosaari-Muuga-liikennettä

Vuosaari–Muuga-laivareitti tehostui, kun Vuosaaren satamaan valmistui uusi kaksoisramppi. Se vahvistaa Viron kautta kulkevan rahtiliikenteen kapasiteetin kasvumahdollisuuksia Vuosaaren satamassa.

Kesäkuu
Rahtiliiketoiminta sai uuden vetäjän

DI Vesa Marttinen aloitti Helsingin Sataman rahtiliiketoimintajohtajana.

Vesa Marttinen.
Kesäkuu
Smart Port -porttijärjestelmä käyttöön Länsisatamassa ja Katajanokalla

Länsisatamassa ja Katajanokan satamassa otettiin käyttöön uusi Smart Port -porttijärjestelmä sekä henkilöautoille että raskaalle liikenteelle.

Kesäkuu
Ravintolapalvelut uudistuivat Katajanokan terminaalilla

Katajanokan terminaalin ravintolapalvelut uudistuivat ja ala-aulaan avattiin Cafe Kuppi -kahvila niin matkustajien kuin ohikulkijoiden iloksi.

Heinäkuu
Autovuokraus laajeni Katajanokan terminaalille

Helsingin Sataman ja Hertz Autovuokraamon yhteistyö laajeni Katajanokan laivaterminaalille. Auton vuokraaminen suoraan terminaalilta helpottaa ja sujuvoittaa monen matkaa.

Elokuu
Yleisötapahtumissa tavattiin!

Helsingin Satama kutsui kaikki tutustumaan Vuosaaren sataman toimintaan Vuosaaren Satamapäivänä. Koko perheen tapahtumaan osallistui reilut 4 000 kävijää. Lisäksi Satama tapasi kaupunkilaisia ja naapureitaan osallistuessaan Itämeripäivään ja Jätkäsaarelaisten omaan Hyväntuulen Fest -tapahtumaan.

Lokakuu
Green Corridor sopimus vauhdittamaan nollapäästöistä meriväylää

Helsingin ja Tallinnan satamat ja kaupungit, sekä merireitin varustamot allekirjoittivat Green Corridor -yhteisymmärryssopimuksen vauhdittamaan toimia nollapäästöisen meriväylän edistämiseksi.

Marraskuu
Pysäköintipalvelut laajenivat Makasiinirannassa

Helsingin Sataman pysäköintipalvelut laajenivat, kun uusi Makasiinirannan P3 pysäköintialue avattiin kaikkien käyttöön.

Joulukuu
Päivitetty brändi-ilme kertoo Helsingin Sataman merkityksestä

Helsingin Satama uusi brändi-ilmettään. Se nostaa esiin sataman kiinteänä osana sekä pääkaupunkia että suomalaista yhteiskuntaa.

Joulukuu
Future Workplace 2023

Helsingin Satama ansaitsi Future Workplaces 2023 sertifikaatin. Se tarkoittaa, että työntekijöille työelämän merkitykselliset asiat toteutuvat Satamassa hyvin.

Joulukuu
Raskaalle liikenteelle oma levähdysalue

Helsingin Satama avasi raskaan liikenteen levähdysalueen lentokentän kupeeseen. Pilotoitavalla ratkaisulla tavoitellaan joustavuutta Helsingin satamaliikenteeseen.

Lue ja lataa koko vuosikertomus