Helsingfors Hamn Ab nådde sitt viktiga klimatmål – arbetet fortsätter i hela värdekedjan

Kolme lokkia aidalla.

Helsingfors Hamn har i början av 2025 uppnått sitt koldioxidneutralitetsmål i fråga om sin egen verksamhet. Många åtgärder har vidtagits för att minska energianvändningen i Hamnen och den nödvändiga energin anskaffas för koldioxidens del från källor med nollutsläpp. Därtill skaffar Hamnen ett litet antal frivilliga utsläppsgottgörelser till ett belopp som motsvarar de resterande klimatutsläppen. Arbetet till förmån för klimatet fortsätter intensivt.

”Vi har kunnat minimera våra egna koldioxidutsläpp i vårt klimatarbete. För oss handlar det om en viktig deletapp i det långfristiga arbetet på vägen mot en hållbarare sjöfart”, berättar Ville Haapasaari, verkställande direktör för Helsingfors Hamn.

”Men vårt arbete slutar ju inte där. I fortsättningen koncentrerar vi oss allt mer på att söka koldioxidsnåla lösningar tillsammans med våra samarbetspartner, våra kunder och våra intressentgrupper.”

Helsingfors Hamn ställde redan 2019 koldioxidneutraliteten som mål för sin egen verksamhet. Målet gäller hamnbolagets egna utsläpp och omfattar utsläppen av värme och el från hamnområdet och byggnaderna samt användningen av bränsle för Hamnens egna bilar och arbetsmaskiner samt affärsresor.

Koldioxidneutralitetsmålet uppnåddes enligt planen vid början av detta år. Under koldioxidneutralitetsprogrammets jämförelseår 2015 producerade hamnbolaget 3 463 koldioxid (t CO2). I slutet av 2024 hade dessa utsläpp minskat med 63 %*. Den senaste stora förändringen var från och med början av 2025, då även fjärrvärmen som anskaffats av Hamnen har producerats med förnybar energi. Helsingfors Hamn har således vidtagit alla de åtgärder som hittills planerats för att uppnå målet för minskning av koldioxidutsläppen i sin egen verksamhet. De återstående utsläppen, det vill säga 2,6 % av utsläppen under referensåret, gottgörs** (s.k. utsläppskompensation).

Under de senaste åren har dock uppfattningen om koldioxidneutraliteten preciserats och användningen av utsläppsgottgörelser kan ifrågasättas när det gäller uppnåendet av koldioxidneutraliteten. Arbetet fortsätter för att minska kompensationsandelen även i fortsättningen och Hamnen bedömer kontinuerligt nya möjligheter att främja sina mål för hållbar utveckling.

Utsläppskrediter är den sista utvägen

Helsingfors Hamn följer den globala standarden Greenhouse Gas (GHG) i sin utsläppsberäkning.

När det gäller den egna verksamheten och den energi som anskaffas följer Hamnens klimatarbete principen: undvik, minska och gottgör utsläppen. Prioritetsordningen för åtgärder som vidtas är:

1. minska energiförbrukningen

2. skaffa den energi som behövs från utsläppssnåla energikällor eller energikällor med nollutsläpp

3. skaffa frivilliga utsläppsgottgörelser till ett belopp som motsvarar de resterande utsläppen.

För att minska energiförbrukningen har energieffektiviteten för Hamnens byggnader förbättrats, värmeåtervinningen och tillvaratagandet har effektiviserats och man har övergått till LED-lampor på hamnfälten och i fastigheterna. Därtill har Hamnens egen produktion av solenergi ökats.

Hamnen har skaffat sin el från koldioxidfria källor redan från och med 2020.

Från och med början av 2025 är Helsingfors Hamns fjärrvärme även förnybar och certifierad med Energimyndighetens ursprungsgaranti för förnybar värme. År 2024 förvärvade Hamnen 8156 MWh fjärrvärme och man tror att mängden energi som behövs i år kommer att minska något.

Efter de ovan nämnda åtgärderna återstår en liten mängd, 91 t CO2-ekvivalenter***, av hamnbolagets utsläpp. Trots att största delen av bolagets bilbestånd är eldrivet, använder en liten del av bolagets fordon av försörjningsberedskapsskäl förbränningsmotor. Likaså ger de mindre än 10 arbetsmaskiner som är i bruk upphov till utsläpp. Biobränsle används i de bilar och arbetsmaskiner med förbränningsmotor. Även personalens affärsresor orsakar utsläpp.

I fråga om alla återstående utsläpp skaffar Hamnen via Carboreal frivilliga utsläppsgottgörelser för finländska skogsplanteringsprojekt. För att säkerställa full gottgörelse tillägger Hamnen en extra 10 procent till gottgörelserna.

Klimatarbetet är samarbete

Hamnbolagets egna utsläpp representerar dock endast en liten del av utsläppen inom hela hamnområdet. Under koldioxidneutralitetsprogrammets jämförelseår utgjorde de ca 4 % av hamnområdets totala utsläpp.

Graf om hamnområdets CO2 utsläpp året 2024.

Målen för hamnens klimatarbete sträcker sig utöver de direkta utsläppen från dess egen verksamhet och de resurser som hamnen äger samt de utsläpp som hänför sig till energiförbrukningen från annat håll även till värdekedjan i sin helhet, bland annat fartygstrafiken, arbetsmaskinerna och den tunga trafiken på hamnområdet.

Helsingfors Hamns verksamhet omfattar ävenettbetydande byggande av hamnens infrastruktur, vars växthusgasutsläpp Hamnen aktivt strävar efter att minska. Enligt GHG-standarden hör byggutsläppen till Hamnens värdekedja.

”Vi kommer att använda oss av skräddarsydd livscykelberäkning i projekten i allt större utsträckning, för att vi ska kunna bedöma och minimera utsläppstoppar för de material som används för byggandet, men även utsläppen under hela deras livscykel”, säger Andreas Slotte, Helsingfors Hamns ansvarighets- och HSEQ-chef.

”Vi bedriver även omfattande internationellt miljösamarbete bland annat med olika aktörer på sjörutten mellan Helsingfors och Tallinn. Beaktandet av hela resekedjan och samarbetet är viktiga faktorer för att nå målen,” bekräftar Slotte.

* Utsläppen för 2024 har beräknats med Helens koefficienter för specifika utsläpp för 2023.

** Med utsläppsgottgörelser avses verksamhet genom vilken en mängd som motsvarar de egna utsläppen minskas eller binds någon annanstans. Det talas även ibland om utsläppskompensation.

*** Helsingfors hamn övergick i sin kalkyl i början av 2025 till koldioxidekvivalenter som utöver koldioxid även beaktar konsekvenserna av andra växthusgasutsläpp. Läs mer: Carboreal (på finska)

Läs mer om koldioxidneutralitetsmålen för Helsingfors Hamn

Ytterligare information:
Sustainability and HSEQ Manager Andreas Slotte, Port of Helsinki Ltd
andreas.slotte(at)portofhelsinki.fi
+358401627595