Koncentrationerna av luftföroreningar är nuförtiden låga i Helsingfors hamnar

Koncentrationerna av luftföroreningar i Helsingfors hamnar är nuförtiden låga, enligt HRM:s mätningar. Detta har påverkats av förnyelsen av bilparken och reningen av avgaser, samt minskningen av utsläpp från sjöfarten. Övergången till landström har också minskat fartygens utsläpp i hamnarna.
Koncentrationerna av luftföroreningar som mätts i hamnarna har minskat
Förutom fartygens utsläpp påverkar biltrafiken i hamnområdet luftkvaliteten i hamnarna. HRM har övervakat luftkvaliteten i Skatudden, Västra Hamnen, Södra Hamnen och Nordsjö hamn sedan 2009. Platsen för luftkvalitetsmätningsstationen varierar från år till år.
– Både sjöfartens och biltrafikens utsläpp i hamnområden har tydligt minskat under de senaste 20 åren, och detta återspeglas också i luftkvaliteten. Till exempel har det skett en tydlig minskning av svaveldioxidkoncentrationerna efter att utsläppsstandarderna för sjöfarten skärptes 2010 och 2015, säger HRM:s luftskvalitetexpert Saija Korhonen.
Förutom luftkvalitetsmätningsstationen övervakas kvävedioxidkoncentrationer från avgaser årligen med små samlare i Västra Hamnen, Södra Hamnen och Skatudden. Dessa mätningar har utförts i nästan 20 år.
– Förutom svaveldioxid har kvävedioxidkoncentrationerna också minskat betydligt i Helsingfors hamnar på lång sikt. Halveringen av kvävedioxidkoncentrationerna från avgaser beror på förnyelsen av bilparken och reningen av avgaser, samt minskningen av utsläpp från sjöfarten, säger Korhonen.
Luftkvaliteten mättes i Nordsjö hamn förra året
År 2024 var luftkvalitetsmätningsstationen belägen i Nordsjö hamn. Bland annat kvävedioxid, svaveldioxid, inandningsbara partiklar, finpartiklar och partikelantal mättes från luften.
– Luftkvaliteten har tidigare övervakats i Nordsjö år 2016. År 2024 minskade koncentrationerna av alla mätta luftföroreningar med cirka en fjärdedel jämfört med 2016. Koncentrationerna låg under gränsvärdena för luftkvalitet, säger Korhonen.
Koncentrationerna av luftföroreningar i hamnar varierar beroende på fartygens ankomst- och avgångstider. Till exempel i Nordsjö kan en tydlig ökning av kvävedioxidkoncentrationerna observeras på morgonen och kvällen.
– Koncentrationerna av luftföroreningar visar tydligt när fartyg anländer och avgår från hamnarna. Koncentrationerna varierar beroende på rytmen av inkommande och utgående trafik för fartyg. På vardagar är koncentrationerna högre än på helger, förklarar Korhonen.
Landström minskar fartygens utsläpp under hamnuppehåll
Den första landströmsanslutningen i Nordsjö hamn togs i bruk sommaren 2024. Landström avser ett system som levererar elektricitet producerad på land till ett fartyg i hamnen. Fler landströmsystem planeras för lastfartyg i Nordsjö hamn.
– När ett fartyg anländer till hamnen behöver det inte hålla sina hjälpmotorer igång för att producera elektricitet, utan det kan ansluta till landström. Detta minskar avsevärt utsläppen som orsakas under fartygets uppehåll i hamnen, säger Andreas Slotte, chef för hållbarhet och HSEQ vid Helsingfors Hamn.
Det första landströmsystemet färdigställdes redan år 2012 på Skatudden. De första landströmsanslutningarna byggdes i hamnarna i centrala Helsingfors, där det finns bostäder i närheten av hamnarna. På så sätt fick minskningen av luftutsläppen de mest betydande effekterna på luftkvaliteten där det finns flest personer som utsätts för luftföroreningar.