Helsingfors är en av Europas livligaste passagerarhamnar, och Helsingfors Hamn Ab skapar ett sömlöst nätverk för destinationer för fartygstrafik, såsom Tallinn och Stockholm.

Helsingfors Hamn är också Finland ledande allmänna hamn för utrikeshandel. De viktigaste exportvarorna är produkter för skogsindustrin, maskiner och utrustning, medan den mest betydande produktgruppen i importen är dagligvaror.

Helsingfors Hamn har ett team för hållbar utveckling som utvecklar och genomför ansvarsfull hamnverksamhet tillsammans med andra avdelningar, och den har även ett certifierat verksamhetssystem som uppfyller kraven i standarderna ISO 9001, ISO 14001 och ISO 45001. Helsingfors Hamn följer gällande lagstiftning och regelverk för miljön, vilket kontrolleras årligen av de lokala myndigheterna. HSEQ-teamet består av fem personer, vilket är omkring fem procent av det totala antalet anställda.

Standarden för hållbart arbete har redan fastställts på en hög nivå enligt de miljötillstånd som krävs för hamnverksamhet i Helsingfors. Alla som verkar i hamnområdet måste agera i enlighet med miljötillstånden, och detta övervakas av hamnen och de behöriga myndigheterna. Vi strävar högre och därför har vi valt hållbarhet som ett av våra strategiska fokusområden, som strävar efter kontinuerlig förbättring av miljöns kvalitet och skydd för miljön.

Hållbarheten utvecklas huvudsakligen genom projekt som övervakas kontinuerligt av ledningen (4 gånger per år) och styrelsen (2 gånger per år).

De huvudsakliga målen för hållbarhet och miljö övervakas som en del av det strategiska ramverket för nyckeltal, som ses över varje kvartal.

Ett av de centrala temana för Helsingfors Hamns ”För hållbar tillväxt”-strategi är hållbar trafik. Vi bidrar till en hållbar utveckling genom att uppnå klimatneutralitet år 2025 samt genom att göra transporter på land och till sjöss smidigare och miljövänligare.

De centrala aspekterna av hamnens modell för hantering av ansvarsfullheten är miljömässigt, socialt och ekonomiskt ansvar. Vardagliga ledningsbeslut övervägs ur ett ekonomiskt, socialt och etiskt perspektiv och med hänsyn till bolagets intressenter.

Helsingfors Hamn rapporterar om sina framgångar i förhållande till målen för ansvar och hållbar utveckling som en del av sin årliga rapportering, som finns tillgänglig i sin helhet på bolagets webbplats. Kommunikationen med lokalsamhället är aktiv och frekvent via olika forum.