Arbetena med att förnya Västra hamnen kom igång 2024

Illustration av hur Västra hamnen ser ut nästa årtionde när ändringarna har gjorts. År 2025 börjar man riva den gamla terminalen T1 och inleda arbetena med att utvidga den södra spetsen.

På arbetsfronten kommer jag att minnas år 2024 med att många år av planeringsarbeten för Västra hamnen då tog ett rejält skutt framåt. Viktiga etapper var valet av sträckningen av tunneln från Västra hamnen och att inleda planeringen av tunneln. I nästa år börjar arbeten äntligen även ses på Busholmen.

Tillsamman med Helsingfors stad planerar vi stora förändringar i Västra hamnen på Busholmen. Ändringarna görs därför att trafiken på Tallinn fortsätter att växa, vi vill säkerställa att passagerarna får en trevlig reseupplevelse och att frakter kan smidigt komma till och från hamnen.

I våras fick vi bedömningen av miljöeffekterna från hamntunnel klar när NTM-centralen i Nyland fastställde att alla alternativ för tunnelns sträckning som visades i bedömningen var genomförbara. Efter det kunde vi i samarbete med Helsingfors stad besluta om sträckningen av tunneln. I juni beslöt man att fortsätta planeringen av tunneln, på basis av det så kallade A-alternativet för sträckningen. Den valda sträckningen stöddes av skäl kring genomförbarhet, tidsplan och kostnader.

Bedömningen av miljökonsekvenserna gav oss värdefulla data avseende tunnelns inverkan på stadsmiljön och naturen. Tunneln kommer efter bygget att påverka cirka 700 kvadratmeter av parken, dvs. ungefär en procent av parkens planlagda totala area. Två utrotningshotade arter lever i parken och vi har hittat lösningar för att trygga deras levnadsförhållanden. Tunneln byggs med ett tunt bergtak, vilket minimerar dess mynning och sparar levnadsmiljön för flygekorren i området. Levnadsförhållandena för hårflokeplattmalen, en liten fjärilsart, tryggas särskilt genom att plantera dess näringsväxt i nya områden i parken.

Mot slutet av året kunde vi även inleda planeringen av hamntunneln. Staden och vi har det gemensamma målet att planförslaget behandlas i stadsmiljönämnden i början av år 2025, och sedan går vidare till stadsfullmäktige för beslutsfattning ännu innan årsskiftet 2025/2026.

Nästa år är viktigt när hamntunneln går vidare till beslutsfattning i staden.

Även planeringen av den nya terminalen i Västra hamnen gick vidare 2024, när detaljplanen för området blev färdig. I slutet av hösten fick vi tillstånd att riva den gamla terminalen T1. Den rivs för att vi senare kan bygga tunnelns södra mynning i samma område och ovanpå den en ny och mer funktionell terminal. Rivningen av den egentliga terminalen startar i mars och huset ska ha rivits på hösten 2025. Rivningsarbetet är det som först syns konkret för busholmsborna.

Även arbetet med att planera de nya kaj- och fältområdena i Västra hamnen framskred detta år. Det är vårt mål att man år 2025 kan börja bygga på fältområdena. Bygget kräver vattentillstånd, varefter vi kan börja fylla ut havet för att utvidga sydspetsen av Västra hamnen. Detta kommer att ge hamnen ett större fältområde, som behövs så att verksamheten i hamnen hela tiden kan pågå utan störningar under ändringarna. 

Ett fint planeringsår har gått och det är nu lätt att jobba vidare. Tack till alla som deltagit i projektplaneringen och att bereda dem! 

Det är viktigt för oss att främja byggarbetena i växelverkan med de boende på Busholmen och med övriga intressentgrupper. Vi ska således även framdeles aktivt informera om hur arbetena framskrider. 

Pekka Hellström 
Direktör för tekniska tjänster, Helsingfors Hamn 

Helsingfors Hamn ämnar stärka verksamhetsförutsättningarna i Västra hamnen, som är viktig för hela Finland, för att kunna säkra en lönsam tillväxt av hamnens verksamhet och erbjuda tjänster av hög kvalitet för passagerar- och färjetrafiken på Tallinn.

Ändringarna i Västra hamnen kommer att pågå under följande sju år och de slutförs år 2032. Då kör långtradarna i hamntunneln och all passagerar- och färjetrafik på Tallinn kan flyttas till Västra hamnen.