Minskning av energianvändning, anskaffning av kolfri energi samt utsläppskompensering är metoder för hamnbolagets kolneutralitet

I nästa år ämnar Helsingfors Hamn vara koldioxidneutral i fråga om sin egen verksamhet.Många åtgärder har vidtagits för att minska energianvändningen. Dessutom ingår anskaffning av energi från utsläppssnåla eller nollutsläppskällor samt kompensering av koldioxidutsläpp i metodarsenalen.
Hamnens koldioxidneutralitetsarbete följer följande principer:
- minskning av energi,
- användning av utsläppssnåla energikällor eller energikällor med nollutsläpp,
- kompensation.
”Hittills har utsläppen från vår egen verksamhet minskat till under hälften från referensåret 2015 för åtgärdsprogrammet Koldioxidneutral Hamn med hjälp av olika energieffektivitetsåtgärder och köp av koldioxidfri el”, berättar Andreas Slotte, direktör för hamnens hållbara utveckling.
”Byggnadernas energieffektivitet har förbättrats, värmeåtervinningen och tillvaratagandet har effektiviserats och man har övergått till LED-lampor på hamnfälten och i fastigheterna. Även den egna produktionen av solenergi har ökats.”
Även om man minimerar energiförbrukningen kan man inte helt och hållet låta bli att förburka energi. Helsingfors Hamns mål är därför att skaffa den energi som behövs från koldioxidfria källor.
”Hamnen övergick till att skaffa koldioxidfri el 2020. Nästa år tar vi i våra fastigheter i bruk förnybar fjärrvärme, vars ursprung certifieras med Energimyndighetens ursprungsgaranti för förnybar värme”, konstaterar Slotte.
Utöver ovan nämnda åtgärder blir man tvungen att kompensera ett litet antal utsläpp från hamnbolaget. Största delen av bolagets bilbestånd är eldrivet, men trots det kommer en liten del av de utsläpp som hamnens fordon och mindre än 10 arbetsmaskiner samt affärsresor ger upphov till att kompenseras.
Kompensation av utsläpp innebär att den klimatskada som orsakats upphävs genom att en mängd som motsvarar de egna utsläppen minskas eller binds någon annanstans.
Kolneutralitet är ett centralt mål
oldioxid är den mest betydande av de växthusgaser som människan producerar, och inom den internationella logistiken har man ännu inte kunnat lösgöra sig från koldioxidproduktionen. Därför styr strävan efter koldioxidneutralitet många val vid Helsingfors Hamn.
Helsingfors Hamns viktigaste koldioxidneutralitetsmål har beskrivits i manifestet Koldioxidneutral Hamn (jämförelseår 2015):
- Helsingfors Hamn är koldioxidneutral år 2025 vad gäller de egna utsläppen.
- Fartygsutsläppen minskas med 25 procent före år 2030.
- Utsläppen från tung trafik minskas med 60 procent före år 2030.
- Utsläppen från arbetsmaskiner i hamnområdena minskas med 60 procent före år 2030.
Mer information:
Helsingfors Hamn rapporterar om uppnåendet av sina mål för hållbar utveckling och ansvarsfullhet som en del av sin årsrapportering.
Läs Helsingfors Hamn Oy:s årsberättelse 2023 (på finska)