Helsingin keskustan matkustajasatamissa suljetulla satama-alueella (laituri- ja kenttäalueet, kiinteistöt) työskenteleminen edellyttää kulkulupaa sekä työntekijöiltä että mahdollisilta työssä käytettäviltä ajoneuvoilta.

Kulkulupapyyntö tulee osoittaa työn tilaajalle (esim. varustamo, teleoperaattori, Helsingin Satama Oy). Helsingin Satama Oy käsittelee vain omien sopimuskumppaniensa lupapyynnöt

Edellytyksenä turvallisuusperehdytys

Helsingin Sataman turvallisuusperehdytyksen suorittaminen on edellytyksenä kulkuluvan saamiselle. Perehdytys on suoritettava ennen kulkuluvan noutoa.

Alla olevasta linkistä pääset suorittamaan noin 25 minuuttia kestävän turvallisuusperehdytyksen. Siinä käydään läpi keskeiset turvallisuusasiat, joita jokaisen satama-alueella liikkuvan ja työskentelevän on noudatettava. 

Näin haet kulkulupaa matkustajasatamien alueelle

  1. Suorita Helsingin Sataman turvallisuusperehdytys verkossa.
  2. Ole etukäteen yhteydessä työn tilaajaan ja varmista minkälainen kulkutarve on: tarvitaanko lupa esimerkiksi ajoneuvolle tai avaimille.
  3. Lähetä kulkulupapyyntö työn tilaajalle, esim. varustamolle tai teleoperaattorille. Tilaaja hakee sinulle kulkuluvat Helsingin Satamalta. Jos taas työn tilaaja on Helsingin Satama Oy, ja olet yhtiön sopimuskumppani, hae kulkulupia itse alta löytyvillä lomakkeilla.
  4. Työn tilaaja ilmoittaa sinulle, kun hakemus on käsitelty.

Kulkuluvan hakeminen Helsingin Satamalta

Helsingin Satama Oy käsittelee vain omien sopimuskumppaniensa lupapyynnöt.

Helsingin Satamalle osoitetut hakemukset tulee tehdä viimeistään 5 arkipäivää ennen työskentelyä satamassa.

Kulkuluvat tulee noutaa kahden kuukauden kuluessa siitä, kun Helsingin Sataman lupatoimisto on kuitannut kulkulupien olevan noudettavissa. Jos kulkulupia ei noudeta, ne mitätöityvät ja kulkulupia on haettava uudelleen.

Henkilökohtaiset kulkutunnisteet ja avaimet

Helsingin Satama Oy:n sopimuskumppanit hakevat henkilökohtaiset kulkutunnisteet ja avaimet maksimissaan kolmelle henkilölle alla olevalla lomakkeella.

Samalla hakemuksella voi anoa lupaa myös työssä käytettävälle ajoneuvolle, mikäli työ tapahtuu suljetulla satama-alueella.

Lupapalvelut ilmoittavat hakijalle, kun kulkutunnisteet ja avaimet ovat noudettavissa Satamatalon lupatoimistosta (ks. Yhteystiedot). Tunnisteet ja avaimet noudetaan henkilökohtaisesti, ja henkilöllisyys on todistettava virallisesta henkilöllisyystodistuksesta (ajokortti, passi tai henkilökortti, PTR-viranomaisilla virkamerkki).

Ajoneuvojen kulkuluvat

Helsingin Satama Oy:n omille sopimuskumppaniensa ajoneuvoille myöntämät kulkuluvat ovat ajoneuvokohtaisia. Kulkuluvat perustuvat rekisterikilpitunnistukseen.

Mikäli kulkulupa tarvitaan vain ajoneuvolle, eikä työskentely laiturialueella edellytä avaimia tai kulkutunnisteita, voidaan käyttää alla olevaa lupahakemusta.

Pysäköinnistä on sovittava erikseen työn tilaajan kanssa.

Ajaessaan satama-alueen portille ajoneuvon kuljettaja on velvollinen pitämään etummaisen rekisterikilven puhtaana esim. liasta ja lumesta.

Lupapalvelujen yhteystiedot

Lupapalvelut, Helsingin Satama Oy
Sähköposti: port.luvat(at)portofhelsinki.fi
Puhelin: +358 40 162 4154
Postiosoite: PL 197, 00141 HELSINKI 

Kulkutunnisteiden ja avainten noutaminen ja palauttaminen: 
Satamatalon lupatoimisto 
Olympiaranta 3, 00140 Helsinki
(käynti katutason pääovien kautta)

Maanantai – torstai klo 08:00-11:30
Perjantai – sunnuntai: suljettu
Pyhäpäivät: suljettu