Porttijärjestelmä tunnistaa ja mittaa ajoneuvot Länsisatamassa ja Katajanokan satamassa

Autojen lähtöselvityksen älyratkaisuilla haetaan Helsingin satamassa entistä joustavampaa ja tehokkaampaa laivaan ajoa. Uusi automaattinen Smart Port -porttijärjestelmä on otettu käyttöön Länsisatamassa ja Katajanokan satamassa sekä henkilöautoille että raskaalle liikenteelle.
Porttijärjestelmässä ajoneuvot tunnistetaan kameralla ja luvat tarkastetaan automatiikalla, kun ajoneuvo ajaa kohti lähtöselvitystä. Kaikki ajoneuvot mitataan, rekat myös punnitaan ja niiden kunto kuvataan.
Turha odottelu ja tyhjäkäynti jää tulevaisuudessa vähemmälle, laivaan ajo on entistä sujuvampaa ja autojonot lyhyempiä.
”Lisäksi erityisesti raskaan liikenteen ajoneuvojen mitta- ja painotietojen varmistaminen on keskeistä. Tarkka ja ajantasainen tieto tehostaa niin sataman kuin varustamojen toimintaa”, kertoo liikennepäällikkö Arto Satuli Helsingin Satamasta.
Satamaa kehitetään automaation ja uudistuvan tekniikan avulla
Satama-alueen kehittämisessä erilaiset älyratkaisut tarjoavat paljon mahdollisuuksia. Automaation ja teknisten innovaatioiden avulla pystytään tarjoamaan sujuvampaa matkustusta, mutta myös esimerkiksi tulevaisuudessa pienentämään puskuri- ja lähtöselvitysalueiden vaatimaa tilaa.
Porttiratkaisut parantavat joustavuutta ja ajoneuvokohtaista opastusta sekä tukevat samalla varustamon toimintaa. Toiminta edellyttää saumatonta yhteistyötä sataman ja varustamojen järjestelmien tiedonvaihdolta. Älyporttijärjestelmään kuuluu myös konkreettista infraa: esimerkiksi skannereilla toimivia ajoneuvojen esitunnistuspisteitä, automaattisesti toimivia puomeja ja oikealle kaistalle opastavia näyttöruutuja.
Helsingin Satama on saanut tukea hankkeen toteutukseen EU:lta. Osarahoitusta on käytetty niin suunnitteluun kuin infran toteutukseen, järjestelmän kehittämiseen sekä laitteiden hankintaan ja asennuksiin.

Paljon potentiaalia varustamolle
”Meillä on Länsisatamassa käynnissä vielä tutustumisvaihe, mutta näen uusissa porttijärjestelyissä suurta potentiaalia”, näkee Jenni Anttila, joka vastaa Eckerö Linen raskaan liikenteen varaamosta ja operaatioista.
”Mittausdata ja sujuva tiedon jakaminen antavat mahdollisuuden järkevöittää lähtöselvityksen työtehtäviä. Entistä tarkemmat mittaustiedot tukevat laivan tasapainoista lastausta ja se taas tehostaa mm. polttoaineenkulutusta, eli kustannustehokkuudesta tässäkin kehityksessä on kyse.”
