Ajoneuvot mitataan, punnitaan ja kuvataan Vuosaaren sataman pääportilla 

Rekka ajaa sisään Vuosaaren Sataman A-portista.

Vuosaaren sataman A-portin uusi porttijärjestelmä tunnistaa, punnitsee, mittaa ja kuntokuvaa raskaan liikenteen ajoneuvot niiden sisäänajon yhteydessä. Tunnistus ja osa mittauksista on aiemmin tehty operaattorien porteilla, mutta A-portin uusi järjestelmä tuo myös täysin uutta dataa operaattoreiden ja varustamojen käyttöön.

Pääportilla kerättävät ja entistä täydellisemmät tiedot avaavat uusia mahdollisuuksia tehostaa satamatoimintaa.
”Toimintojen keskittäminen pääportille voi vapauttaa maa-alueita esimerkiksi nykyistä joustavammille liikennejärjestelyille”, kertoo kehittämispäällikkö Jani Lindroos. ”Ja tuo se myös mahdollisuuden jatkossa kehittää luvitus- ja porttiprosesseja edelleen.”

Kaikki mittaukset ja kuvaukset tehdään vauhdissa samalla, kun ajoneuvo ajaa sisään portista. Ylimääräisiä pysähdyksiä ei tarvita, joten kuljettajaa ne eivät haittaa millään tavalla.

Aivan uutta tietoa antaa satamaan ajavien rekkojen kuntokuvaus, joka tehdään molemmilta sivuilta, perästä ja päältä. Lisäksi kalusto kuvataan alaviistosta. Kuvien avulla voidaan tunnistaa konteille ja trailereille syntyneitä vaurioita.

”Operaattorit ja logistiikkayhtiöt saavat tiedon, minkälaisessa kunnossa ajoneuvo rahteineen satama-alueelle tulee. Mahdollisten vahinkojen selvittelyssä tälle tiedolle on käyttöä”, Lindroos sanoo.

”Porttitoimintojen kehittäminen on hyvä esimerkki tapauksesta, jossa pystymme uuden tekniikan avulla sujuvoittamaan asiakkaidemme arkea ihan konkreettisesti.”

Logo: Euroopan unionin osittain rahoittama hanke