Tavaraliikenne ja alukset

Helsingin sataman tavaraliikenne on pääasiassa Suomen ulkomaankaupan tuontia ja vientiä. Tavaraa kuljetetaan konteissa, rekoissa, perävaunuissa ja vastaavissa suuryksiköissä.

Vuonna 2015 kauttamme kulki yli 11 miljoonaa tonnia tavaraa ja yli 11 miljoonaa matkustajaa. Aluskäyntejä kertyi yhteensä yli 8400.

Helsingin sataman tavaraliikenteen arvo edustaa noin kolmasosaa Suomen koko ulkomaankaupan arvosta ja kahta viidesosaa Suomen meritse kuljetetun ulkomaankaupan arvosta.

Helsingin tavarasatamiin tuodaan suurimmaksi osaksi kestokulutushyödykkeitä ja elintarvikkeita sekä teollisuuden raaka-aineita ja puolivalmisteita. Metsä- ja metalliteollisuustuotteet sekä elintarvike-, tekstiili- ja lasiteollisuuden tuotteet muodostavat pääosan vientitavaroista.

  • Vuosaaren satama palvelee pääasiassa yksikköliikennettä ja projektilasteja. Erilaisista tavarankäsittelypalveluista vastaavat alueella toimivat yritykset.
  • Eteläsatama, Katajanokan satama ja Länsisatama palvelevat matkustajalaivoilla kulkevaa roroliikennettä.

Myös mittaville junakuljetuksille on luotu hyvät edellytykset: Keravalla päärataan yhtyvä satamarata johtaa suoraan Vuosaaren sataman laitureille ja terminaaleille.