Kulkuluvat matkustajasatamissa

Matkustajasatamissa suljetulla satama-alueella (laituri- ja kenttäalueet, kiinteistöt) työskenteleminen edellyttää kulkulupaa sekä työntekijöiltä että mahdollisilta työssä käytettäviltä ajoneuvoilta.

Kulkulupapyyntö tulee osoittaa työn tilaajalle (esim. varustamo, teleoperaattori, Helsingin Satama Oy). Helsingin Satama Oy käsittelee vain omien sopimuskumppaniensa lupapyynnöt.

Helsingin Satamalle osoitetut hakemukset tulee  tehdä viimeistään 2 arkipäivää ennen työskentelyä satamassa. 

Ennen hakemuksen täyttämistä tulee olla yhteydessä työn tilaajaan ja varmistaa, minkälainen kulkutarve on. Lupahakemus täytetään ja allekirjoitetaan sähköisesti. Lupapalvelut ilmoittavat hakijalle, kun hakemus on käsitelty.

Jokaisen satamassa työtä tekevän on noudatettava sataman turvallisuusohjeita. Alla olevasta linkistä pääset suorittamaan noin 25 minuuttia kestävän verkkoperehdytyksen, jossa käydään läpi keskeiset turvallisuusasiat, jotka jokaisen satama-alueella liikkuvan ja työskentelevän on hyvä tietää. Turvallisuusperehdytyksen suorittaminen on edellytys kulkuluvan saamiselle.

Suorita turvallisuusperehdytys

Henkilökohtaiset kulkutunnisteet ja avaimet

Pyydämme Helsingin Satama Oy:n sopimuskumppaneja käyttämään alla olevaa hakemusta. Sillä voi anoa kulkutunnisteita ja avaimia 1-3 henkilölle. Samalla hakemuksella voi anoa lupaa myös työssä käytettävälle ajoneuvolle, mikäli työ tapahtuu suljetulla satama-alueella.

Hae kulkutunnisteita ja avaimia

Lupapalvelut ilmoittavat lupien hakijalle, kun kulkutunnisteet ja avaimet ovat noudettavissa Satamatalon lupatoimistosta (ks. Yhteystiedot). Tunnisteet ja avaimet noudetaan henkilökohtaisesti, ja henkilöllisyys on todistettava virallisesta henkilöllisyystodistuksesta (ajokortti, passi tai henkilökortti, PTR-viranomaisilla virkamerkki).

Ajoneuvojen kulkuluvat suljetulle satama-alueelle

Ajoneuvojen kulkuluvat ovat ajoneuvokohtaisia ja ne perustuvat rekisterikilpitunnistukseen.

Myös ajoneuvojen kulkuluvat haetaan aina työn tai kuljetuksen tilanneelta organisaatiolta.

Mikäli työn tilaaja (sopimuskumppani) on Helsingin Satama Oy ja työskentely laiturialueella ei edellytä avaimia tai kulkutunnisteita, voidaan käyttää alla olevaa lupahakemusta. Pysäköinnistä on sovittava erikseen työn tilaajan kanssa.

Hae kulkulupaa ajoneuvolle

Ajaessaan satama-alueen portille ajoneuvon kuljettaja on velvollinen pitämään etummaisen rekisterikilven puhtaana esim. liasta ja lumesta.

Turvallisuus satamassa

Jokaisen satamassa työtä tekevän on noudatettava sataman turvallisuusohjeita. 

Luvanvaraiset työt (esim. tuli-, katto- ja vedeneristys, sukellus- ja kaivuutyöluvat) edellyttävät toimenpidelupalomakkeen täyttämistä. 

Täytä toimenpidelupalomake täällä

Yhteystiedot:

Lupapalvelut, Helsingin Satama Oy, 
Sähköposti: port.luvat(at)portofhelsinki.fi
Puhelin: 09 310 33615
Postiosoite: PL 197, 00141 HELSINKI 

Kulkutunnisteiden ja avainten noutaminen ja palauttaminen: 
Satamatalon lupatoimisto 
Olympiaranta 3, 00140 Helsinki
(käynti katutason pääovien kautta)

Maanantai – torstai klo 08:00-11:30
Perjantai – sunnuntai: suljettu
Pyhäpäivät: suljettu