
Konteinerien satama
”Konttilaivamiesten mielestä Helsingin satama on jäänyt kehityksestä pahasti jälkeen.”
Helsingin Sanomat 14.6. 1969
Helsingin Sanomat esitteli syyskuussa 1969 Jätkäsaareen hankittua neljänkymmenen tonnin konttinosturia. Saukon laiturin lisäksi konttinostureita kaivattiin myös Katajanokalle ja Sörnäisiin. Länsisatamassa oli tuolloin konttilaivoille yksi laituripaikka, jota palveli yksi 20 tonnin kiinteä nosturi, ja laivat joutuivat usein odottamaan laiturille pääsyä. Kirjoituksessa todettiin, että saksalaisen konttilaiva Tinan purkaminen kesti Helsingissä 18–20 työtuntia, kun ”hyvinvarustetuissa konttisatamissa” työ sujui kuudesta seitsemään tunnissa.
Konttisataman syntyä pidetään yhtenä suurimmista käänteistä merenkulun historiassa. Se muutti niin kuljetuksia, niiden purkua, purkajia kuin satamiakin. Työvoiman tarve pieneni huomattavasti, ja vähitellen satamista muodostui nykyisin tuntemiamme konttipinojen hallitsemia logistisia keskuksia. Konteinerit olivat uutuus, joka levisi ennakoimattoman nopeasti. Alan muutos oli kaiken kaikkiaan nopearytmistä: satamien purku- ja lastaustöissä oli käytössä 1950- ja 60-luvuilla muun muassa erityisiä vaununsiirtotraktoreita, jotka ro-ro-liikenteen ja siirto- ja pinontavaunujen myötä jäivät nopeasti historiaan.
Ensimmäiset merikontit kehitettiin 1920-luvulla Yhdysvalloissa, missä konttiliikenne alkoi kasvaa jo 1950-luvulla. Helsingissä pohdittiin 1960-luvun kuluessa moneen kertaa erillisen konttisataman tarpeellisuutta ja kiireellisyyttä. Vielä vuonna 1967 arveltiin, että Suomessa konteineriliikenne kehittyi odotettua hitaammin, ja sitä voitiin toistaiseksi hoitaa eri sataman osissa, kunhan käytettävissä oli tehokkaat siirtolaitteet.
1970-luvun taitteeseen tultaessa alkoi näyttää siltä, että konttilaivat alkoivat syrjäyttää linjaliikenteen lastilaivoja maailman merillä, ja yksi konttilaiva tulisi korvaamaan neljästä viiteen tavanomaista lastilaivaa. Oli käynnissä vastaavanlainen suuri muutos kuin 1800-luvun kuluessa tapahtunut purjelaivojen vaihtuminen höyrykäyttöisiin aluksiin. Satamien kannalta tämä tarkoitti uudenlaisen nosturisataman syntyä, jossa lasteja purkavat ihmisjoukot jäivät historiaan.