Ville Haapasaari Helsingin Uutisissa: Näin syntyy vihreä reitti Helsingistä Tallinnaan

Viime vuodet eivät ole olleet helppoja Itämeren suurille satamille. Vaikka koronaviruspandemian vaikutukset ovat suurelta osin ohi, Ukrainan sota ja heikentynyt talous pitävät matkustajamäärät aiempia huippuvuosia matalammalla. Vuonna 2019 Helsingin Satama oli 12 miljoonalla matkustajallaan Euroopan vilkkain matkustajasatama. Tällä hetkellä matkustajia on noin 20 prosenttia vähemmän. Suunta on kuitenkin positiivinen, ja odotan kasvun jatkuvan erityisesti Tallinna–Helsinki-reitillä.
Toimiva yhteistyömme Tallinnan sataman kanssa on tiivis osa arkeani. Näen Tallinnan sataman pikemminkin kumppanina kuin kilpailijana. Jokaisella matkalla, olipa kyse sitten matkustaja- tai rahtiliikenteestä, on alku- ja päätepiste, ja olennaista on matkan sujuvuus näiden kahden välillä. Meillä ja Tallinnan satamalla on samankaltaisia tavoitteita ja siksi teemme yhdessä myös investointeja.
Vuosi sitten perustimme Green Corridor -nimisen hankkeen, jossa ovat mukana satamien lisäksi myös molemmat kaupungit ja kaikki reitillä liikennöivät varustamot. Satama-alalla ”vihreä käytävä” -termi voisi tarkoittaa vaikkapa sitä, että varustamo siirtyy käyttämään vihreämpää polttoainetta kahden sataman välillä. Me kuitenkin tavoittelemme suurempaa kokonaisuutta – miten tehdä meriliikenteestä Helsingin ja Tallinnan sekä Vuosaaren ja Muugan välillä mahdollisimman ympäristöystävällistä, kun otetaan huomioon sekä matkustajien että rahdin koko matka ovelta ovelle.
Kuluvan kuun alussa kokoonnuimme Tallinnaan pohtimaan tähän asti saatuja tuloksia ja miettimään seuraavia tavoitteita. Päätimme panostaa esimerkiksi päästöttömien huoltoajoneuvojen ja työkoneiden käyttöönottoon satamissa, jätehuollon parantamiseen, polkupyörien helppoon saatavuuteen satamaan saavuttaessa ja polttoaineenkulutusta seuraavien ja vähentävien digitaalisten työkalujen käyttöönottoon aluksilla.
Yhteiset päästöjen vähentämiseen tähtäävät hankkeet ovat fiksuja myös rahoituksen saamisen näkövinkkelistä. EU suosii hankkeita, jotka hyödyttävät useaa maata tai kaupunkeja eri maissa. Tästä hyvä osoitus on meidän ja Tallinnan viime kesänä saama reilun 15 miljoonan euron tuki maasähköjärjestelmien rakentamiseen ja käyttöönottoon.
Ville Haapasaari, Helsingin Satama Oy:n toimitusjohtaja